Közélet

Országos tesztelés: összefoglaltuk az utóbbi két nap legfontosabb eseményeit

Pozsony | Szombaton több mint 2,5 millióan vettek részt az országos tesztelés első körében. Igor Matovič miniszterelnök szerint ez kiváló eredmény. Az összesített adatokat várhatóan hétfőn teszik közzé.
Nagy Roland

2020. november 1. 19:03

sorban állás
A hétvégén azoknak kellett a legtovább várniuk a tesztelésre, akik autóval, úgynevezett drive-in mintavételi pontokra mentek. Ilyen helyeken nemcsak Pozsonyban, hanem Dunaszerdahelyen is több száz méteres kocsisorok alakultak ki. A felvételen a Thermal fürdő parkolójában kialakított mintavételi ponthoz sorakozó autókat látni. - Somogyi Tibor felvétele

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter vasárnap délelőtt ismertette a szombati tesztelés eredményeit. Egészen pontosan 2 581 113 személyt teszteltek le, ami tulajdonképpen az ország lakosságának felét teszi ki.

Itt viszont meg kell jegyezni, hogy a mintavételt nem ajánlották a 10 év alattiaknak és a 65 év felettieknek, vagyis a tesztelésre javasolt személyek részvételi aránya jócskán túlléphette az 50 százalékot. Erről pontosabb adatokat hétfőn  délelőtt mutatnak be, a kormány soron kívüli ülése után. 

Naď továbbá azt is elárulta, hogy szombaton 25 850 minta lett pozitív, vagyis a letesztelt személyek körülbelül 1 százaléka fertőző. Nekik, valamint a családjuknak a következő 10 napban házi karanténba kell vonulniuk. A védelmi miniszter hangsúlyozta: az antigéntesztek segítségével főként azokat a személyeket sikerült kiszűrni, akik a „legnagyobb adag vírust hordozzák a szervezetükben”, ezért a negatív teszteredménnyel rendelkezőket is arra kérte, hogy figyeljenek oda az óvintézkedések betartására.

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď maga sem hitt abban, hogy az első napon ennyien elmennek a tesztre - TASR/AP-felvétel

Lesz második forduló

Ez az oka annak is, hogy a kormány a következő hétvégén meg szeretné rendezni az országos tesztelés második fordulóját. Igor Matovič ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, biztosan lesz újabb kör, talán csak egy-két járásban nem, ahol a legkevesebb fertőzöttet találták.

A Denník N beszámolója szerint a szlovák hadsereg a Facebook-oldalán vasárnap reggel közzétette az első regionális adatokat tartalmazó térképet, amelyet Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője is megosztott, ám a bejegyzést később törölték. Ennek alapján úgy tűnik, hogy az ország északi régióiban jóval magasabb volt a pozitív esetek aránya, mint a déli területeken. Főleg Zsolna és Nagytapolcsány környékéről van szó, ahol a pozitivitási arány 1,84 százalékos volt. Ehhez képest a magyarlakta régiókban ez az arány el sem éri az 1 százalékot. A pontos adatokra viszont még várni kell. 

A kormány tagjai elégedettek

Az egyes miniszterek összességében pozitívan értékelték a műveletet. Jaroslav Naď például kijelentette: ha valaki az országos tesztelés megkezdése előtt azt mondta volna neki, hogy az első napon már több mint 2,5 millió személy megy el a mintavételre, biztosan nem hitt volna neki.

Igor Matovič (OĽaNO) szerint ismét bebizonyosodott, hogy Szlovákia képes úgy működni, „mint a felelősségteljes emberek társadalma”. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni harcot ezzel nem tekinthetjük lezártnak. Arra kérte a negatív eredménnyel rendelkezőket, hogy továbbra is maradjanak óvatosak, figyeljenek a maszkviseletre, a távolságtartásra és a kézfertőtlenítésre.

Azokat pedig, akiknek pozitív lett a tesztjük, a kormányfő arra kérte, maradjanak otthon a családjukkal együtt, és keressék fel azokat is, akikkel az utóbbi napokban kapcsolatba kerültek.

„A pozitív teszteredmény nem szégyen és nem is bűn. A fertőzöttek többsége nem tehet róla, hogy elkapta a vírust. Ne féljenek, ismerjék el az ismerőseik és a családtagjaik előtt, és kérjék meg őket, hogy teszteltessék le magukat, valamint legyenek nagyon óvatosak a következő napokban”

– figyelmeztetett Matovič.

Igor Matovič
Igor Matovič hangsúlyozta: a járványt ezzel még nem győztük le - TASR/AP-felvétel

Végtelen sorok

Az országos tesztelésre egyébként általánosságban az volt jellemző, hogy az első napon rendkívül nagy volt az érdeklődés, emiatt pedig hatalmas sorok alakultak ki a mintavételi pontok előtt. Az embereknek így gyakran órákat kellett várakozniuk. A második napon viszont ennek éppen az ellenkezője volt megfigyelhető, az érdeklődés jócskán alábbhagyott, és aki vasárnap ment a mintavételre, az nagy valószínűséggel percek alatt túlesett a teljes folyamaton.

Galéria
országos tesztelés-1
országos tesztelés-2
országos tesztelés-3
országos tesztelés-4
+16

Matovič szerint ennek egyszerű matematikai okai vannak, hiszen a tesztelésre javasolt személyek nagyobb része már szombaton letudta a mintavételt. Ezt ugyanakkor számokkal még nem tudta alátámasztani.

A miniszterelnök megjegyezte: a szombati hatalmas érdeklődésben az is szerepet játszhatott, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök pénteken megrémisztette az embereket, és attól tartottak, hogy nem sikerül mindenkit letesztelni. Matovič arra célzott, hogy az államfő a tesztelés megkezdése előtti napon bejelentette, a mintavételi csapatok mindössze 60 százalékát töltötték fel egészségügyi dolgozókkal.

