Közélet

Rangos elismerést kapott Liszka József, szlovákiai magyar etnológus

Budapest | A szlovákiai magyarok néprajzi kuatása terén kifejtett munkája és eredményei elismeréseként a Magyar Néprajzi Társaság Pro Ethnographia Minoritatum Emlékéremmel tüntette ki Liszka Józsefet, a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központja igazgatóját, etnológusát. A díj átadására a Magyar Néprajzi Társaság idei közgyűlésén került sor a budapesti Néprajzi Múzeum dísztermében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. május 29. 19:18

Liszka József az érsekújvári gimnáziumban érettségizett 1975-ben. A budapesti ELTE-n néprajz–régészet szakon végzett 1980-ban, majd ugyanott 1987-ben bölcsészdoktori címet, és 2003-ban PhD fokozatot szerzett, 2008-ban pedig habilitált.

1980–1991-ben az érsekújvári járási múzeum régésze volt, közben néprajzkutatással és tudományszervezéssel is foglalkozott. 1991–1995-ben a komáromi Duna Menti Múzeum osztályvezető néprajzos–muzeológusa, 1996–1997-ben a müncheni és a marburgi egyetem Humboldt-ösztöndíjasa. 1997-től a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központjának igazgatója.

2000–2003 között a Passaui Egyetem Humboldt-ösztöndíjas vendégkutatója és -oktatója, továbbá a budapesti, a debreceni és a kolozsvári egyetem vendégtanára. 2004–2005-ben a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem óraadó tanára, 2006-tól a komáromi Selye János Egyetem adjunktusa, 2009-től docense, 2009–2010 között a Tanárképző Kar dékánhelyettese.

1989-ben egyik alapítója és 1997-ig elnöke a Szlovákiai Magyar Néprajzi Társaságnak. Szerkesztette a Társaság Népismereti Könyvtár sorozatát és Hírharang negyedéves tájékoztatóját. 1998-tól szerkeszti az Etnológiai Központ Acta Ethnologica Danubiana című évkönyvét. 2009-től kezdve a Selye János Egyetem Tanárképző Kara Eruditio–Educatio című tudományos folyóiratának főszerkesztője – olvasható a Fórum Intézet munkatársait bemutató adattárban.

Tudományos érdeklődése elsősorban a néprajz elméleti problémáira, tudománytörténeti kérdésekre, az interetnikus kapcsolatok vizsgálatára, továbbá a szakrális néprajzra összpontosul. Kutatásait elsősorban a szlovákiai Kisalföld néprajzi képének feltárására összpontosította, ám jelentek meg tanulmányai a Zoborvidék, a történeti Hont megye, továbbá Gömör, Abaúj-Torna, az Ung-vidék és a Bodrogköz néprajzáról is. Általánosságban véve az itt élt és élő etnikumok kultúráinak egymásra gyakorolt hatása érdekli. Kutatásokat végzett a Pozsony környékéről kitelepített németek két világháború közötti életmódjáról, magyar és szlovák kapcsolataikról. Tematikailag főleg az árucsere néprajza, a népi teherhordás, az interetnikus kapcsolatok, valamint a szakrális néprajz tárgyköréből jelentetett meg tanulmányokat, könyveket elsősorban magyar, részben német, angol és szlovák nyelven, hazai és külföldi szaklapokban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

koronavírus-vakcina

Vakcináció: 3050 jelentést kapott eddig a ŠÚKL lehetséges mellékhatásokról

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Pozsony

Egységes központi terek Pozsonyban

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.