Közélet

Plusz kétmillió a magyar kultúrára

Pozsony | Vita alakult ki a támogatás elosztásáról a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény előkészítésében.
Lajos P. János

2016. november 21. 16:57

A hónap végéig tárcaközi egyeztetésre kerülhet a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény. A kulturális minisztérium jelenleg összesíti a beérkezett javaslatokat, amelyekre reagálni fog. Az egyik problémának a támogatás nemzetiségek közti elosztása látszik. A korlátai ellenére a kisebbségek képviselői is előrelépésnek tekintik a jogszabályt.
 
Előrelépésnek tartják a magyar kisebbség egyes képviselői a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvényt a velük is egyeztetett tervezet alapján, de több ponton módosítanák is azt. Az egyik problémának a támogatás kisebbségek közti elosztását tartják. 
 
A törvénytervezet 8 millió eurós támogatás elosztásáról rendelkezik. Ezt egy előre meghatározott kulcs szerint osztanák el a kisebbségek között. A jogszabály 13 szlovákiai kisebbség támogatásáról rendelkezik, a legnagyobb részt a magyar kisebbség kapná. Lapunk információi szerint a legutóbbi javaslat alapján a teljes összeg 53 százalékát. Szekeres Klaudia, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Jogsegélyszolgálatának jogásza szerint megfelelőbb lenne egy korábbi javaslat, amely 59,6 százalékot juttatott volna a magyarok kulturális tevékenységére. „A magyar kisebbség aránya a támogatásban részesülő kisebbségeket figyelembe véve több mint 70 százalék” – magyarázta álláspontját Szekeres. Az 53 százalékos arányt alacsonynak tartja Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke is.
 
Az elosztás aránya körüli vitát Rigó Konrád (Híd), a kulturális tárca államtitkára is megerősítette lapunknak. Azt elismerte, hogy a magyar kisebbség nem teljesen a számarányának megfelelő összeget kapja, de úgy véli, bizonyos mértékben kompenzálni kell a kisebb létszámú kisebbségeket. „A javaslat szerint a legkisebb létszámú kisebbség is legalább 100 ezer eurós támogatásban részesülne, ennyi kell ahhoz, hogy alapvető kulturális infrastruktúrát működtetni tudjanak” – mondta Rigó. A 2017-es támogatási rendszerben a legkisebb támogatás 33 300 euró, amit a szerb kisebbség kap. Viták vannak a roma kisebbség támogatási összege körül is. A magyar kisebbség a jelenlegi rendszerben is az arányszámánál kisebb összeget kap, a jövő éves 4,5 millió eurós támogatásnak 50,4 százaléka, 2,268 millió euró jut a magyar kultúra támogatására.
 
Szekeres túlzónak tartja, hogy kulturális önrendelkezésről beszél a törvénnyel kapcsolatban a kulturális államtitkár, erről szerinte csak akkor lehetne beszélni, ha létezne a kisebbségek jogállásáról szóló törvény. „Az viszont forradalminak nevezhető javaslat, hogy a szakmai tanácsok ajánlásait nem lehet megváltoztatni” – mondta Szekeres. A szakmai tanácsok döntése kötelező érvényű lesz az alap igazgatója számára, csak akkor változtathat rajta, ha törvénysértést tapasztal. Az önkormányzatiság az alap működésében úgy jelentkezik, hogy a tanácsok kisebbségek által jelölhető három tagjáról a kisebbségi kulturális szervezetek közgyűlése dönthet. A közgyűlésre olyan szervezetek, jogi személyek küldhetnek képviselőt, amelyek az adott kisebbség kulturális életében jelen vannak. Mivel a tanács 5 tagú lesz, a kisebbségek képviselőit nem szavazhatja le az alap igazgatója által jelölt két tag. Szekeres szerint itt is jobb megoldás lenne, ha a kisebbségek képviselői választhatnák meg mind az öt tagot. Hasonlóan vélekedik Bárdos Gyula is. „Jobb lenne, ha valamennyi tagot a kisebbségek képviselői választhatnák meg” – mondta lapunknak a Csemadok elnöke.
 
A kulturális minisztérium jelenleg összesíti a beérkezett javaslatokat, minden javaslatra reagálni fognak. A tervezet november végéig tárcaközi egyeztetésre kerülhet, a kisebbségi szervezetek még ennek keretében is beterjeszthetik módosító javaslataikat.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
tüntetés

Eldurvult a tüntetés a parlament előtt, Kollár a rendőröket hibáztatja

Sidó H. Zoltán

VIDEÓ: Beoltott hívőket vár Ferenc pápa, buborékba zárt olimpia

nyaralás illusztráció

A 8 leggyakoribb betegség, ami nyaraláskor előfordul

b

Galéria: Leszokna a dohányzásról, csak nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézzük, mi segített a sztároknak!

medve

Napokig terrorban tartott egy medve egy férfit Alaszkában

olimpia

A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.