Közélet

Pellegrini elrendelte a GOVNET biztonsági rendszerének azonnali javítását

Pozsony | A katonai hírszerzés által elvégzett biztonsági vizsgálat eredményére reagálva Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő elrendelte a kormány által használt GOVNET információs hálózat biztonsági rendszerének azonnali javítását. Erről a kormányhivatal tájékoztatta a TASR hírügynökséget az SZK Biztonsági Tanácsának csütörtöki rendkívüli ülését követően.
TASR

2019. június 20. 17:16

Peter Pellegrini  - TASR-felvétel

A biztonsági ellenőrzésre a külügyminisztériumot ért tavalyi kibertámadás miatt volt szükség. A kormányhivatal tájékoztatása szerint a katonai hírszerzés parancsnoka a biztonsági tanács ülésén „rendkívül súlyosnak” nevezte a vizsgálat eredményét.

Tekintettel arra, hogy a GOVNET hálózaton belül működik az ún. eGOVERNMENT, illetve ezen keresztül kommunikálnak a természetes és jogi személyek az állami intézményekkel, valamint ennek részét alkotják azok a szolgáltatások is, amelyeknek garantálniuk kellene az állami szervek közötti biztonságos kommunikációt, a kormányfő azonnali korrekcióra utasította a GOVNET hálózat üzemeltetőjét.

Pellegrini 2018 októberében tájékoztatott arról, hogy egy kiterjedt kibertámadás céltáblájává vált a külügyminisztérium, amelyre a katonai hírszerzés derített fényt. „A támadást külföldről aktiválták. Egy nemzetek feletti, szofisztikált kémszervezeteről van szó” – jelentette ki akkor a kormányfő. Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter megerősítette, hogy a támadók nem jutottak hozzá titkosított adatokhoz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rengeteg hiányosságot találtak a szabadulószobák ellenőrzése során

Több ezer eurónyi drogot foglaltak le a rendőrök Vágbesztercén

Kiska nem tart igényt két fizetésre

Lucia Ďuriš Nicholsonová lett az EP Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának elnöke

Nem vizsgálja tovább a NAKA Šufliarsky és Kočner sms-váltását

VIDEÓ: A teljes gombaszögi beszélgetés Zuzana Čaputová államfővel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?