Közélet

Oktatási és kulturális autonómiát akar a Híd

Pozsony. | A Híd bemutatta magyar nemzetpolitikai vízióját. Dél-szlovákiai magyar brandet hozna létre, saját zászlóval és címerrel. Kulturális és oktatási autonómiát javasolnak, területit nem. Várják a reakciókat.
Mózes Szabolcs

2013. szeptember 27. 19:30

Önmeghatározás, identitáspolitika, önkormányzatiság, oktatásügy és nyelvi jogok. Ezt az öt kategóriát tartalmazza a Híd ma bemutatott programtervezete, mely a párt Vízió 2016 című hosszú távú programjának részét képezi. Bugárék társadalmi vitát kezdeményeznek a fenti témakörökben, egyben várják a hozzászólásokat.

A Híd szerint a honi magyarság a magyar kulturális nemzet része, ám ma egy közös, jól körülírt, regionális identitás és közösségi szimbólumok nélküli közösség. Ez utóbbi megváltoztatásáért viszont a párt szerint tenni kell valamit, ezért célként egy dél-szlovákiai magyar márkajel (brand) létrehozását javasolják. „Javasoljuk a szlovákiai magyarság közös szimbólumainak kiválasztását. Ezekre elsősorban azért van szükség, mert a mai szimbólumkészlet képtelen az összetartozás agressziótól mentes, politikától még nem terhelt kifejezésére” – áll a dokumentumban. Szimbólum alatt elsősorban szlovákiai magyar zászlót és címert értenek, de himnuszt nem akarnak. Erről a „teljes konszenzus illúzióját nem dédelgető társadalmi konzultációt” kell lefolytatni, s egy aláírásgyűjtésnek kellene ezt legitimálnia.

Nem Felvidék

A párt javasolja a honi magyar közösség által lakott terület nevének egységesítését. A Szlovákia és Felvidék kifejezések helyett a Dél-Szlovákia kifejezést ajánlják. Bugárék szerint a nemzetiség helyett a nyelvet kell a nemzetpolitika központjába helyezni, így a nyelvhasználati jogok esetében sem a nemzetiségi arányszámot, hanem azt kellene figyelembe venni, hogy az adott településben, régióban hányan beszélik a magyar nyelvet.

A Híd szerint kampányt kell indítani a vegyes közegből származók, illetve a magyarsághoz csak származásilag kötődők megcélzására. A cél: ezen csoportok megnyerése  a magyarság számára.

Bugárék különböző regiszterek létrehozását javasolják. Például a szlovákiai magyar szervezetek gyűjtőoldalát, vagy egy szótárjellegű adatbázist létrehozását szeretnék előmozdítani. Emellett egy dél-szlovákiai magyar kulturális kataszter hoznának létre. Arra a kérdésre, hogy pontosan ki készítené ezeket az adatbázisokat, ki kezelné a honlapokat, nem tudtak pontos választ adni.

Törvénytervezetek

A párt több, kisebbségekkel foglalkozó törvénytervezet elkészítését vázolta fel. A Híd szerint meg kell változtatni az alkotmány preambulumát (amely a szlovákról mint államalkotó nemzetről beszél), oktatásügyi és kulturális önkormányzatiságot (vagyis autonómiát) vezetnének be. A területi autonómiától viszont elzárkóznak, mivel ez „a magyarlakta régió szétaprózottsága miatt jelenleg nem tűnik adekvát megoldásnak a közösség problémáira”. Emellett a kisebbségek jogállásáról szóló törvény, a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló jogszabály elkészítését és elfogadását tartják kiemelten fontosnak. Megváltoztatnák a megyék és járások határait, valamint bevezetnék a magyar, mint regionális hivatalos nyelvet.

A Híd szerint ezek egy jövendőbeli koalíciós megegyezés feltételei lennének. Kérdésünkre, hogy az összes tervezet az együttműködés feltétel lenne-e, Bugár Béla pártelnök azt felelte: nem mind, egyszerre ezt úgysem lehet elfogadtatni. A fent leírt tervezeteket fokozatosan, több választási ciklusban kívánnák bevezetni. A Vízió 2016 identitással foglalkozó részének szerzője Ravasz Ábel szociológus. 

Önnek ajánljuk
bárdy daniš vagovič

Kuciak kollégái szerint a Donovaly-ügy lehetett a gyilkosság indítéka

danko matovič

Danko szerint az elnöki palota "narkósokat szolgál"

Dobroslav Trnka
Frissítve

Ejtették a vádat Trnka ellen a Tipos-ügyben

vasvas

Már kapható a Vasárnap legújabb, 4. száma, most Vasárnapi Asztal receptes melléklettel!

pénz euró

437,03 euró volt tavaly a kifizetett munkanélküli segélyek átlaga

Harry herceg megérkezett Kanadába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.