Pellegrini: Mindenki elnöke szeretnék lenni

Peter Pellegrini (TASR-kép)
Pozsony |

Peter Pellegrini tegnap beiktatott államfő a köztelevízió vasárnapi műsorában elmondta, az orientációtól, a nemzetiségtől vagy egyéb tényezőtől függetlenül, minden polgár elnöke szeretne lenni. Magyar tanácsadót is választ majd. 

A hivatalába frissen beiktatott új államfő rámutatott, több mint 1,4 millió választó adta rá a voksát, ami a második legtöbb elnyert szavazat a közvetlen elnökválasztások története során. Ennek kapcsán arról beszélt, nem csak a szavazói elnöke szeretne lenni, hanem azon polgároké is, akik nem rá adták a voksukat.

A műsorban azt állította, az országban élő nemzetiségi kisebbségekkel is szoros a viszonya. Elmondta, a tanácsadói között magyar személy is lesz. Őt az magyar közösség képviselőivel való együttműködésben fogja kiválasztani. A tanácsadói között lesz cseh és ruszin nemzetiségű személy is, ahogy szerinte a többi itt élő nemzetiség is képviseltetni fogja magát a testületben. Ugyanakkor kijelentette, megszólalásaiban nem tekinthet el a szlovák nemzet államalkotó mivoltától. „Hiszen az alkotmányunk preambuluma is úgy szól, »Mi, a szlovák nemzet«” – jelentette ki azzal, amikor az ország polgárairól beszél, abba beleérti a nemzetiségek képviselőit is. Hozzátette, a kisebbségek képviselői előtt is nyitva áll majd az elnöki palota ajtaja és elutasította a nemzetiségi alapján történő diszkriminációt.

Az interjúban hangsúlyozta, továbbra is érvényes a politikai pártoknak küldött meghívója, mely szerint egy kerekasztal-beszélgetésre hívta őket. Hozzátette azonban, ezzel addig várhatnak, míg Robert Fico (Smer) miniszterelnök egészségi állapota is lehetővé teszi, hogy a találkozón részt vegyen. Arról is beszélt, az ország legjelentősebb médiumainak képviselőivel is beszélni szeretne arról, miként fognak hozzájárulni a társadalmi helyzet javításához. Hasonló diskurzusba kezdene a népszerű internetes csatornák tartalomgyártóival, vagyis az influencerekkel.

Pellegrini a Hlas kormánypárt alapítója volt. Miután megnyerte az államfőválasztást, teljes mértékben nem távolodott el a párttól, a formáció közgyűlésén az „alapító elnök” tisztségét kapta meg, amely főleg szimbolikus jogkörökkel jár, de például a párt testületeinek ülésén továbbra is részt vehet. Az új államfő azonban most arról beszélt, ennek ellenére pártok feletti elnök szeretne lenni, bár szociáldemokrata meggyőződését a továbbiakban sem tagadja. Arra is kitért, megválasztása ellenére a koalíciós szerződés változatlan, így szerinte a Hlasnak nem kell átengednie a parlament házelnöki tisztségét az SNS-nek. Arra emlékeztetett, a törvényhozás élére a Hlas Richard Rašit állítja. A házelnöki posztot ugyanis Andrej Danko SNS-elnök magának szeretné, de a Smer vezetői is egyetértenek ezzek. Pellegrini arról beszélt, a kormánypártok szeptemberi megegyezésén múlik ennek a kérdésnek a megoldása, amibe ő már államfőként nem akar beleszólni. De hozzátette, jelen állapot szerint a házelnöki poszt egyértelműen Rašinak jár. Várható külföldi látogatásairól szólva elmondta, hagyományosan először Csehországba utazik, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozni szeretne.

Pellegrini az államfői küldetésének céljai között első helyen az erős, szolidáris állam építését nevezte meg. Elmondta, Szlovákiának olyan helynek kell lennie, amely lehetőséget ad a tehetségek kibontakozására. „Egy olyan Szlovákiát szeretnék, amely senkit nem büntet azért, mert nem a fővárosban, vagy valamelyik megyeszékheyen született. Egy olyan Szlovákiát szeretnék építeni, ahol nemzetiségre, bőrszínre, vallási hovatartozásra vagy orientációra való tekintet nélkül, bárki boldogan és békésen élhet” – jelentette ki a frissen beiktatott elnök.

Pellegrini példaképének tekint Milan Rastislav Štefánikra, Alexander Dubčekre, de az egyszerű emberek hangját is meg szeretné hallani. Arról is beszélt, már döntött arról, hogy az újonnan felálló hivatalának fontosabb posztjait ki tölti be. Így az elnöki kancellária-hivatalt Peter Vodrážka fogja vezetni, az elnök nyilvános kommunikációját pedig a jelenlegi szóvivője, Patrícia Medveď Macíková irányítja majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?