Önként fogadunk be száz menekültet

<p>Szlovákia újabb száz menekült befogadását vállalná, akiket a Görögországban és Olaszországban működő menekülttáborokból hoznának az országba. A menekültek kezdetben menekülttáborokba kerülnének, köztük a nagyszarvai táborba is.</p>

„Szlovákia a szolidaritás keretében vállalta, hogy 100 menekültet fogad be az EU-n kívüli országokból, és további 100 olyan személy befogadását vállalja görögországi és olaszországi menekülttáborokból, akik nemzetközi védelemre szorulnak” – tájékoztatta lapunkat a belügyminisztérium. Ez még a tavalyi első, önkéntes menekültelosztási mechanizmus keretében tett ígéret, a kötelező kvótákat továbbra is elutasítja Szlovákia. Ezzel a száz menekülttel 200 fölé emelkedne a befogadottak száma a tavalyi 150 asszír menekülttel együtt (ez utóbbiakból viszont már több mint húszan hazatértek). Emellett ideiglenesen 500 olyan menekült van a bősi menekülttáborban, akik osztrák menedékjogot kértek, az ő kérvényüket az osztrák hatóságok bírálják el.

Az újabb száz menekült érkezésének időpontja még teljesen bizonytalan, a folyamat csak most kezdődik. „Jelenleg folynak a tárgyalások arról, hogy mediációs csoportot küldenénk az országokba, amely kiválasztaná azokat a menekülteket, akik Szlovákiába érkeznének” – tájékoztatta lapunkat a belügyminisztérium. Olyan menekülteknek ajánlják fel a szlovákiai letelepedés lehetőségét, akik a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak: nőknek, kisgyermekes anyáknak. „Minden Szlovákiába érkező menekültet azonosítani kell, érvényes úti okmányokkal kell rendelkezniük” – magyarázta Michaela Paulenová, a belügyi tárca szóvivője. Szlovákiában kérhetik a menekültstátust, az elbírálás szlovákiai törvények alapján történik, tehát a befogadás nem automatikus. „Ha megkapják a menekültstátust, akkor megkezdődik az integrációs folyamat” – tájékoztatott Paulenová. A menekülteket addig fokozatosan a homonnai, az apátújfalui és a nagyszarvai táborokban helyezhetik el.

Az Emberi Jogi Liga (HRL) vezetője, Zuzana Števulová szerint pozitív lépés, hogy Szlovákia teljesíti önkéntes vállalását. Szerinte az akció sikeréhez szükséges a megfelelő tájékoztatás is. „Elfogadható, hogy a legnagyobb veszélynek kitett csoportokból fogadunk be embereket, de nem ártana, ha olyan családokat is befogadnánk, ahol legalább egy ember tud dolgozni” – véli a szakember. Szerinte legalább 40 százalékban családokat kellene befogadni, a további 60 százalékot tehetnék ki az egyedülálló nők, a kisgyermekes anyák és a gyerekek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?