Közélet

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

Komárom | Az MKP, a Híd és az Összefogás vezető tisztségviselői úgy látják, minden bizonnyal már a következő napokban sikerül egyesíteniük a három pártot.
author
Czímer Gábor

2021. szeptember 16. 18:00

Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be
Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke és Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke. A beszélgetést Czímer Gábor, az Új Szó belpolitikai rovatának munkatársa vezette. - Somogyi Tibor felvétele

Az egységes politikai szubjektum, a Szövetség nevű párt alakuló közgyűlésére október másodikán, Komáromban kerülhet sor. Minderről Agócs Attila, a Híd alelnöke, Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője kedden az Új Szó és a Trend közös konferenciáján beszélt Komáromban.

Megvan a bizalom

Az Új Szó szervezésében megvalósult panelbeszélgetés során, amelynek a pártegyesítésen túl Dél-Szlovákia gazdaságfejlesztése volt a témája, az MKP, a Híd és az Összefogás vezetői is optimistán látták a Szövetség létrehozásának esélyeit. Agócs elmondta, az egyesülési folyamat ezen fázisában nehéz meghatározni, hogy mitől függ a közös párt létrejötte. „A végjátékban vagyunk, a folyamatok már majdnem másfél éve zajlanak” – jelentette ki a Híd alelnöke. Arról is beszélt, hogy bár a külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy ez a folyamat helyben toporgás volt, de a valóságban fokozatosan haladtak előre. „Ma már megvan a kellő bizalom, úgy tűnik, a legfontosabb lépések még ezen a héten megtörténnek” – tette hozzá azzal, hogy a megállapodás részét képezik azok a demarkációs vonalak, amelyeket az egyes szereplők nem akarnak átlépni. Példaként az autonómia kérdését említette. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Híd elzárkózott attól, hogy a közös párt alapdokumentumába bekerüljön a területi autonómia fogalma, az MKP azonban feltételül szabta, hogy az önkormányzatiság megjelenjen benne. Ebben a kérdésben végül konszenzusra jutottak. Hangsúlyozta, szerinte az is fontos, hogy emberileg közelebb kerültek egymáshoz az egyes felek. Agócs ugyancsak kijelentette, nem tud a közös párt létrehozását meghiúsító tényezőről. „Természetesen minden oldalon vannak még kételkedők. Az a dolgunk, hogy őket a következő hónapokban meggyőzzük és a közös projekt oldalára állítsuk” – mondta a Híd alelnöke.


A több párt luxus

Az MKP alelnöke, Farkas Iván a pártegyesítés folyamatával kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a múlt szombaton tartotta az Összefogás a közgyűlését, amikor is a párt a létrehozandó Szövetség alapdokumentumára cserélte az alapszabályát, ezzel pedig létrehozta a közös párt jogi kereteit. „Az MKP és a Híd most hétvégén tartja a kongresszusát, és legnagyobb valószínűség szerint a Szövetség október másodikán, szombaton tartja a kongresszusát” – mondta. „Nyugat-Európában a számbeli kisebbségek soraiban luxusnak tartják, hogy több pártjuk legyen, legtöbb helyen egy pártjuk van. Tizenkét év után itt az ideje, hogy felismerje a politikum és a szlovákiai magyarság, hogy nálunk is így kell cselekedni” – jelentette ki az MKP alelnöke. Arról is beszélt, hogy az MKP elnökségében a vitás kérdéseket lezárták, de hangsúlyozta, hogy a kérdésben még az Országos Tanácsuknak és a közgyűlésüknek is döntenie kell. „Megvárom a vitát, és azt követően azon leszek, hogy megtörténjen az összeborulás” – mondta arra a kérdésünkre, miként szavaz majd az utóbbi testületek ülésén.

Nincs akadály

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke felidézte, hogy a mozgalmuk megalapítása Komáromban történt, tavaly augusztus 20-án pedig a mostani Új Szó–Trend konferencia helyszínén, a komáromi Tiszti pavilonban írta alá a három párt az egyesülésről szóló szándéknyilatkozatot. „Ha minden igaz, akkor a Szövetség alakuló közgyűlése is itt lesz” – tette hozzá Mózes. Elmondta, nem tud olyan politikai vagy jogi akadályról, amely megakadályozhatná a Szövetség létrejöttét. Kiemelte, innentől kezdve egyedül technikai jellegű kérdés, hogy a belügyminisztériumban hány napon belül iktatják a pártegyesítéshez szükséges dokumentumokat.

Arra a kérdésünkre, hogy október elején legnagyobb valószínűség szerint megalakul-e a Szövetség, az MKP, a Híd és az Összefogás vezető tisztségviselője is igennel válaszolt.

Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján megvalósult beszélgetés során a pártok vezető tisztségviselőit gazdaságpolitikai témákról is kérdeztük. Az erről szóló összefoglalónkat jövő héten olvashatják.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

A költségvetés elfogadásától függnek a lakossági energiaárak

Nádszegi korcsolyapálya

VIDEÓ: A téli szünet végéig lehet korcsolyázni Nádszegen

időjárás tél

Lesz, ahol havazhat, máshol esőre van kilátás

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

df

KVÍZ: 8 idegen szó… Eltalálod a jelentésüket?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.