Közélet

OECD: túl alacsony a szlovák ingatlanadó, a tulajdonosok fizessenek többet

Pozsony | A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint Szlovákiában túl magasak a munkát terhelő adók, míg az ingatlanadó alacsony, ezért az előbbiek csökkentését, az utóbbinak pedig a növelését javasolja. Mit szólnak mindehhez az elemzők, és mit tervez a kormány?
ÖSSZEFOGLALÓ

2022. január 26. 15:31

adohivatal
Manapság az ingatlanadó teljes mértékben önkormányzati hatáskörbe tartozik, miközben a települések ezt az ingatlan alapterülete alapján számítják ki. - TASR/AP-felvétel

„Szlovákiában rendkívül magasak a munkát terhelő adók, ami a legrosszabbul keresőket érinti a legnagyobb mértékben, a vagyonadó ezzel szemben nemzetközi összehasonlításban rendkívül alacsony, amin sürgősen változtatni kell” – figyelmezteti Szlovákiát a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a legfrissebb értékelésében, amelyet pár napja az OECD főtitkára, Mathias Cormann mutatott be Pozsonyban.

A felhívás nem számít nagy újdonságnak, az OECD már évek óta felhánytorgatja Szlovákiának az említett problémát. Ľuboš Jančík pénzügyi államtitkár ezzel kapcsolatban most is megjegyezte, hogy az OECD ajánlása inspirációként szolgál a jelenlegi kormány reformterveihez, a probléma azonban az, hogy a munkát terhelő adók csökkentéséről még mindig csak beszélnek, ahelyett, hogy konkrét lépéseket tennének az ügyben. E tekintetben az Igor Matovič pénzügyminiszter által beharangozott adóreform sem ígér nagyobb áttörést, épp ellenkezőleg, csupán káoszt visz abban a rendszerbe, amely eddig még úgy-ahogy működött. Szlovákia ráadásul továbbra is az egyik legcentralizáltabb ország az Európai Unióban, és az Eduard Heger vezette kormánynak esze ágában sincs újabb hatásköröket átadni a régióknak. Sőt, igyekszik még az ingatlanadó esetében is visszaszerezni az irányítást, az eddiginél is nagyobb központosításba kezdve.

Üres ígéretek

A vagyonadók módosítása 2021 elején még szerepelt Szlovákia eredeti helyreállítási tervében, ma már azonban erről senki sem beszél. „Szlovákia egyike azon országoknak, amelyekben a legalacsonyabbak a vagyonadók” – mondta el Ingrid Brocková külügyi államtitkár, aki szerint 2019-ben a vagyonadókból befolyt összeg a szlovák bruttó hazai termék (GDP) csupán 0,401 százalékát tette ki. „Vannak azonban olyan OECD-tagországok is, amelyekben ez az arány még alacsonyabb: Észtországban például 0,206, Litvániában pedig 0,3 százalék. Szlovákia nem lóg ki nagyon a sorból a visegrádi országok között sem. Csehországban a vagyonadóból befolyt összeg a GDP 0,428, Magyarországon a 0,954, Lengyelországban pedig az 1,275 százalékát tette ki” – figyelmeztet Brocková, aki szerint azonban az uniós átlag már 1,565 százalék körül mozog, ami több mint háromszorosa a szlovák adatnak. „Másképp fogalmazva, a szlovákiai településeknek átlagosan 3,37-szeresére kellene felemelniük az ingatlanadót, ha el szeretnék érni az uniós átlagot. Mindez pedig azt bizonyítja, hogy az államnak kellő mozgástere van ahhoz, hogy a munkát terhelő adókat az ingatlanadó kárára csökkentse” – tette hozzá Matej Tunega, az Ineko gazdaságkutató intézet elemzője. Ő is úgy gondolja azonban, hogy az ingatlanadó növelését nem szabadna egy lépésben megvalósítani, hirtelen nagyot emelve az adókulcson, hanem fokozatosan, lépésről lépésre emelve azt, segítve közben a nehezebb helyzetben levő családokon. „Ha az ingatlanadót lassan, de folyamatosan növelnénk, közelítve az uniós átlaghoz, több lehetőségünk lenne a munkát terhelő adók csökkentésére is” – vallja Tunega.

A szaktárca hallgat

A szakemberek szerint Szlovákiának szüksége van az adóreformra, azonban nem olyan formában, mint azt a pénzügyminisztérium nemrég bemutatta. A szaktárca anélkül rukkolt elő a javaslataival, hogy azokat megfelelő elemzésekkel támasztotta volna alá, nem készült hatástanulmány, és nem egyeztettek a szakmai szervezetekkel sem, így csaknem biztos, hogy több kárt okoznak majd, mint amennyi előny származna a bevezetésükből. A Trend gazdasági hetilap információi szerint az állam az elmúlt egy évben arra koncentrált, hogy az ingatlanadó esetében meghatározza az adóalapot, amelyből a későbbiekben kiindulhat. Egy pénzügyminisztériumi dokumentum szerint egész pontosan azt, hogy milyen matematikai módszerekkel számolják majd ki a szlovákiai lakások és családi házak értékét az adó kivetéséhez.

