Ötből egy érettségiző diák megbukik szlovákból

érettségi vizsga
Pozsony |

Bár még hiányoznak az írásbeli érettségi vizsgák részletes, iskolákra lebontott adatai, az általános összegzés alapján a magyar- és a matematikatesztek eredménye enyhén javult a tavalyihoz képest, viszont szlovák nyelvből rontottak idén a magyar érettségizők. A részletes eredményeket rövidesen nyilvánosságra hozza a tárca.

 

Idén tavasszal 707 középiskola összesen 42 483 diákja tett írásbeli érettségi vizsgát, a pótterminusban 93-an írták meg a teszteket, s közülük 23-an már másodszor vizsgáztak. Elektronikus formában 103 középiskola 2161 diákja írta meg az írásbeli érettségi vizsgát.

A 28 magyar és a 41 kétnyelvű középiskolákban idén összesen 1797 magyar diák tudását mérték fel az írásbeli érettségi vizsgán. A feladatokat magyar nyelvből átlag 61,3%-ra írták meg az idei érettségizők. Erősebb, 74,3%-os tesztet a gimnazisták írtak. Ez mintegy 5%-kal jobb eredményt jelent, hiszen a tavalyi gárda átlag 55,5%-ra írta meg az írásbeliket tavaly. A magyar írásbeli érettségit az érettségizők túlnyomó többsége sikeresen vette, mindössze 63 érettségiző ért el 33%-osnál rosszabb eredményt, vagyis 63-an buktak meg.

 

Szlovák nyelvből a magyar érettségiző diákok 47,1%-os átlagot értek el az írásbelin, ez a tavalyi eredményhez képest enyhe visszaesést jelent, hiszen a tavalyi végzősök átlag 48,6%-os átlagos eredménnyel töltötték ki a feladatlapokat. A gimnazisták több mint 17%-kal jobban teljesítettek a többi iskola diákjánál, ők ugyanis 57,5%-ra, míg a szakközépiskolások 40%-ra írták meg az írásbelit. Viszont a magyar diákok több mint 22%-a alulteljesített, vagyis megbukott a szlovák írásbeli érettségin. 397 diák 33%-os vagy ez alatti értékre írta meg a szlovák tesztet, ha a fogalmazásban is 33% alatti eredményt értek el, akkor ismételniük kell a vizsgát.

A matematika választható tantárgy, s idén országos szinten 5422 diák írt írásbelit a tantárgyból, az átlagos eredmény 57% lett. Ez mintegy 3%-kal jobb eredmény a tavalyihoz képest, amikor az átlag 54,3% volt. A gimnazisták átlag 63,7%, míg a szakközépiskolák végzősei mindössze átlag 38,2%-ra teljesítették a matematikafeladatokat. Ugyanakkor 431 érettségiző 25% vagy ez alatti eredményt ért el. Pótvizsgázni csak azoknak kell, akik a matekot választható tantárgyként jelölték meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?