Közélet

Pártok versenye a vállalkozók szavazataiért

Pozsony | A vállalkozók helyzete az előző választások óta sem javult, épp ellenkezőleg, az összes mérvadó felmérés további romlást jelez. Ezért az INESS gazdaságkutató intézet most annak járt utána, mire számíthatunk a parlamenti választást követően. Mely párt rukkolt elő a legígéretesebb programmal?
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2020. február 12. 17:15

Határon túli fiatal vállalkozók jelentkezhetnek a Példakép pályázatra
- Képarchívum

A szlovákiai vállalkozói környezet az elmúlt több mint tíz évben látványosan romlott: a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) vállalkozói környezetet mérő indexe a 2006-os 126,5 pontról a tavalyi első félévre 42,69 pontra esett vissza. Peter Serina, a PAS ügyvezető igazgatója szerint a vállalkozóknak a legtöbb gondot a magas adóterhek, a katasztrofális jogérvényesítés, az évekig elhúzódó bírósági tárgyalások és a túlbürokratizált jogi környezet jelenti. Hasonló eredményt hozott a Fiatal Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének (ZMPS) és a Slovak Business Agency ügynökségnek a felmérése is.

„A felmérés egyik legnagyobb tanulsága, hogy az előző parlamenti választás óta alig javult a vállalkozók helyzete, manapság ugyanazokkal a problémákkal kénytelenek szembenézni, mint pár évvel ezelőtt”

– nyilatkozta Ján Solík, a ZMPS elnöke.

Milyen a jó program?

A fentieket figyelembe véve azon sem szabadna csodálkoznunk, hogy a vállalkozók körében is egyre nagyobb az elégedetlenség, és ezzel párhuzamosan nőnek az elkövetkező választással kapcsolatos elvárások is. A pártok választási programjait górcső alá vevő INESS gazdaságkutató intézet ezért annak járt utána, mely pártok rukkoltak elő a legvonzóbb ígéretekkel a vállalkozók számára.

„A jó vállalkozói környezet négy pillérre épül. Az államnak a vállalkozókat terhelő adókat és járulékokat a lehető legalacsonyabb szinten kellene tartania, hiszen a magas adóterhekkel gátolja a gazdaság felpörgetéséhez szükséges befektetéseket. Ugyanilyen fontos a vállalkozásokkal járó hivatali ügyintézés egyszerűsítése, a bürokrácia visszaszorítása is. A vállalkozások számára rendkívül fontos a jogbiztonság is, hogy előre tudjanak tervezni, márpedig az elmúlt években futószalagon változtatott jogszabályok erre nem adtak sok lehetőséget. Végül, de nem utolsósorban, fenn kellene tartani a munkapiac rugalmasságát, hogy a vállalkozóknak megérje minél több embert foglalkoztatni” – állítja Martin Vlachynský, az INESS elemzője.

Felemás ígéretek

Az INESS szerint a jó hír, hogy a választáson induló pártok többsége reagált a vállalkozók legégetőbb problémáira, és felvázolta az ezekkel kapcsolatos javaslatait.

„Ami már nem olyan jó hír, hogy a pártok egy része továbbra is fenntartaná az értelmetlen különadókat, sőt, újakat vezetne be, amilyen például a digitális adó. Több párt foglalkozik a munkanélküliség további csökkentésével is, ezt azonban egyesek továbbra is állami dotációkkal szeretnék elérni. Ráadásul, rendkívül óvatosan fogalmaznak a vállalkozók bérköltségeinek a csökkentésével kapcsolatban is” – vallja Vlachynský.

 

graf

 

Újabb toplista

A gazdaságkutató intézet a vállalkozóknak tett ígéreteik alapján is rangsorolta a pártok programjait, 0-tól 10-ig terjedő skálán pontozva őket. Minél jobb programmal rukkolt elő egy-egy párt, annál több pontot szerzett. „Egyik programtól sem estünk extázisba” – mondta Vlachynský. Így az sem csoda, hogy a maximális pontszámot egyetlen pártnak sem sikerült elérnie. A toplistán az SaS szerepelt a legjobban, 8 pontot szerzett, a liberálisokat pedig a volt köztársasági elnök, Andrej Kiska pártja, a Za ľudí követi, 7 ponttal. A 3. és a 6. helyen holtversenyben a KDH, a PS/Spolu, az MKÖ és az OĽaNO végzett, mind a négy pártot 6-6 ponttal jutalmazták. A Sme rodina 5 ponttal a hetedik helyre szorult. A sereghajtók között van a Híd (4 pont) és az eddigi koalíciós partnere, az SNS (2 pont) is. A Smer és az ĽSNS 0 pontot kapott, amit az INESS azzal magyaráz, hogy a két párt nem ismertette a programját.

„Az SaS első helyezése nem igazán lepett meg bennünket, hiszen a párt már nyolc éve dolgozik a vállalkozókkal kapcsolatos programján, így az sem váratlan, hogy az ígéretek kidolgozottságával lekörözi az összes többi pártot. A 370 oldalas programjában 50 oldalon foglalkozik a vállalkozókkal”

– mondta Vlachynský. Szerinte azonban radikális változásokat az SaS sem ígér, inkább csak a vállalkozók legégetőbb problémáira reagál, vagyis csökkentené az adóterheket és a bürokráciát, de például a vállalkozók bérköltségeit is.

MKÖ, a meglepetés

Az INESS elemzője is elismeri, hogy az egyik legnagyobb meglepetést az MKÖ programja szerezte számukra.

