Közélet

Óriási lyukat üt a vírus a költségvetésen

Pozsony | 15,815 milliárd eurós bevételek, 23,865 milliárd eurós kiadások, és történelmi, 8,049 milliárdos deficit – röviden így foglalható össze az állami költségvetés jövő évi tervezete, amelyre szerdán a kormány is rábólintott. A koronavírusjárvány miatt több pénz jut a gazdaságösztönző és szociális intézkedésekre.
Molnár Iván

2020. október 15. 12:15

Eduard Heger
„Nem spórolunk sem a gazdaságon, sem az embereken, magunkon takarékoskodunk” – mondta Eduard Heger pénzügyminiszter, miután szerdán a kormány is rábólintott a jövő évi költségvetés általa kidolgozott tervezetére. - TASR-felvétel

A koronavírus-járvány miatt Szlovákia évekre búcsút inthet a nullszaldós állami költségvetésnek, a kiadások továbbra is jóval nagyobbak lesznek a bevételeknél, amivel még inkább leterheljük az utánunk jövő generációkat. Az előző kormány korábban azt ígérte, hogy már a tavalyi költségvetés nullszaldós lesz, ebből azonban semmi sem lett, idén pedig a járvány megjelenése miatt a kiadások várhatóan a hazai össztermék (GDP) 9,68 százalékával lesznek nagyobbak a bevételeknél. Ekkora hiányra még a 2008-ban kirobbant gazdasági válság során sem volt példa. A deficit a tervek szerint jövőre ugyan 7,44 százalékra esik vissza, de még 2023-ban is eléri az 5,72 százalékot. Ez utóbbi azért jelent problémát, mert az adósságfékről szóló jogszabály szerint 2023-ra már nullszaldós költségvetést kellene kidolgozni. Ha a törvényen nem módosítanak, és be szeretnék tartani, ahhoz legalább 6 milliárdos lefaragásra vagy bevételnövelésre lenne szükség.

Kiszámíthatatlan jövő

Eduard Heger pénzügyminiszter is elismeri, hogy a jelenlegi helyzetben szinte lehetetlen olyan költségvetést összeállítani, amelyet a későbbiekben nem kell majd módosítani a koronavírus-járvány esetleges eldurvulása miatt. „A költségvetés összeállításához szükséges adatok szinte állandóan változnak, így egyáltalán nem volt könnyű dolgunk” – ismerte el a tárcavezető. A most elfogadott büdzsé kidolgozásánál azzal számoltak, hogy a szlovák gazdaság teljesítménye idén ugyan 6,7 százalékkal marad el a tavalyitól, jövőre azonban már 5,5 százalékos növekedésben bíznak. Heger is elismeri azonban, hogy ha a járvány jelenlegi, második hulláma során még radikálisabb megszorításokra lesz szükség, a visszaesés idén elérheti a 8,4 százalékot is, míg jövőre kisebb, alig valamivel több mint 4 százalékos növekedés várható. Abszolút számokban ez azt jelenti, hogy ha a második hullám során eldurvul a helyzet, az államkassza bevételei újabb 1 milliárd euróval csökkenhetnek. Marcel Klimek pénzügyi államtitkár szerint ezért eleve beépítettek a költségvetésbe egy 1,04 milliárd eurós tartalékot, amit szükség esetén fel tudnak használni.

Szociális költségvetés?

A pénzügyminiszter szerint a járványra való tekintettel igyekeztek úgy összeállítani a költségvetést, hogy minél nagyobb összeg jusson a járvány okozta gazdasági és szociális problémák megoldására. „Nem spórolunk sem a gazdaságon, sem az embereken, magunkon takarékoskodunk” – állítja Heger, aki szerint a szociális kiadásokra jövőre 354 millió euróval fordítanak többet az ideinél. A munkaügyi tárca kiadásai jövőre elérik a 3,28 milliárd eurót, ami 12 százalékkal több az ideinél. Csak családtámogatásra 990 millió eurót fordítanak, a foglalkoztatottsággal kapcsolatos költségek pedig elérik a 247 millió eurót. A gazdaság megerősítésére 838 millió euró jut, amiből 351,5 millió eurót a vállalkozók támogatására fordítanak.

A járvány miatt nagyobb összeggel számolhat az egészségügy is. Az ágazatra fordított teljes kiadások – az idei 5,76 milliárd euró után – jövőre 5,97 milliárd eurót tesznek majd ki. Ebből 2 milliárd euró jut a kórházak fenntartására, 1,43 milliárd euró pedig az állam által fizetett egészségbiztosításra. A jövő évre tervezett egészségügyi beruházások nagy része a járványhelyzet enyhítésével függ majd össze. A kormány által elfogadott költségvetéssel elégedett azonban az oktatásügyi miniszter, Branislav Gröhling is. „A kiadásaink 173 millió euróval nőnek” – mondta el a miniszter, aki szerint a tanári pálya vonzóbbá tételére nagyjából 100 millió eurót szeretnének fordítani. A kormány által elfogadott tervezetet természetesen még a parlamentnek is el kell fogadnia, és – a kormánypártok közötti jelenlegi feszült helyzetre való tekintettel – a törvényhozásban még akár több pontban is jelentős változásokra számíthatunk.

01

Elégedetlen elemzők

Az elemzők szerint a kormány alaposan elengedte magát a deficit esetében. „A költségvetési javaslat valóban jelentős összeget szán a szociális intézkedésekre, és – tekintettel a kisebb bevételekre – mi is azzal számoltunk, hogy idén nagyobb lesz a költségvetési hiány, ekkora deficitre azonban nem számítottunk” – mondta el Michal Lehuta, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője. „A kormány által jelzett költségvetési hiány nagysága – a járvány okozta nehézségek ellenére is – elfogadhatatlan. Az állam idei adóbevételei az aktuális előrejelzés szerint csupán 950 millió euróval maradnak el a tavalyiaktól, jövőre pedig már meg is haladhatják ezeket. Ha a vállalkozóknak, alkalmazottaknak és művészeknek nyújtott támogatás el is érné a 2 milliárd eurót, ilyen nagy deficit akkor is elfogadhatatlan” – tette hozzá Radovan Ďurana, az Iness gazdaságkutató intézet elemzője is. Szerinte a fő probléma az volt, hogy már az idei költségvetést is rosszul állították össze, a jövő évi büdzsé összeállításánál pedig nem vették kellőképp figyelembe az ország lehetőségeit.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Joe Biden beiktatása
Frissítve

ÉLŐ: "Új nap virradt Amerikára" - szól Biden első üzenete

Igor Matovič

4 millió vakcina megvásárlására kötött szerződést a kormány

koronavírus

Már novemberben jelen volt Szlovákiában a koronavírus brit mutációja

koronavírus-vakcina

11 fázisban fogják oltani a lakosságot a Covid-19 ellen

koronavírus

Január 25-én és 26-án is érvényben lesz a kijárási korlátozás

bara zoltán

Elnöki káosz után megbékélés?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.