PS: A miniszterelnök geopolitikai analfabétaként beszél, és úgy is viselkedik

Tomáš Valášek

Robert Fico (Smer) miniszterelnök úgy beszél és úgy is viselkedik, mint valami geopolitikai analfabéta - véli a Progresszív Szlovákia (PS). „Orientálódni akar a világ mind a négy égtája felé, például Oroszország felé is, és ezzel az országgal nemrég a minisztere is parolázott. De szilárd része akar lenni az EU-nak és a NATO-nak is” – mondta Tomáš Valášek, a mozgalom alelnöke, a parlament külügyi bizottságának alelnöke a külügyminisztériumban tartott miniszterelnöki látogatásra reagálva.

„Ezt így nem lehet, miniszterelnök úr. Az EU és a NATO többi tagja világosan látja, hogy Oroszország nem barát, hanem fenyegetés Európára nézve. Megtámadta a szomszédos Ukrajnát, és Szlovákiának is megpróbál diktálni abban, hogy mikor, kivel és hogyan védekezzen a biztonsági fenyegetésekkel szemben” – jelentette ki.

A PS arra figyelmeztetett, hogy Szlovákia gyorsan elveszíti szövetségeseit, és kizárják az olyan kényes témákról folytatott megbeszélésekből, mint Oroszország, vagy az Ukrajnának nyújtott segítség. „A Fico-kormány néhány hónapok alatt lerombolja azt, amit évtizedek óta építünk. Pusztán önző okokból aláása a szlovák érdekeket. Szlovákiában már minden hatalmi pozíciót elfoglaltak, és külföldön is ellenségeket keresnek. Érthetetlen okokból azonban azokat szemelik ki, akik a legközelebb állnak hozzánk” – mondta Ľubica Karvašová, a mozgalom tagja. „Egy normális kormányban ez akár a külügyminiszter székébe is kerülhetne” – tette hozzá Valášek.

A külügyminisztériumában tartott ellenőrzés után a kormányfő azt mondta, folytatni kell a szuverén szlovák külpolitikát. Fontosnak tartja továbbá a mind a négy égtáj felé orientálódó külpolitika koncepcióját. Rámutatott, hogy az EU-val és a NATO-val kapcsolatos számos kérdésben szöges ellentétben áll a kormány és az ellenzék álláspontja. Fico megismételte, hogy elutasítja az uniós tagállamok vétójogának eltörlésére irányuló terveket. Rámutatott, hogy eltérőek a nézetek az illegális migráció kezelésének módjáról, és megismételte, hogy Szlovákia elutasítja az új uniós migrációs paktumot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?