Čaputová: Ne járjon büntetés!

2020. október 30. 11:42

Čaputová: Ne járjon büntetés!

A mozgósítás viszont az utolsó órákig zajlott, így végül szombaton sikerült megnyitni a tesztelési helyszínek 97 százalékát, másnap pedig a 98 százalékát. Éppen ezért szóba sem jöhetett Čaputová kérése, hogy mától ne vonatkozzon kijárási tilalom azokra, akik nem vesznek részt a tesztelésen. Matovič úgy véli, ezzel az egész projekt elveszítette volna az értelmét.

Az államfő ezzel kapcsolatban azt üzente, örül, hogy nem igazolódtak be a félelmei, és mindenkinek megköszönte, aki segített a művelet lebonyolításában.
 

Víkendové plošné testovanie sa nepochybne podarilo dobre zvládnuť. Klobúk dole pred všetkými, ktorí sa na príprave...

Közzétette: Zuzana Čaputová – 2020. november 1., vasárnap

 

Bocsánatkérés

Így tehát, aki nem ment el a mintavételre, hétfőtől csak kivételes esetben mozdulhat ki otthonról. Matovič elismerte, hogy ez akár kényszerítésként is felfogható, és bocsánatot kért azoktól, akik önszántukból nem vettek volna részt a műveletben.

„Mindezt azért tettük, hogy a kórházak ne rogyjanak térdre, és ne kelljen bevezetnünk az úgynevezett háborús egészségügyet, ami azt jelenti, hogy nem tudjuk ellátni a kezelésre szoruló betegeket, és életkor alapján kellett volna megítélni, kik érdemlik meg az életet. Igen, miattuk önöket is rákényszerítettük. Remélem, hogy megbocsátanak, nem rossz szándékból tettük”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Másmilyen mindenszentek

Az országos tesztelés idején végig érvényben voltak a kijárási tilalom szabályai, vagyis azok, akiknek negatív lett a tesztje, csak hétfőtől mozoghatnak szabadabban. Ez azt jelenti, hogy mindenszentek ünnepén elvileg büntetést kaphattak volna, akik ellátogatnak a temetőbe, hogy megemlékezzenek a szeretteikről.

temető
A somorjai temetőkapu nyitva állt - Nagy Roland felvétele

Más kérdés, hogy a rendőrök valójában hány temetőben tartottak ellenőrzést, és hány embert büntettek meg emiatt (erre vonatkozó statisztikákat egyelőre nem ismerünk). Matovič mindenesetre többször elmondta, hogy idén inkább otthon gyújtsunk gyertyát, hiszen ha a temetőben sok ember gyűlik össze egyszerre, megsokszorozódik a fertőzés veszélye.

sorban állás

Rövid hírek, érdekességek

  • Az országos tesztelést a külföldi sajtó is rendkívüli figyelemmel kísérte. Az első nap eredményeiről beszámolt például a Guardian brit napilap és az amerikai New York Post is. A nemzetközi lapok megemlítették a hosszú sorokat, valamint azt is, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök tartott a művelet sikertelenségétől. A tesztelésről természetesen a szomszédos országok sajtótermékei is beszámoltak. A magyar lapok közül tudósított az eseményekről a hvg, az Index, a 444, az Origo és a Népszava is, de a cseh újságok is folyamatosan cikkeztek a történésekről.
  • A rendőrség már 24 olyan esetről tud, hogy valaki pozitív eredmény után újból leteszteltette magát. Ezeket a személyeket veszélyes, fertőző betegség terjesztésének bűntettével gyanúsítják. „Tettükkel veszélyeztették a sorakozók és a tesztállomásokon dolgozók egészségét“ – mondta a rendőrség szóvivője.
  • Jaroslav Naď védelmi miniszter elmondta, több tesztállomásról is ellopták a Covid-igazolásokat, majd a Facebookon árulták őket, darabját 30 euróért. A tettesek a miniszter szerint rendkívül szigorú büntetésekre számíthatnak.
  • Néhány önkormányzatnak nem tetszik, hogy Igor Matovič meg szeretné szervezni az országos tesztelés második körét is. Tiltakozását fejezte ki például Dana Čahojová, a pozsonyi Károlyfalu (Karlova Ves) városrész polgármestere, valamint Martin Chren főrévi (Ružinov) polgármester is.
  • Az országos mintavétel ellenére nem állt le a PCR-tesztekkel való ellenőrzés sem. Sőt, szombaton újabb rekordszámú mintát értékeltek ki: 21 949 teszt mellett 2282 fertőzöttet azonosítottak. A tesztelések száma most először lépte át a napi 20 ezret.
  • További jó hír, hogy az igazolt fertőzöttek aránya az utóbbi két napban csökkenni látszik, hiszen a szombaton elvégzett tesztek 10,39 százaléka lett pozitív. Csütörtökön ez az arány még 20 százalék felett volt (16 556 teszt, 3363 fertőzött). Elképzelhető, hogy a csökkenő adatok hátterében a kormány által elfogadott szigorítások állnak. Ennek ellenére továbbra is oda kell figyelnünk a higiéniai előírások betartására.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pénz

A járványügyi veszélyhelyzet kedvez a pénzmosásnak

gázár

Mennyit fizetünk jövőre a gázért?

rendőrség illusztráció

Eljárást indított a rendőrség egy orvos megfenyegetése miatt

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

Vágsellye

Vágsellyén ismét oltanak a hétvégén

Alec Baldwin

Alec Baldwin azt állítja, hogy nem húzta meg a ravaszt a Rust forgatásán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.