Közélet

Oktatási és kulturális autonómiát akar a Híd

Pozsony. | A Híd bemutatta magyar nemzetpolitikai vízióját. Dél-szlovákiai magyar brandet hozna létre, saját zászlóval és címerrel. Kulturális és oktatási autonómiát javasolnak, területit nem. Várják a reakciókat.
Mózes Szabolcs

2013. szeptember 27. 19:30

Önmeghatározás, identitáspolitika, önkormányzatiság, oktatásügy és nyelvi jogok. Ezt az öt kategóriát tartalmazza a Híd ma bemutatott programtervezete, mely a párt Vízió 2016 című hosszú távú programjának részét képezi. Bugárék társadalmi vitát kezdeményeznek a fenti témakörökben, egyben várják a hozzászólásokat.

A Híd szerint a honi magyarság a magyar kulturális nemzet része, ám ma egy közös, jól körülírt, regionális identitás és közösségi szimbólumok nélküli közösség. Ez utóbbi megváltoztatásáért viszont a párt szerint tenni kell valamit, ezért célként egy dél-szlovákiai magyar márkajel (brand) létrehozását javasolják. „Javasoljuk a szlovákiai magyarság közös szimbólumainak kiválasztását. Ezekre elsősorban azért van szükség, mert a mai szimbólumkészlet képtelen az összetartozás agressziótól mentes, politikától még nem terhelt kifejezésére” – áll a dokumentumban. Szimbólum alatt elsősorban szlovákiai magyar zászlót és címert értenek, de himnuszt nem akarnak. Erről a „teljes konszenzus illúzióját nem dédelgető társadalmi konzultációt” kell lefolytatni, s egy aláírásgyűjtésnek kellene ezt legitimálnia.

Nem Felvidék

A párt javasolja a honi magyar közösség által lakott terület nevének egységesítését. A Szlovákia és Felvidék kifejezések helyett a Dél-Szlovákia kifejezést ajánlják. Bugárék szerint a nemzetiség helyett a nyelvet kell a nemzetpolitika központjába helyezni, így a nyelvhasználati jogok esetében sem a nemzetiségi arányszámot, hanem azt kellene figyelembe venni, hogy az adott településben, régióban hányan beszélik a magyar nyelvet.

A Híd szerint kampányt kell indítani a vegyes közegből származók, illetve a magyarsághoz csak származásilag kötődők megcélzására. A cél: ezen csoportok megnyerése  a magyarság számára.

Bugárék különböző regiszterek létrehozását javasolják. Például a szlovákiai magyar szervezetek gyűjtőoldalát, vagy egy szótárjellegű adatbázist létrehozását szeretnék előmozdítani. Emellett egy dél-szlovákiai magyar kulturális kataszter hoznának létre. Arra a kérdésre, hogy pontosan ki készítené ezeket az adatbázisokat, ki kezelné a honlapokat, nem tudtak pontos választ adni.

Törvénytervezetek

A párt több, kisebbségekkel foglalkozó törvénytervezet elkészítését vázolta fel. A Híd szerint meg kell változtatni az alkotmány preambulumát (amely a szlovákról mint államalkotó nemzetről beszél), oktatásügyi és kulturális önkormányzatiságot (vagyis autonómiát) vezetnének be. A területi autonómiától viszont elzárkóznak, mivel ez „a magyarlakta régió szétaprózottsága miatt jelenleg nem tűnik adekvát megoldásnak a közösség problémáira”. Emellett a kisebbségek jogállásáról szóló törvény, a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló jogszabály elkészítését és elfogadását tartják kiemelten fontosnak. Megváltoztatnák a megyék és járások határait, valamint bevezetnék a magyar, mint regionális hivatalos nyelvet.

A Híd szerint ezek egy jövendőbeli koalíciós megegyezés feltételei lennének. Kérdésünkre, hogy az összes tervezet az együttműködés feltétel lenne-e, Bugár Béla pártelnök azt felelte: nem mind, egyszerre ezt úgysem lehet elfogadtatni. A fent leírt tervezeteket fokozatosan, több választási ciklusban kívánnák bevezetni. A Vízió 2016 identitással foglalkozó részének szerzője Ravasz Ábel szociológus. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Két hétig kötelező lesz a szájmaszk az iskolákban, nem javasolják a tömegrendezvények megtartását

https://mult-kor.hu/

Az állam egy állítólagos kitelepítési listára hivatkozva kobozna el földeket

a

Életmentés az utolsó pillanatban

jégeső

Vihar és jégeső várható pénteken szinte az egész ország területén

koronavírusteszt
Frissítve

Karantén alá helyezett óvoda Galántán, rendezvénystop Diószegen

koronavírus

Felkészültek a koronavírus-járvány második hullámára a pozsonyi kórházak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.