PS: Reformok kellenek a mentális egészség terén

A Progresszív Szlovákia képviselői szerint a kormánynak különösen nagy figyelmet kellene fordítania az iskolai bántalmazás rendszerszintű felszámolására, hiszen az utóbbi hetek eseményei is azt igazolják, hogy ezek az esetek könnyedén végződhetnek tragédi
Pozsony |

Riasztó állapotban van a fiatalok mentális egészsége – figyelmeztetett a Progresszív Szlovákia (PS). A párt képviselői kiemelték, az új kormány nem hanyagolhatja el a lelki egészség fejlesztésével kapcsolatos intézkedéseket.

Michal Sabo, a PS parlamenti képviselője pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a mentális egészség elhanyagoltságát jól mutatja, hogy Szlovákiában egy általános iskolai pszichológusnak átlagban 900 gyermekkel kell foglalkoznia.

„Aggodalommal figyeljük a nyilvánosságra hozott eseteket a fiatalkorúak haláláról, valamint a statisztikákat, melyek alapján az öngyilkossági kísérletek száma az elmúlt évben csaknem 10 százalékkal nőtt”

– közölte a képviselő. Megjegyezte, ehhez képest a kormány továbbra is elhanyagolja a problémát, és nem tervez rendszerszintű módosításokat a helyzet javítására.

A kormányprogram egészségügyi részében a mentális egészség témaköréről két mondat szerepel:

„A lelki egészség már régóta elhanyagolt és alulértékelt területnek számít. Éppen ezért megoldásokat fogunk javasolni a mentálhigiénés szolgáltatások elérhetőségének növelésére, az integrált tárcaközi megközelítésre, a mentális zavarok megelőzésére és a szellemi jóllét elősegítésére”.

Tina Gažovičová (szintén PS) parlamenti képviselő ezzel összefüggésben emlékeztetett a múlt heti tragédiára, amikor egy 15 éves szlovákiai fiú öngyilkosságot követett el az iskolában a társai folyamatos bántalmazásai miatt. Hangsúlyozta, az iskolai bántalmazás súlyos problémának számít, ezért a kormánynak rendszerszintű lépéseket kellene tennie a biztonságos iskolai környezet megteremtésére.

Az utóbbi napokban egyébként nem ez volt az egyetlen szörnyű eset: a Nový čas bulvárlap csütörtökön arról számolt be, hogy egy 11 éves diák az egyik pozsonyi iskolában próbált meg öngyilkosságot elkövetni, de az osztálytársának sikerült megállítania, így a tragédiát szerencsére sikerült elkerülni.

Oskar Dvořák (PS) szerint már most is lehetne különféle intézkedéseket tenni a probléma enyhítésére, például erősíteni kellene a megelőzést, az emberi erőforrások stratégiai tervezésével csökkenteni lehetne a pszichológushiányt, illetve az is sokat javítana a helyzeten, ha az egészségbiztosítók finanszíroznák a pszichoterápia költségeit.

A fiatalkorúak öngyilkossági kísérleteinek számára nemrégiben a szakértők is figyelmeztettek. Marek Madro, az IPčko nevű polgári társulás vezetője, amely pszichológusokkal együttműködve válságvonalat üzemeltet a fiatalok számára, pár napja szintén arról beszélt, hogy egyre többen keresik fel a szakembereiket, és folyamatosan nő a vészhelyzetek száma. Ennek ellenére az üzemeltetésre szánt kiadásaikat 30 százalékkal meg kellett vágni a csökkenő anyagi támogatások miatt, ami értelemszerűen azzal járt, hogy alkalmazott pszichológusok számát is csökkenteni kellett.

Tekintettel arra, hogy a megkeresések száma egyre csak nő, attól tartunk, hogy nem fogunk tudni megbirkózni a ránk nehezedő nyomással

jelentette ki Madro.

Katarína Jandová, a Klinika Pszichológusok Szövetségének (AKP) elnöke hozzátette, a mentális egészség rendszerszintű fejlesztése szempontjából Szlovákiának van mit behoznia.

„A hosszú várólisták, a nem túl átlátható segítségnyújtási rendszer és a kapacitásbeli problémák mind-mind olyan témák, amelyekkel foglalkozni kell”

– jegyezte meg a szakember.

(nar, TASR, vzdravotnictve.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?