„Bevallom, az MKÖ-től nem sokat vártunk, annál nagyobb volt a meglepetésünk, hiszen a párt programja egyáltalán nem veszik el a konkurenciában, és hogy nem kapott még több pontot, az csak annak a számlájára írható, hogy az általunk vizsgált program egyes pontjai nem voltak eléggé kibontva”

– állítja Vlachynský.

Szerinte a több mint 100 oldalas programban a vállalkozókkal foglalkozó rész nem túl terjedelmes, azonban több ígéretes pontot is tartalmaz. A párt szerint az államnak a vállalkozók és a munkahelyteremtés akadályozása helyett olyan gazdasági környezetet kellene teremtenie, hogy megérje dolgozni, munkahelyeket létrehozni és beruházni. Támogatják a visszatérést a 19%-os egységes adókulcshoz, és ha lenne rá lehetőség, ezt tovább csökkentenék. A természetes személyeknek és egyéni vállalkozóknak javasolják az egy nyomtatványon és egy hivatalban, egyablakos ügyintézéssel megvalósuló egységes adó- és járulékfizetés lehetőségének a megteremtését. Megszüntetnék a kötelező étkezési jegyeket, vagyis a munkaadó választhatna a készpénzes fizetés, az utalvány vagy a céges étkeztetés között. Javasolják a vállalkozók által a hivataloknak küldött jelentések egyszerűsítését is. Azt is szeretnék elérni, hogy az „egy jön – egy megy” elv alapján minden új, bürokratikus terhet növelő jogszabály elfogadásakor meg kellene szüntetni egy már létező kötelezettséget.

„A független intézetek értékelése is azt mutatja, hogy komoly, a szlovák konkurenciában is helytálló programot sikerült összeállítanunk. Dél-Szlovákiát be kell startolni, ehhez pedig polgár- és vállalkozóbarát környezet kell. A szlovák jobboldallal együttműködve ezt meg is tudjuk valósítani”

– nyilatkozta lapunknak Mózes Szabolcs, az MKÖ elnöke.

Visszafogottabb Híd

A Híd az INESS elemzése szerint ezúttal nem igazán tett ki magáért. „Míg 2016-ban 180 oldalas programot dolgozott ki, a párt választói ezúttal kénytelenek beérni egy 24 oldalassal, miközben a vállalkozói környezettel kapcsolatos ígéreteknek egy teljes oldal sem jutott” – állítja Vlachynský. A Híd az általa közzétett program szerint támogatja a szabályozások okozta terhek csökkentését és a munkaerőpiac rugalmasabbá tételét. A párt célja a vállalkozások szabályozásának egyszerűsítése mindenütt, ahol ez lehetséges. Javasolják a munka és a vállalkozások adminisztratív terheinek, adó- és járulékterheinek további csökkentését. Támogatják az adminisztráció egyszerűsítését és az egyablakos ügyintézést. A szociális ellátásoknál javasolják a rászorultsági elv fokozott érvényesítését, és az általános újraelosztás visszaszorítását. A Híd kezdeményezni fogja az adórendszer stabilitásának alkotmányos rögzítését is, szerintük ugyanis az adókkal kapcsolatos jogszabályok túlzott gyakorisággal változnak, ami aláássa a rendszer stabilitását és kiszámíthatóságát.

„A felsoroltak azonban rendkívül kevésnek számítanak egy olyan pártnál, amelynek korábban jóval nagyobb ambíciói voltak a vállalkozói környezet javításával kapcsolatban” – vallja az INESS elemzője.

A Híd a vállalkozásokkal kapcsolatos elemzésre már nem kívánt reagálni, a párt már múlt héten megkérdőjelezte az INESS függetlenségét. „A napokban nyilvánosságra hozott értékeléseket nézve egyáltalán nem alaptalan a kérdés, mennyire független az elemzéseket végző gazdaságkutató intézet, mennyire szakmai maga az elemzés, illetve mi alapján értékelték azokat a programokat, amelyek nem is léteznek” – közölte akkor lapunkkal Magdeme Klára, a párt szóvivője.

A PAS is értékelt

Az INESS felméréséhez hasonló eredményre jutott a Szlovák Vállalkozói Szövetség is, amely a vállalkozók véleménye alapján állította össze a pártok programjainak a toplistáját. Ezen azonban az MKÖ és a Híd sem szerepel, a szakmai szövetség ugyanis csak azokat a pártokat vizsgálta, amelyek a legutóbbi felmérések szerint meghaladják a parlamenti bejutáshoz szükséges 5%-os küszöböt. „A vállalkozóknak leginkább az SaS programja felel meg, amely 60,2 százalékra teljesíti az elvárásaikat. A sorban a Za ľudí (40,8%), a PS/Spolu (38%), az OĽaNO (36,7%), a KDH (36,3%), a Sme rodina (20,6%), az SNS (9,6%), a Smer (7%) és az ĽSNS (2,5%) következik” – nyilatkozta Jozef Hajko, a PAS alelnöke.

Molnár Iván
Nagy Roland

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Richard Sulík
Frissítve

Sulík: Matovič nem alkalmas arra, hogy kormányfő legyen

Boris Kollár

Kollár: a Sme rodina hajlandó tárgyalni a kormány átalakításáról

Petőcz Kálmán

Nekünk Mohács kell(ett)?

Igor Matovič

GALÉRIA: A Matovič-kormány egy éve képekben

Peter Pellegrini

Pellegrini: A kormánynak le kell mondania,szakértői kormány kell a választásokig

koronavírus-vakcina Pfizer

Szlovákia, Csehország és Ausztria soron kívül kapnak vakcinákat az EU-tól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.