Közélet

Pedagógusnap feketében: újabb tiltakozások várhatóak

Pozsony | Mintegy 1100 oktatási intézmény csatlakozott a „Pedagógusnap feketében” akcióhoz, melyet a Szlovák Pedagóguskamara hirdetett meg. A tanárok tegnap délben egyperces néma tiltakozással fejezték ki elégedetlenségüket a hazai oktatásügyben uralkodó állapotok miatt.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. március 29. 13:04

Pedagógusnap feketében
- TASR-felvétel

A Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (ISU) és a Szlovák Pedagóguskamara által szervezett tiltakozó akcióhoz országszerte mintegy 1100 oktatási intézmény, óvodák, alap- és középiskolák és egyetemek csatlakoztak. Feketébe öltözve tiltakoztak az ágazatban uralkodó állapotok ellen. Mária Rotheinsteinová elmondta, nem azonosulnak azokkal az intézkedésekkel, melyeket a kormány Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszterrel az élén átvisz, s melyekkel igyekeznek olyan képet festeni, mintha az ágazatban pozitívan változnának a dolgok. „Hiányoznak a rendszerszintű változások, melyekre hiába várunk, az ágazat alulfinanszírozott, a pedagógusok bére uniós viszonylatban sereghajtó, szétlopják az uniós forrásokat, melyek haszonélvezőinek a diákoknak kellene lenniük. Elutasítjuk a tudomány és a kutatás leépítését és a pedagógusokról szóló törvénymódosítást, mely nem az ágazat valós igényeiből indul ki” – sorolta kifogásaikat Mária Rotheinsteinová, a tiltakozás egyik szervezője. Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagóguskamara elnöke szerint a tegnapi megmozduláshoz csatlakoztak a legtöbben a 2016-os pedagógussztrájk óta. „Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy a pedagógusokról szóló jogszabály módosító javaslatának visszavonására indított petíciónkat már 19 ezren támogatták. A labda tehát most a kormánynál és a parlamenti képviselőknél van. Figyelni fogjuk, hogyan szavaznak majd a módosításról, ettől tesszük függővé a további nyomásgyakorló megmozdulásainkat” – közölte Crmoman. A pedagógusok szerint az ágazatot nem viszik előbbre a kormány által finanszírozott sítanfolyamok és az ingyenebédek. Felszólították Martina Lubyová oktatási minisztert, hogy cselekedjen, vagy távozzon posztjáról, Michal Tlelka szerint ugyanis folytatni fogják a hasonló nyomásgyakorló akciókat.

Az oktatási tárca sajtóközleményben reagált a pedagógusok tiltakozó akciójára, melyben leszögezi, mindent elkövet azért, hogy javuljon az ágazat helyzete és az ott uralkodó légkör. „Ezt támasztja alá az is, hogy emelkedtek a pedagógusbérek” – áll a nyilatkozatban, mely védelmébe veszi a pedagógusok által bírált módosító javaslatot. A tárca szerint a tervezet kidolgozásába valamennyi releváns szakmai szervezetet bevontak, és a benne megfogalmazott módosítások a jövőben jobbá teszik a pedagógusok helyzetét. A tervezetről a parlament a napokban dönt, az ellenzék megpróbálta levenni a parlament márciusi ülésszakának programjáról, sikertelenül. Ugyanakkor a koalíciós képviselők támogatják Lubyová tervezetét. (TASR, ie)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Boris Kollár
Frissítve

Boris Kollár maradt a parlament elnöke

drogok
Frissítve

Rekordnagyságú drogfogás Szlovákiában: másfél tonna mexikói drogot fogtak el (GALÉRIA)

arat

Később kezdődött az aratás: egyes gazdák szerint gazdagabb lehet az idei termésük

m

Vonat gázolt halálra egy motorost

Jair Bolsonaro

Elkapta a koronavírust a brazil elnök, Bolsonaro

Az első fél évben 1,6 millió turista látogatott Horvátországba, 70%-kal kevesebb, mint tavaly

Megindultak a turisták Horvátország felé

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.