Prága lemondta a közös cseh–szlovák kormányülést

Petr Fiala

Válaszul Szlovákia külpolitikájára Csehország elhalasztotta a cseh-szlovák kormányközi egyeztetést. Törölték a közös kormányülést, amelyre április végén, május elején került volna sor Csehországban. A döntés egyik oka, hogy Juraj Blanár szlovák külügyminiszter a múlt héten találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – jelentette be Petr Fiala cseh kormányfő a szerdai kormányülést követően.

„Nem tartjuk helyénvalónak, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban kormányközi konzultációt tartsunk a szlovák kormánnyal. Bár korábban terveztük ezt, de most meggyőződésünk, hogy jelenleg nincs szükség a két kormány együttes ülésére” – mondta Fiala, és hozzátette, a szlovák felet is tájékoztatták a tárgyalás elnapolásáról szóló döntésről.

A cseh kormányfő megjegyezte, Prága tisztában van azzal, hogy szoros a kapcsolat a szlovák és a cseh nép között, és széleskörű az együttműködés a két ország között is, amit szeretnének folytatni. „Konkrét projektekben kell együttműködni, ezek fejlesztésében érdekeltek vagyunk” – mondta.

„Nem lehet azonban eltekinteni attól, hogy néhány kulcsfontosságú külpolitikai kérdésben jelentős véleménykülönbségek vannak közöttünk” – folytatta Fiala, aki problémának tartja Blanár és Lavrov találkozóját.

Bár Szlovákia EU- és a NATO-tag, Csehország pedig a hozzá legközelebb álló országnak tekinti, Fiala szerint alapvető nézetkülönbségek vannak a két ország kormánya között az ukrajnai orosz agresszió okait illetően. „És egy ilyen helyzetben, mint amilyen a jelenlegi, ráadásul egy olyan időszakban, amikor Szlovákia elnökválasztás előtt áll, választási kampány van, nem helyénvaló egy olyan rendhagyó lépés, mint a két kormány együttes ülése” – indokolta a cseh kormány döntését.

Fiala hozzátette, azért a két ország közötti együttműködés nem ért véget. „Nem szakítjuk meg az együttműködést, a miniszterek továbbra is találkozni fognak a munkamegbeszéléseken, de most így kell reagálnunk, ezért elhalasztjuk a kormányközi tárgyalásokat” – tette hozzá a cseh miniszterelnök.

Jan Lipavský cseh külügyminiszter úgy fogalmazott, Csehország nemcsak a csehek és szlovákok közötti, hanem politikai szinten is jó kapcsolatokra törekszik. „Az országaink között levő külpolitikai nézetkülönbségeket azonban egyszerűen nem hagyhatjuk figyelmen kívül” – mondta, és hozzátette, a barátoknak őszintének kell lenniük egymással, képesnek kell lenniük arra is, hogy akár kellemetlen dolgokat is kimondjanak. „Ha Szlovákia megpróbál mindkét oldalnak megfelelni, általában az a tapasztalat, hogy az egyik oldalon reked” – tette hozzá Lipavský.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?