Közélet

Pedagógusnap feketében: újabb tiltakozások várhatóak

Pozsony | Mintegy 1100 oktatási intézmény csatlakozott a „Pedagógusnap feketében” akcióhoz, melyet a Szlovák Pedagóguskamara hirdetett meg. A tanárok tegnap délben egyperces néma tiltakozással fejezték ki elégedetlenségüket a hazai oktatásügyben uralkodó állapotok miatt.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. március 29. 13:04

- TASR-felvétel

A Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (ISU) és a Szlovák Pedagóguskamara által szervezett tiltakozó akcióhoz országszerte mintegy 1100 oktatási intézmény, óvodák, alap- és középiskolák és egyetemek csatlakoztak. Feketébe öltözve tiltakoztak az ágazatban uralkodó állapotok ellen. Mária Rotheinsteinová elmondta, nem azonosulnak azokkal az intézkedésekkel, melyeket a kormány Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszterrel az élén átvisz, s melyekkel igyekeznek olyan képet festeni, mintha az ágazatban pozitívan változnának a dolgok. „Hiányoznak a rendszerszintű változások, melyekre hiába várunk, az ágazat alulfinanszírozott, a pedagógusok bére uniós viszonylatban sereghajtó, szétlopják az uniós forrásokat, melyek haszonélvezőinek a diákoknak kellene lenniük. Elutasítjuk a tudomány és a kutatás leépítését és a pedagógusokról szóló törvénymódosítást, mely nem az ágazat valós igényeiből indul ki” – sorolta kifogásaikat Mária Rotheinsteinová, a tiltakozás egyik szervezője. Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagóguskamara elnöke szerint a tegnapi megmozduláshoz csatlakoztak a legtöbben a 2016-os pedagógussztrájk óta. „Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy a pedagógusokról szóló jogszabály módosító javaslatának visszavonására indított petíciónkat már 19 ezren támogatták. A labda tehát most a kormánynál és a parlamenti képviselőknél van. Figyelni fogjuk, hogyan szavaznak majd a módosításról, ettől tesszük függővé a további nyomásgyakorló megmozdulásainkat” – közölte Crmoman. A pedagógusok szerint az ágazatot nem viszik előbbre a kormány által finanszírozott sítanfolyamok és az ingyenebédek. Felszólították Martina Lubyová oktatási minisztert, hogy cselekedjen, vagy távozzon posztjáról, Michal Tlelka szerint ugyanis folytatni fogják a hasonló nyomásgyakorló akciókat.

Az oktatási tárca sajtóközleményben reagált a pedagógusok tiltakozó akciójára, melyben leszögezi, mindent elkövet azért, hogy javuljon az ágazat helyzete és az ott uralkodó légkör. „Ezt támasztja alá az is, hogy emelkedtek a pedagógusbérek” – áll a nyilatkozatban, mely védelmébe veszi a pedagógusok által bírált módosító javaslatot. A tárca szerint a tervezet kidolgozásába valamennyi releváns szakmai szervezetet bevontak, és a benne megfogalmazott módosítások a jövőben jobbá teszik a pedagógusok helyzetét. A tervezetről a parlament a napokban dönt, az ellenzék megpróbálta levenni a parlament márciusi ülésszakának programjáról, sikertelenül. Ugyanakkor a koalíciós képviselők támogatják Lubyová tervezetét. (TASR, ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?