Ötezer eurós juttatást hagyott jóvá a kormány az egészségügyi dolgozóknak

koronavírus kórház

Ötezer eurós stabilizációs hozzájárulást hagyott jóvá hátfőn a kormány az egészségügyi dolgozók számára.

Az intézkedés összesen 200 millió eurós költséggel jár.

Az egészségügyi dolgozóknak kötelezniük kell magukat arra, hogy három évig a kórházban vagy a mentőszolgálatnál maradnak.

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök szerint 39 500 egészségügyi szakember kap támogatást, kivéve az orvosokat.

„Ezzel világossá tesszük, hogy az egészségügy kulcsfontosságú, a legfontosabb prioritás számunkra” – mondta Heger, és hozzátette, a kormány nemcsak a dolgozói állomány stabilizálásáért és új orvosok felvételéért tesz lépéseket, hanem a kórházak teljes infrastruktúrájának megújításáért is.

A stabilizációs támogatást azoknak az egészségügyi dolgozónak fizetik ki, akik legkésőbb december 31-ig teljesítik a feltételeket.

A kormány utasította Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi minisztert, hogy az év végéig nyújtson be módosító javaslatot, amely alapján stabilizációs juttatás folyósíthatnak a gyermekotthonokban dolgozó egészségügyi személyzet és a kiválasztott szociális intézményekben dolgozó egészségügyi alkalmazottak számára. A szociális intézményekben dolgozó, támogatásban részesülő ápolók és fizioterapeuták száma 3000 fő, ők 4000 euró stabilizációs támogatás kapnának. A gondozók és az alacsonyabb beosztású egészségügyi dolgozók 3000 eurót.

Krajniak úgy fogalmazott, a hozzájárulás a szociális ágazat megsegítésére tett erőfeszítés. Hozzátette, hogy a szerződés aláírása után hasonló módon kifizetik ki a juttatást, mint az egészségügyben dolgozóknak. A különbség az lesz, hogy a szociális intézményekben dolgozók technikai okokból csak januárban kapják meg az összeget. „A szociális létesítmények nem állami, hanem önkormányzati vagy megyei fenntartású intézmények, ezért olyan kormányrendelet előkészítésére van szükség, amelynek alapján ezek a létesítmények kérhetik a támogatást” – közölte.

A miniszter elmondta, a juttatások kifizetésekor nem tesznek különbséget aszerint, hogy valaki hány éve dolgozik a létesítményben, a lényeg, hogy elkötelezze magát, hogy további három évig ott marad. Krajniak hozzátette, a toborzási hozzájárulás lehetőségéről is egyeztettek. De – mint mondta – először is a fentebb említett összegeknek a kifizetését kell megoldani.

A miniszterek leszögezték, hogy a juttatások adókötelesek lesznek, de illetéket nem kell fizetni utánuk. Ez a költség a munkavállalót terheli az év végi elszámolásban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?