Közélet

Ravasz: Meg kell akadályoznunk a toluol és a herbál terjedését a romatelepeken

Kassa | Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos szerint a marginalizált roma közösségekben egyre jobban terjed a drogfogyasztás. A legnépszerűbb az olcsó, de rendkívül veszélyes toluol, valamint a szintetikus marihuánaként is emlegetett herbál. Ezt megállítandó több akciót indítottak el.
TASR

2019. február 21. 16:11

Ravasz Ábel - TASR/AP-felvétel

Ravasz elmondása szerint a toluol ugyan nagyon olcsó, de annál károsabb az egészségre, elsősorban az agyat és a szívet károsítja. „Éppen ezért felvilágosító kampánysorozatot indítottunk el a regionális hivatalainkkal együttműködve" – mondta el a kassai sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy sikerült azonosítaniuk azokat a helyeket, ahol a toluolt leggyakrabban használják ilyen célokra. „A toluolt nem lenne szabad eladni olyan embereknek, akiknek nincs rá szükségük a munkavégzéshez" – hangsúlyozta. A kampány során, amelynek részeként drogériákban is jártak és felvilágosították az eladókat, rájöttek például, hogy az eladók sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy kiskorúaknak egyáltalán nem adhatnának el toluolt. Ravasz szerint ez nemcsak Kelet-Szlovákiára, hanem például Besztercebánya megyére is érvényes.

„Nem állítom, hogy sikerült a toluol drogként való használatát teljesen megszüntetnünk. Ez nem megy ilyen gyorsan, de sikerült legalább visszaszorítanunk a használatát bizonyos környékeken, és sikerült azt is elérnünk, hogy ne adják el ezt az anyagot jóhiszeműen olyanoknak is, akiknek nem lenne szabad hozzájutniuk" – mondta Ravasz, hozzátéve, hogy az anyagot árusítók 1000-től akár 100 000 euróig terjedő büntetést kaphatnak. „A minisztérium létrehozott egy email címet, amelyen a polgárok jelenthetik, ha tudomást szereznek ilyen kereskedőkről. A tippeket a toluen@minv.sk címre várjuk" – pontosította.

A programba bekapcsolódtak a civil biztonsági szolgálatok és a terepmunkások is. Mindenki azon dolgozott, hogy az emberek tisztában legyenek vele, mit okoznak ezek a drogok. Ezt segíti az a képregény, amely az Egészségügyi Minisztérium támogatásával jött létre, és amely szlovák, magyar és roma nyelven is elérhető. A képregényeket az érintett területeken fogják terjeszteni.

A roma közösségekben, főleg Dél-Szlovákiában megjelent egy másik, köznyelven csak herbálnak nevezett veszélyes anyag is. „Hála annak, hogy beszéltünk róla és hogy találkoztunk az érintett települések elöljáróival, megszületett egy törvény, amelynek értelmében a herbál minden összetevőjét tiltott anyagnak nyilvánították" – mondta Štefan Vavrek parlamenti képviselő (Most-Híd) a sajtótájékoztatón. A törvény Vavrek szerint a herbállal kereskedő dílerek büntethetőségét is rendezi, ami azonban csak rövidtávú megoldásnak látszik.

„A drogkészítők rövid időn belül egy új szintetikus anyagot fejleszthetnek ki, amely még nem szerepel a listán" – mondta a képviselő, aki szerint ezért fontos, hogy időről időre frissítsék a törvényt. Emellett Vavrek szerint a büntetésnél sokkal fontosabb a tájékoztatás és a megelőzés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?