Közélet

Oktatási és kulturális autonómiát akar a Híd

Pozsony. | A Híd bemutatta magyar nemzetpolitikai vízióját. Dél-szlovákiai magyar brandet hozna létre, saját zászlóval és címerrel. Kulturális és oktatási autonómiát javasolnak, területit nem. Várják a reakciókat.
Mózes Szabolcs

2013. szeptember 27. 19:30

Önmeghatározás, identitáspolitika, önkormányzatiság, oktatásügy és nyelvi jogok. Ezt az öt kategóriát tartalmazza a Híd ma bemutatott programtervezete, mely a párt Vízió 2016 című hosszú távú programjának részét képezi. Bugárék társadalmi vitát kezdeményeznek a fenti témakörökben, egyben várják a hozzászólásokat.

A Híd szerint a honi magyarság a magyar kulturális nemzet része, ám ma egy közös, jól körülírt, regionális identitás és közösségi szimbólumok nélküli közösség. Ez utóbbi megváltoztatásáért viszont a párt szerint tenni kell valamit, ezért célként egy dél-szlovákiai magyar márkajel (brand) létrehozását javasolják. „Javasoljuk a szlovákiai magyarság közös szimbólumainak kiválasztását. Ezekre elsősorban azért van szükség, mert a mai szimbólumkészlet képtelen az összetartozás agressziótól mentes, politikától még nem terhelt kifejezésére” – áll a dokumentumban. Szimbólum alatt elsősorban szlovákiai magyar zászlót és címert értenek, de himnuszt nem akarnak. Erről a „teljes konszenzus illúzióját nem dédelgető társadalmi konzultációt” kell lefolytatni, s egy aláírásgyűjtésnek kellene ezt legitimálnia.

Nem Felvidék

A párt javasolja a honi magyar közösség által lakott terület nevének egységesítését. A Szlovákia és Felvidék kifejezések helyett a Dél-Szlovákia kifejezést ajánlják. Bugárék szerint a nemzetiség helyett a nyelvet kell a nemzetpolitika központjába helyezni, így a nyelvhasználati jogok esetében sem a nemzetiségi arányszámot, hanem azt kellene figyelembe venni, hogy az adott településben, régióban hányan beszélik a magyar nyelvet.

A Híd szerint kampányt kell indítani a vegyes közegből származók, illetve a magyarsághoz csak származásilag kötődők megcélzására. A cél: ezen csoportok megnyerése  a magyarság számára.

Bugárék különböző regiszterek létrehozását javasolják. Például a szlovákiai magyar szervezetek gyűjtőoldalát, vagy egy szótárjellegű adatbázist létrehozását szeretnék előmozdítani. Emellett egy dél-szlovákiai magyar kulturális kataszter hoznának létre. Arra a kérdésre, hogy pontosan ki készítené ezeket az adatbázisokat, ki kezelné a honlapokat, nem tudtak pontos választ adni.

Törvénytervezetek

A párt több, kisebbségekkel foglalkozó törvénytervezet elkészítését vázolta fel. A Híd szerint meg kell változtatni az alkotmány preambulumát (amely a szlovákról mint államalkotó nemzetről beszél), oktatásügyi és kulturális önkormányzatiságot (vagyis autonómiát) vezetnének be. A területi autonómiától viszont elzárkóznak, mivel ez „a magyarlakta régió szétaprózottsága miatt jelenleg nem tűnik adekvát megoldásnak a közösség problémáira”. Emellett a kisebbségek jogállásáról szóló törvény, a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló jogszabály elkészítését és elfogadását tartják kiemelten fontosnak. Megváltoztatnák a megyék és járások határait, valamint bevezetnék a magyar, mint regionális hivatalos nyelvet.

A Híd szerint ezek egy jövendőbeli koalíciós megegyezés feltételei lennének. Kérdésünkre, hogy az összes tervezet az együttműködés feltétel lenne-e, Bugár Béla pártelnök azt felelte: nem mind, egyszerre ezt úgysem lehet elfogadtatni. A fent leírt tervezeteket fokozatosan, több választási ciklusban kívánnák bevezetni. A Vízió 2016 identitással foglalkozó részének szerzője Ravasz Ábel szociológus. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
orvosok

A költségvetés megvágása végeredményben az egész egészségügyre kihathat

koronavírus halottak napja

Jövő héttől megduplázódik a fekete járások száma az országban

Egy kisfiú küzdelme a mosoly mögött

Egy kisfiú küzdelme a mosoly mögött

Párkány

A magas átoltottságnak köszönhetően enyhébb hullámmal számolnak az orvosok

Legkésőbb januárban drágul nagyot a kenyér

Legkésőbb januárban drágul nagyot a kenyér

eva

Čaputová lánya is megszólalt az őt gúnyoló képviselő ügyében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.