Pellegrini tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini házelnök (Hlas) elfogadja az Alkotmánybíróság döntését, mellyel felfüggesztette egyes büntetőjogi módosítások hatályba lépését. Ami meglepte, az a gyors döntéshozatal volt, továbbá hogy a nyilvánosság a médiából értesült róla, és csak ezt követően jelentette be hivatalosan az Alkotmánybíróság.

„Rendes demokráciában az a megszokott, hogy elfogadjuk az AB döntését” – mondta Pellegrini. Hozzátette, még nem olvasta a határozatot.

Úgy véli, az AB pontosabban meghatározhatta volna, mely paragrafusoknál lát problémát, nem kellett volna en bloc felfüggesztenie az egész btk-módosítást. Feltette a kérdést, vajon az idő rövidsége nem ártott-e a jó megoldásoknak is. „A dolog legfontosabb része csak most jön, a szakértők és az alkotmányjogászok megvizsgálják az indoklást” – tette hozzá.

A házelnök azt várta, hogy az AB „standard eljárás keretében” tárgyal a beadványról, és a döntésben taktikázást lát az idő és a dátum miatt, egyben rámutatott a Törvénytárban való megjelentetésre vonatkozó határidőkre.

Pellegrini végezetül hozzátette, a btk. módosítását már továbbította az igazságügyi tárcának, és a minisztériumnak be kell tartania a megjelentetéssel kapcsolatos határidőket. Arra is emlékeztetett, hogy az AB által nem kifogásolt részek március 15-én életbe lépnek. „Nem tudom, hogy most valaki végrehajt-e bizonyos csereberéket” – jegyezte meg.

Az Alkotmánybíróság szerdai (február 28.) zárt ülésén felfüggesztette a büntetőjogi módosítások hatályba lépésének egy részét. A felfüggesztés vonatkozik a Büntető törvénykönyvben elfogadott összes módosításra, a jogi személyek büntetőjogi felelősségéről szóló törvényre, és a büntetőeljárás egyes paragrafusaira.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?