Közélet

Óriási hiány az állami biztosítónál – a betegen csattan az ostor

Pozsony | Már tavaly is veszteséges volt az állami Általános Egészség-biztosító (VšZP), mégis magas jutalmat hagyott jóvá magának az igazgatótanács.
Lajos P. János

2016. október 28. 16:54

A hiány tavaly december végén 50–60 millió euró körül mozgott, idén év végére eléri a 280 milliót. A biztosító rossz gazdálkodása akár az egészségügyi ellátást is veszélyeztetheti.
Nem keresnek rosszul az Általános Egészségbiztosító (VŠZP) vezetői. Vagyonbevallása alapján az intézmény választások után leváltott igazgatója, Miroslav Vaďura tavaly 55 052 eurót keresett, vagyis havonta csaknem 4600 eurót. Emellett év végén még kapott 19 ezer euró jutalmat. 
A Sme napilap értesülései szerint az igazgatótanács másik két tagja is több ezer eurós jutalomban részesült: Antónia Borovková 17 500, Vieroslava Králičková pedig 4400 eurót kapott.
A biztosító szerint a jutalmakat a kormányrendelet alapján számolták ki. „Ha beigazolódik, hogy a biztosító gazdasági eredménye más, mint amit a hivatalos jelentés tartalmaz, és a jutalmakat jogellenesen fizették ki, akkor a VšZP vissza fogja követelni a prémiumot” – tájékoztatta lapunkat Petra Balážová, a biztosító szóvivője.
 
Bár a biztosító és az egészségügyi minisztérium is állítja, hogy az egészségügyi ellátás zavartalan lesz, és a biztosító rossz gazdasági eredményeit egyelőre még nem érzik a szolgáltatók sem, de a hatalmas hiány, amely idén év végére elérheti akár a 280 millió eurót is, veszélyeztetheti a gyógykezelések biztosítását. Az intézmény tavasszal kinevezett új vezetése még idén megszorításokat tervez, jövőre pedig pénzügyi konszolidációs tervet készít. Emellett büntetőfeljelentést tett a VšZP tavalyi gazdasági eredményeinek meghamisítása miatt.
 
Egyelőre fizet a biztosító
 
Egyelőre nem tapasztalják a kórházak, hogy a biztosító a hatalmas hiány miatt nem fizetne, de tartanak attól, hogy év végéig romlik a helyzet. A biztosító már most bejelentett bizonyos megszorításokat.
A VšZP a hivatalos éves jelentése szerint tavaly mintegy 17 millió eurós nyereséggel zárta az évet. Ehhez képest az új, tavasszal kinevezett igazgató, Miroslav Kočan által rendelt pénzügyi átvilágítás szerint már akkor is mintegy 50–60 millió eurós hiánya lehetett, amit augusztusra sikerült több mint 130 milliósra feltornázni, év végéig pedig elérheti a 280 milliót. „Az ellenőrzés azt mutatja, hogy a VšZP év végi vesztesége 283 millió euró lesz – tájékoztatott Miroslav Kočan, a biztosító igazgatója. – Ez azonban nem fenyegeti a biztosító szerződéses kötelezettségeit, képes lesz fizetni a szolgáltatóknak, a biztosítottaknak tehát nem kell tartaniuk attól, hogy csak korlátozott gyógykezelést kaphatnak”. A biztosító tavalyi, feltehetően hamis eredményét könyvvizsgáló ellenőrizte, és jóváhagyta. 
A kórházak egyelőre nem érzik a biztosító ingatag anyagi helyzetét. „Eddig minden átutalás rendesen megérkezett – mondta lapunknak Marian Petko, a Szlovákiai Kórházak Szövetségének (ANS) elnöke. – A biztosító egyelőre csak annyit jelzett, hogy csökkenteni akarja az árakat a laboratóriumi vizsgálatokért, amit azzal magyaráz, hogy ezek drágábbak, mint a környező országokban. Mi azt fogjuk kérni, hogy amit máshol megtakarítanak, azt adják oda a kórházi kezelésekért. Előzetesen azt a választ kaptuk, hogy ez lehetséges.” Petko azonban tart attól, hogy a helyzet a következő hónapokban romlani fog. „Azt látjuk, hogy a rendszerben általában kevés a pénz a kórházak fenntartására, amit az államnak ki kellene egészítenie” – mondta Petko.
 
Nem véletlenül hallgattak eddig
 
Tomáš Szalay szerint azonban elképzelhető, hogy bizonyos kifizetésekkel késhet a biztosító. „A kórházaknak és az orvosoknak valószínűleg rendesen fizetni fognak, de elképzelhető, hogy a gyógyszertáraknak csak késve tud fizetni a biztosító” – mondta lapunknak az egészségpolitikai Intézet (HPI) igazgatója, aki jelenleg Tomáš Drucker egészségügyi miniszternek is tanácsokat ad. Szerinte nem véletlen az sem, hogy a rossz anyagi helyzetről csak a biztosítóváltási időszak vége után tájékoztatott a biztosító. „Elképzelhetjük, milyen átlépési hullámot váltott volna ki, ha már augusztusban vagy szeptemberben kiderül, mekkora a VšZP hiánya” – mondta Szalay. Az ügy szerinte felveti az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal és a biztosító auditorának felelősségét is. „Gyanúsan olcsó könyvvizsgálót választottak, egy elismert, jó hírű cég biztosan nem kockáztatta volna jó hírét azzal, hogy hamis számokat ismer el tényleges gazdasági eredményként” – magyarázta Szalay. A Sme szerint a VšZP mindössze 10 ezer eurót fizetett a könyvvizsgálónak, miközben a jóval kisebb Unionnak 67 ezer euróba, a Dôverának pedig 126 ezer euróba került a gazdasági eredményeinek hitelesítése.
Hibázhatott az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (UDZS) is, amelynek a biztosítók gazdálkodását is ellenőriznie kell. A hivatalnak elküldtük kérdéseinket, de lapzártáig nem adtak választ.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Eduard Heger

Heger: pragmatikus okok miatt tárgyal a Szputnyik vakcinákról Matovič

Monacói Nagydíj

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.