Pellegrini aláírta a „lex merényletet”

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini államfő aláírta a „lex merénylet” néven ismert törvénycsomagot.

A parlament gyorsított törvényalkotási eljárás keretében tárgyalt a törvényről. A módosítás korlátozza a gyülekezés bizonyos formáit. A legfőbb közjogi méltóságok a meghatározott feltételek alapján élethosszig tartó életjáradékra és ingatlanra lesznek jogosultak.

Újabban tilos lesz olyan személy lakóhelyének közelében tüntetni, akinek foglalkozása vagy funkciója összefüggésben van a gyülekezés céljával. Olyan területeken is tilos lesz gyülekezni, amely elsősorban lakhatásra szolgál a magánéletbe való beavatkozás és a lakókörnyezet nyugalmának megzavarása miatt. Ugyanakkor a tereken, parkokban, piactereken vagy más hasonló helyeken lehet gyülekezni.

Akkor sem engedélyezik a gyülekezést, ha fennáll a veszély, hogy több ellentétes csoport összetalálkozik, és nem lehet garantálni a békés lefolyást. A rendőrség köteles lesz tájékoztatni az önkormányzatokat a gyülekezés betiltásának konkrét okairól.

Az államfőnek, a házelnöknek és a kormányfőnek joga lesz a „megfelelő felszereltségű ingatlanra”. Az ún. élethosszig tartó életjáradékra való jog az államfő megbízatási idejének hosszától fog függeni. Annak a házelnöknek vagy kormányfőnek, aki kétszer annyi ideig lesz hivatalban, mint amennyi az államfő megbízási ideje, joga lesz arra, hogy élete végéig fizetést kapjon.

A három legfőbb közjogi méltóság lakhatását a belügyi tárca biztosítja. Nagy hangsúlyt fognak fektetni a biztonsági szempontokra.

Az élethosszig tartó fizetésre való jog két esetben függeszthető fel. Egyrészt, ha az érintett személy más alkotmányos tisztséget tölt be, a munkakör betöltése idején felfüggesztik a kifizetést. Másrészt, ha szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt ítélik el. Az eset súlyossága miatt megszűnik az élethosszig tartó fizetésre való jog.

Ezenkívül minden párt vagy mozgalom elnökének védelmet kell biztosítani, ha bekerültek a parlamentbe és képviselők, hacsak más funkció betöltése miatt már nincs biztosítva a védelmük. Rajtuk kívül a főügyész és az Alkotmánybíróság elnöke is védelmet kap.

Az új törvény július 15-én lép érvénybe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?