Pozsonyban járt Merkel, Fico bólogatott

Pozsony |

<p>Az energiabiztonság és az ukrán&ndash;orosz válság volt a fő témája Angela Merkel német kancellár hétfői szlovákiai megbeszéléseinek. Merkel találkozott Andrej Kiska köztársasági elnökkel, és Robert Fico miniszterelnökkel is.&nbsp;</p>

Angela Merkel szerint az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat csak azt követően lehet enyhíteni, ha a minszki megállapodást sikerül életbe léptetni. „Ez még hosszú folyamat lesz” – jelentette ki a német kancellár Robert Ficóval folytatott megbeszélései után. Szerinte még a valódi fegyverszünet életbe léptetése is messze van, hiszen a kihirdetése óta több mint 300 ember vesztette életét a harcokban. „Biztosítani kell Ukrajna területi integritását, és nemcsak papíron, hanem kézzel fogható tényekkel is” – mondta Angela Merkel. Most egyetértett német kollégájával Robert Fico is, aki korábban többször is feleslegesnek, kontraproduktívnak nevezte az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat. „Egyetértünk a minszki béketerv politikai támogatásában, ha ez az egyezmény életbe lépne, elkezdődhetne a vita a szankciók fokozatos megszüntetéséről, de csak azt követően, ha teljesülnek azok a feltételek, amelyek teljesítését mindkét elnök vállalta” – jelentette ki a szlovák kormányfő. Most nem állt elő azzal a korábban gyakran hangoztatott véleményével, miszerint az Ukrajnában folyó háború Oroszország és az USA közti geopolitikai viszály eredménye. Egyetértett Angela Merkellel abban is, hogy a kontinens energiabiztonságát közös fellépéssel kell elérni. „Az az érdekünk, hogy az Ukrajna, az Európai Unió és az Oroszország közötti tárgyalásokat úgy tudjuk lezárni, hogy télre garantáljuk a biztonságos gázellátást” – jelentette ki a német kancellár. Robert Fico szerint azonban a gázválság megoldásából Ukrajnának is ki kell vennie a részét. „Néha olyan érzésem van, mintha Ukrajna másoktól várná a megoldást, azt várja, hogy majd az unió mindent megold helyettük” – mondta a miniszterelnök. Ukrajna és Oroszország a hétvégén megállapodott a téli gázszállításról, és a gáz áráról, de az ukrán elnök jelezte, hogy ehhez pénzügyi segítségre lesz szükségük. Angela Merkel hétfő tárgyalt Andrej Kiska köztársasági elnökkel is. Egyetértettek abban, hogy a legfontosabb témákban az Európai Unió tagállamainak egységes álláspontot kell képviselniük. Kiska megerősítette, hogy Szlovákia támogatja az unió közös Ukrajna-politikáját. A német kancellárt a pozsonyi Komenský Egyetemen díszdoktorrá avatták. (lpj, SITA, TASR)  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?