Közélet

Pellegrini: Kažimír a legjobb jelölt a Szlovák Nemzeti Bank élére

Pozsony | Peter Kažimír (Smer-SD), a jelenlegi pénzügyminiszter a legjobb jelölt a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) élére, akit a kormány a jelen pillanatban választhatott. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szögezte le a pénzügyi bizottság csütörtöki ülésén, melyen előterjesztette a nemzeti bank új igazgatójára és igazgatóhelyettesére vonatkozó kormányjavaslatot.
TASR

2018. december 6. 18:54

Peter Pellegrini - TASR/AP-felvétel

„Véleményem szerint a kormány a lehető legjobb jelöltet választotta ki, akit csak a jelen pillanatban kiválaszthatott. Azt gondolom, hogy a miniszterelnök-helyettes és a pénzügyminiszter minden szakmai, morális és emberi feltételnek megfelel, és alkalmas arra, hogy betöltse ezt a jelentős hivatalt” – mondta Pellegrini, hozzátéve: Szlovákia ezáltal elveszít egy kiváló pénzügyminisztert. Bevallása szerint legjobban annak örülne, ha Kažimír továbbra is a tárca élén maradna, mert „az elmúlt 25 évben Szlovákiának nem volt nála jobb pénzügyminisztere”.

A miniszterelnök úgy véli, megalapozatlanok azok a kifogások, melyek szerint Kažimírnak a politikai összeköttetései miatt nem szabadna betöltenie ezt a tisztséget. „A világban általános, sőt több országban presztízsnek számít, hogy ezeket a fontos tisztségeket olyan emberek töltik be, akik fontos politikai vagy kormányzati pozícióban már bizonyították a rátermettségüket, és ezáltal garantálják a minőségi teljesítményt más pozíciókban is” – mutatott rá Pellegrini.

Kažimír azzal indokolta távozását a tárca éléről, hogy az eredmény-orientált politikusok közé sorolja magát. „Ilyen szempontból tegnap számomra lezárult egy korszak, a következő pedig egy szakmai kihívás lesz a politikán kívül” – jelentette ki, utalva az első kiegyenlített költségvetés elfogadására a parlamentben.

Jozef Rajtár, az SaS képviselője Kažimír utódja iránt érdeklődött. A kormányfő azt válaszolta, hogy ezt akkor tudják meg, amikor a miniszter széke megüresedik.

A lehetséges utódokként eddig František Imrecze, a Pénzügyi Igazgatóság volt elnöke és Ladislav Kamenický, a Smer-SD képviselője és a parlament pénzügyi bizottságának elnöke került szóba. Kažimír a lehetséges jelöltekről elmondta: mindkettőt hosszú évek óta, kiválóan ismeri, mindkettejükkel dolgozott együtt, és korrekt a kapcsolatuk. Hozzátette: mindketten hozzájárultak a kiegyenlített költségvetéshez is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

100 milliós támogatásról késtünk le

Elfogadták a jövő évi költségvetést Királyhelmecen

Persona non grata lett egy szlovák diplomata Oroszországban

GALÉRIA: Könnygázzal kergették szét a rendőrök a tüntetőket Budapesten

Az Ilosvai tejjes gőzzel nekivág a Fölszállott a páva középdöntőjének

Leopárd ölt meg egy erdőben meditáló buddhista szerzetest Indiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?