Közélet

Pfundtner: Csak a médiából vannak információink Kosík elrablásáról

Az Igazságügyi Minisztérium egyelőre nem rendelkezik hivatalos információval Ľuboš Kosík volt titkosszolgálati ügynök múlt heti elrablásával kapcsolatban. Mindezt Pfundtner Edit, a tárca államtitkára mondta el az újságíróknak szerdán, és hozzátette, hogy minden információ, amivel rendelkeznek, a médiából származik.
TASR

2019. január 23. 19:45

Pfundtner Edit - Felvétel: Matej Kalina/Plus Jeden Deň

„Megpróbálunk hivatalos információt szerezni arról, hogy mi történt valójában" – tette hozzá. Azt, hogy szlovák fél is részt vehetett az elrablásban, a tárca nevében elutasítja. „Minden esetben törvényes úton járunk el. Az Igazságügyi Minisztérium nevében elutasítok mindennemű törvénytelen lépést" – mondta.
 

Egyelőre a Belügyminisztérium sem rendelkezik hivatalos információval az üggyel kapcsolatban. „Milan Lučanský rendőrfőkapitány ennek ellenére már megtette a szükséges intézkedéseket, amelyekről azonban bővebben nem áll módunkban tájékoztatni" – mondta Jaroslav Taldík, a tárca szóvivője.
 

Taldík is elutasítja a feltételezést, hogy a Belügyminisztérium vagy a titkosszolgálat részt vett volna Kosík elrablásában. A szóvivő elmondása szerint az Igazságügyi Minisztérium decemberben is kérvényezte Kosík szabadlábra helyezését, a mali hatóságokkal való kommunikáció azonban nem mindig zökkenőmentes. „Részünkről mindent megpróbáltunk, hogy hazahozzuk Kosíkot. A többi innentől kezdve az Igazságügyi Minisztérium dolga" – zárta.

„Szlovák állampolgárságú ügyfelemet, Ľuboš Kosíkot, hazája egykori tisztjét múlt kedden fegyveresek rabolták el a bamakói házából” – mondta Youssouf Keita, Kosík ügyvédje, hozzátéve: az ügyben már tett feljelentést.

Kosík régóta hangoztatja, hogy hajlandó tanúskodni a néhai elnök, Michal Kováč fiának elrablásával, valamint a szlovák titkosszolgálathoz köthető, egyéb ügyekkel összefüggésben. Kosíkot két évvel ezelőtt tartóztatták le Maliban. Szlovákia kérvényezte a kiadatását. A mali hatóságok az AFP információi szerint tavaly novemberben szabadlábra helyezték őt.

Gál Gábor igazságügyi miniszter (Most-Híd) december 7-én ismételten kérvényezte Ľuboš Kosík volt titkosszolgálati ügynök kiadatását Szlovákiának. Zuzana Drobová, a tárca szóvivője elmondta, hogy az igazságügyi minisztérium minden erejével azon van, hogy megoldja a helyzetet, annak ellenére, hogy a mali hatóságok nem nyújtanak hivatalos információt Kosík hollétéről.

Kosík a mali hatóságok tájékoztatása szerint még mindig börtönben van, a szabadon engedéséhez azonban már csak néhány aláírás hiányzik. Denisa Saková belügyminiszter (Smer-SD) az információval kapcsolatban november végén elmondta, hogy Mali egy rizikós ország, így nem tudni, hogy az onnan érkező információk mennyire hitelesek.

Kosík feltételezett szabadlábra helyezéséről a Sme napilap számolt be november 14-én, állítólag Kosík megerősítése alapján. Kosík két évet töltött börtönben az után, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene 2,4 millió euró értékű váltóhamisítás miatt. Elmondása szerint meglepte, hogy elengedték. „Kinyitották az ajtót, és azt mondták, hogy vége van" – nyilatkozta a napilapnak Kosík. A további lépéseit nem akarta elárulni.

A rendőrség a közösségi oldalán ezzel kapcsolatban azt írta, hogy a mali rendőrség megerősítette Milan Lučanský rendőrfőkapitánynak, hogy Kosík még a mali börtönben van.

Kosík már régebb óta azt állítja, hogy hajlandó tanúskodni Michal Kováč volt államfő fiának elrablásával kapcsolatban, illetve más, titkosszolgálati tagokat érintő ügyekben is. Kosíkot eredetileg jogerősen 14 év szabadságvesztésre és 100 000 euró büntetés befizetésére ítélték. Az összeget nem fizette be, ezért a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság november 12-én további négy évvel hosszabbította meg a büntetését. Az ítélet nem jogerős, Kosík védőügyvédje fellebbezett, ezért az üggyel a Legfelsőbb Bíróság fog tovább foglalkozni. A Legfelsőbb Bíróság nyilvános ülésének időpontját még nem tűzték ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Általános sztrájkra készülnek az elégedetlen gazdák

Frissítve

Matečná rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezet be a lengyel hús miatt

Frissítve

VIDEÓ: A feldühödött gazdák trágyát dobáltak az Agrárkifizető Ügynökség épülete elé

A győzelem küszöbén állva

Veterán versenyző, új motivációval

GALÉRIA: Ezek voltak a legjobb transzparensek a tegnapi tüntetéseken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?