Párkány: már küldött támogatást a minisztérium a távhőszolgáltatónak

Párkány: már küldött támogatást a minisztérium a távhőszolgáltatónak

A február másodikai rendkívüli ülésen egy nyertes projekt önrészének emeléséről döntöttek, de azt is megvitatták, hogy miként lehetséges a kultúrház épületének bővítése, miképp alakulna a hozzáépítés.

A város nemrég egy új hulladékgyűjtő udvar kialakítására nyert állami támogatást, a február másodikai rendkívüli ülésen a képviselő-testület a projekt önrészének emeléséről döntött, tehát a város önrésze a nyertes projektben 16 ezer euróról 16 500 euróra emelkedett. A testület szintén megvitatta azt a nyertes pályázatot is, melynek keretében a kulturális tárca vissza nem térítendő állami támogatást nyújt a helyi művelődési központnak a higiéniai helyiségek és eszközök korszerűsítésére. A minisztérium a kultúrház épületén belüli felújításokra 140 ezer eurót ad, viszont a klímaberendezésre és fűtéskorszerűsítésre nem folyósít pénzt. A tervek szerint az elnyert összegből felújítják a toaletteket az előcsarnokban és hátul a művészbejárónál is. Ahhoz viszont, hogy nagyszabású rendezvények esetén legyen elég modern toalett, a főbejáratnál található új toalettek csak a hölgyeket szolgálják majd ki, az új férfivécéket pedig egy új, hozzáépített épületrészben helyeznék el. De a nyertes pályázatból a hozzáépítést szintén nem lehet finanszírozni, tehát ezt vagy saját pénzéből fizeti majd a város, vagy kb. 180 ezer eurós hitelt vesz fel e célra. A mostani ülésen a testület úgy határozott, hogy a nyertes projektet folytatják, a közeljövőben pedig a gazdasági helyzet alakulásának függvényében döntenek arról, hogy mikor kerül sor a hozzáépítésre.

Párkány: már küldött támogatást a minisztérium a távhőszolgáltatónak

Már kapott pénzt a kormánytól az Enerbyt

A városháza pénzügyi osztályvezetője viszont arra figyelmeztetett, nem lenne szerencsés, ha a hozzáépítést az ún. tartalékalapból fedeznék, mert ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben minden centre szükség van. Például a város alá tartozó intézmények már második hónapja 80 százalékos kerettel működnek, csak a legszükségesebb dolgokra, bérre, rezsire költhetnek pénzt. Ráadásul idén Párkánynak is sokkal kevesebb részadót térít vissza havonta az állam, mint tavaly. Jó hír viszont, hogy a gazdasági tárcától az Enerbyt távhőszolgáltatóhoz már befutottak az első összegek, melyekkel a hőárat támogatják, tehát az Enerbyt és a lakásszövetkezet kezelésében lévő lakásokban az eddig fizetett havi hőárelőleg csökkentése várható. Hogy kinek és pontosan mennyivel, arról a lakókat mihamarabb értesítik. Az ülés végén elhangzott, hogy Párkány valószínűleg fellebbezni fog a Nyitrai Kerületi Bíróság január eleji ítélete ellen, melyben a bíróság törvénybe ütközőnek nyilvánította a képviselő-testület hulladékerőművet tiltó rendeletét. Az ún. kutyafuttató kialakításának projektjén továbbra is dolgozik a városháza, és a közeljövőben új parkolási rendszert is bevezetnének Párkányban. Az új parkolási rendszerben szigorítások várhatók, főképp a lakótelepeken, továbbá azokat az autótulajdonosokat fogják előnyben részesíteni, akik állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkeznek Párkányban. Az ülés végén azt is közölték, hogy a Kaufland áruházat építene a Nánai út melletti területen, épp ezért a befektető részvételével nyilvános lakossági fórum lesz ez ügyben, február 15-én, délután öt órakor a kultúrházban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?