Közélet

Pellegrini gyorsított eljárásban tárgyalná a külföldi munkavállalók ügyét

A külföldről érkező munkavállalók ügye nagyon fontos, ezért a kormány úgy döntött, hogy kérvényezni fogja a gyorsított eljárás lehetőségét a parlamenttől – árulta el Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD ) kedden, a kormány ülése után. Elmondása szerint figyelmet kellene szentelni a szlovák munkapiacon található réseknek is, mint például a marginalizált csoportok foglalkoztatásának.
TASR

2018. november 21. 07:21

Peter Pellegrini - TASR/AP-felvétel

A kormányfő szerint komoly problémák vannak az üres helyek betöltésével. „A munkaerő behozatala olyan sürgető probléma, amely miatt úgy döntöttünk, hogy kérvényezni fogjuk a gyorsított eljárásban való tárgyalást. Ez azt jelenti, hogy a törvény nemcsak első, hanem második olvasatba is kerülne, és már 2019 januárjától érvénybe léphetne" – magyarázta Pellegrini.

A kormány elfogadta az intézkedéscsomagot, amely megkönnyíti az EU-n kívüli országokból érkező személyek alkalmazását. Ezen kívül egy határozatot is hoztak, amely segítené a marginalizált csoportok munkavállalását. „Nemcsak a romákról van szó, hanem minden hátrányos helyzetű csoportról, amelynek a tagjai eddig nem akartak vagy nem tudtak munkát találni" – pontosította a kormányfő.

Pellegrini azt is elárulta, hogy Richard Raši beruházásokért és informatizációért felelős miniszternek (Smer-SD) az lesz a feladata, hogy kidolgozzon egy pénzügyi keretet, amely az EU-s pénzekből támogatná a munkavállalókat. Ján Richter munkaügyi miniszter (Smer-SD) feladata a segélyezés megváltozott feltételeinek a kidolgozása lesz. „Azért van erre szükség, hogy a munkavállaló ne érezze rögtön a munkába lépés után, hogy elesett bizonyos támogatásoktól. Nem lenne jó, ha az emberek arra jutnának, hogy a bér és a segély összege között szinte semmilyen különbség nincs, ezért nem érdemes munkát vállalni" – mondta a kormányfő. Pellegrini azt is elmondta, hogy Richter hétfőn (11. 19.) benyújtott egy tesztprojektet, amelynek értelmében pénzügyileg motiválnák azokat a nagy vállalatokat, amelyek ötvennél több roma személyt alkalmaznak.
 

Pellegrini szerint a problémával szorosan összefügg az oktatás kérdése, ezért felkérte Martina Lubyová iskolaügyi minisztert, hogy legkésőbb 2019 szeptemberéig készítsen elő egy törvényt, amelynek értelmében 2020. szeptember 1-jétől kötelező lenne az egy éves iskola-előkészítő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Letartóztatták Ábrahám alpolgármesterét

Megszűnik a komáromi kórház mikrobiológiai osztálya

A szlovák-magyar határon folytatódik a tüntetés

Blokád alatt van a köztévé, egyre több ellenzéki politikus jut be az épületbe

Ellenőrzött ünnepi menü

Kuciak-gyilkosság: szivárogtatás miatt ellenőrzi a rendőrséget a belügyminisztériumi felügyelőség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?