Közélet

Osgyáni tűz – a várkastély tulajdonosa tehető felelőssé

Osgyán | Teljes mértékben a Bystrická dopravná spoločnosť Rt. a felelős az osgyáni katasztrófáért – állítja a kulturális minisztérium az osgyáni kastélyban múlt héten pusztított tűzzel kapcsolatban.
TASR

2019. október 7. 10:26

VIDEÓ: Kigyulladt az osgyáni várkastély
- Michaela Tirala Rimavica/ Facebook

„Nemzeti kulturális műemléket birtokolni nem csupán azt jelenti, hogy szerepel egy értékes ingatlan a cég könyvelésében, ez hatalmas feladat és társadalmi felelősség is a cég számára. A törvények szerint a tulajdonos felel a nemzeti kulturális műemlék állapotáért”

– áll a minisztérium állásfoglalásában.

A tárca arra is rámutatott, hogy a társaság az elmúlt öt évben egyetlen kérvényt sem nyújtott be a kastély megóvásával kapcsolatban, holott a kulturális minisztérium támogatásokat ad erre a műemlékek tulajdonosainak, emellett a hírek szerint az épület nincs biztosítva.

„Leszögezhetjük, hogy a társaság csődöt mondott a törvényi feladatainak teljesítése és a társadalmi felelősségvállalás terén is”

– áll a tárca állásfoglalásában.

2019. október 3. 18:11

VIDEÓ: Kigyulladt az osgyáni várkastély

A minisztérium elvárja, hogy a cég mindent megtegyen a kastély megóvásáért és felújításáért, mivel a 2018-as éves számviteli beszámoló szerint többmilliós nyeresége van.

Csütörtökön (október 3.) késő délután kapott lángra a rimaszombati járásbeli község reneszánsz kastélyának tetőszerkezete, legalább 300 000 eurós kár keletkezett, a zsindelytető teljesen megsemmisült.

A kastély Osgyán legjelentősebb műemléke. A 17. században itt született Korponay Jánosné Géczy Julianna, a Jókai Mór regényéből ismert lőcsei fehér asszony.

A kastély jelentősen megrongálódott a második világháború idején. Később részlegesen helyreállították, de évtizedeken át üresen állt és tovább pusztult. A rendszerváltás után több tulajdonosa is volt, sokféle terv készült a kihasználására, de egyik sem valósult meg, egy időre végrehajtó foglalta le.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Öt hét szabadság, ha gyereket nevel

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Sheffield–Arsenal a tévében

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!