Közélet

Pártalapon osztja a pénzt az agrártárca?

Pozsony | A földművelésügyi tárca időközben lemondott államtitkára nem az egyedüli kormánypárti politikus, aki busás támogatáshoz jutott az agrártárcától. Az ellenzék szerint szaporodnak a korrupciós ügyek a földművelésügyi minisztérium háza táján.
author
Molnár Iván

2022. január 13. 15:43

sertéspestis
A szaktárca azzal magyarázza a gyanús pénzosztást, hogy a támogatásokat nem a sertések száma alapján fizették, hanem figyelembe vették a sertéspestis okozta károkat is. - TASR/AP-felvétel

A sertéstenyésztőknek folyósított állami támogatásokkal kapcsolatos botrány december végén robbant ki, amikor a poľnoinfo.sk portál kiderítette, hogy sertésenként 4500 eurós agrártámogatást ítélt oda a földművelésügyi tárca a Rimanec Kft.-nek, amelynek tavaly júniusig a földművelésügyi tárca államtitkára, Milan Kyseľ volt az ügyvezetője, és amelyet most is az államtitkár családtagjai, Matej Patrick Kyseľ és Denisa Kyseľová vezetnek. A központi nyilvántartás szerint hat sertéssel rendelkező cégnek 27 ezer eurós támogatást fizettek ki.

Korrupció elleni harc?

Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter azzal védekezett, hogy a támogatást nem a sertések száma alapján fizették ki, hanem figyelembe vették a sertéspestis okozta károkat, és egy sor egyéb tényezőt is. A magyarázat azonban valószínűleg a kormánypárti politikusok egy részét sem elégítette ki, Kyseľ így a múlt héten kénytelen volt benyújtani lemondását. Eduard Heger kormányfő ezzel kapcsolatban megjegyezte: fontos gesztusnak tartja Kyseľ lemondását, amely szerinte azt bizonyítja, hogy „a jelenlegi koalíció komolyan gondolja a helyes politikai kultúra gyakorlását”.

Újabb eset

Mára azonban kiderült, hogy nem Kyseľ az egyedüli kormánypárti politikus, aki hozzájutott a gyanús támogatáshoz. „Az Igor Matovič vezette OĽaNO egy másik politikusa, a bolesói (Bolešov, Illavai járás) Augustín Polák is hozzájutott a támogatáshoz. Az agrártárca 10 488 eurót fizetett ki neki” – mondta el Róbert Puci parlamenti képviselő, az ellenzéki Hlas elnökségi tagja. Szerinte az OĽaNO emberei által vezetett, és az agrártárca alá tartozó Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszer Központ (NPPC) több mint kétmillió eurót osztott szét ilyen módon.

Mičovský is besokallt

A támogatási programról még az agrárkamaráknak sem voltak pontos információi, Puci szerint így az sem csoda, hogy ehhez a sertéstenyésztők alig 4 százaléka jutott hozzá. „A 2953 szlovákiai sertésfarm közül 120-nál alig valamivel több jutott pénzhez, miközben a nyertes farmok 86 vállalkozás tulajdonában vannak” – tette hozzá a Hlas képviselője. Szerinte az OĽaNO saját embereinek az előnyben részesítése a földművelésügyi tárcánál a korrupció mintapéldája. Puci elmondta: mindezt figyelembe véve, azon sem csodálkozhatunk, hogy Ján Mičovský parlamenti képviselő és volt földművelésügyi miniszter e héten távozott az OĽaNO frakciójából. Mičovský az agrártárcán belüli történések miatt hagyta el Matovič pártját. A volt földművelésügyi miniszter szerint ő is megpróbálta figyelmeztetni az OĽaNO frakció képviselőit az agrártárcán belüli visszásságokra, de nem járt sikerrel.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Még szavazhatunk 2019 homofóbjára

Már lehet szavazni az év homofóbjára

Rolls

Rolls-Royce Ghost Black Badge: ez az az autó, amit a dúsgazdagok is azért vesznek meg, hogy vezessék (FOTÓK)

váróterem k

Orvoshoz készül? Két biztosító megköveteli a szakorvosi beutalót

f

Talán véget érhetett Azovsztal ostroma

műanyag hulladék

Kigyulladt egy műanyagfeldolgozó üzem, 300 ezer eurós kár keletkezett

sportatvben

Folytatódik a hoki-vb, de képernyőn a Liverpool is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.