„Az adóreformra szükség van, mivel Szlovákiában jelentős aránytalanság mutatkozik a munkát terhelő adók és a vagyonadó között. Ha legalább részben igazságosabbá szeretnénk tenni a rendszert, ezen változtatni kell. Hogy mindez hogyan érinti majd a lakosságot, az attól is függ, a pénzügyminisztérium részéről milyen módosításokra számíthatunk a jövedelemadó esetében” – figyelmeztet František Burda, a FinGO.sk társaság befektetési elemzője. „A mostani kormány már a kormányprogramban is ígéretet tett arra, hogy a magasabb vagyonadót a rosszabbul keresők jövedelemadójának a csökkentésével kompenzálja majd” – tette hozzá Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) a szóvivője.

Bizonytalan önkormányzatok

Eduard Heger kormányfő, volt pénzügyminiszter kezdettől fogva azt hangoztatta, hogy az ingatlanadóval kapcsolatos változásoknak egy szélesebb adóreform részét kell képezniük, miközben az adót a jövőben az ingatlan valós értéke alapján kellene kiszámítani. Manapság az ingatlanadó teljes mértékben önkormányzati hatáskörbe tartozik, miközben a települések ezt az ingatlan alapterülete alapján számítják ki, és míg a kormány ezen nem változtat, ez így is marad. „Mi jelenleg kitartunk az érvényes szabályok mellett, és úgy gondoljuk, hogy ha változtatni kellene a rendszeren, akkor ezt rendkívül óvatosan kellene megtenni” – vallja Kaliňák. Szerinte a ZMOS egyelőre semmilyen információval nem rendelkezik a kormány tervezett adóreformjával kapcsolatban. „Ha erre mégis elszánják magukat, akkor részletes hatástanulmányokat kell kidolgozni arról, milyen hatással lesz a reform az önkormányzatokra és természetesen magára az államra is” – állítja Kaliňák.

Újabb központosítás

A szakemberek egy másik problémára is felhívják a figyelmet. „Az OECD vagyonadóval kapcsolatos javaslatainak a megvalósítását azért is problémásnak tartom, mert a rendszer átállítását újra a kormány veszi a kezébe az önkormányzatok helyett. Így erről az adóról is a kormánypolitikusok döntenek majd, ami a decentralizációval ellentétes folyamatot indít be. Személy szerint ezzel szemben úgy gondolom, hogy folytatni kellene a jogkörök adóbevételekkel biztosított átadását az önkormányzatoknak. Ezek dönthetnének például a társasági adóról és egyes fogyasztási adókról is” – mondta el Radovan Ďurana, az INESS gazdaságkutató intézet elemzője. Szerinte az önkormányzatok dönthetnének az adómixről is, vagyis arról, hogy mely adófajtának szánnak nagyobb vagy kisebb szerepet a bevételek biztosításánál. „Egy fiatalnak nem számít, hogy csökkennek-e a járulékai, ha nem tud egy kisebb lakást sem venni, mert magasak a jelzáloghitel költségei és az adók. Az adórendszer decentralizálásának az előnye, hogy az adómix tükrözheti az adott régió eltérő viszonyait” – tette hozzá Ďurana.

Állami pénzszórás

„Az államnak nem feltétlenül kellene megemelnie az ingatlanadóból származó bevételeit, a bevételeket az ingatlan-nyilvántartás reformjával is biztosíthatná” – nyilatkozta nemrég Matej Vagač, a geodéziai és kartográfiai munkáltatói szakmai szervezet főtitkára. Szerinte az elemzések azt mutatják, hogy az ingatlan-nyilvántartásban szereplő ingatlanok és a valóság között 20-30 százalékos eltérés is lehet, vagyis a valóságban ennyivel több ingatlan van, ami után nem fizetnek adót. Ennél is nagyobb probléma a szakemberek szerint azonban az állami pénzszórás. „Az elmúlt négy évben gyakran teljesen értelmetlenül nőttek a kiadások” – figyelmeztet Ďurana, aki szerint erre is oda kellene figyelni.

ZUZANA KULLOVÁ
A szerző a Trend gazdasági hetilap munkatársa

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ifj. Vidnyánszky Attila

Háromszor kapott már behívót

SZÖRNYŰ: Berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

SZÖRNYŰ: Berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

Felgyújtották a polgármester-jelölt autóját

Felgyújtották a polgármester-jelölt autóját a lánya születésnapján

Vizes vb 2022 – Harmadik sikerével csoportelső és negyeddöntős a magyar férfi vízilabda-válogatott

Vizes vb 2022 – Harmadik sikerével csoportelső és negyeddöntős a magyar férfi vízilabda-válogatott

Vlagyimir Putyin Aljakszandr Lukasenka

Moszkva atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Minszknek

Élisabeth Borne

Macron megbízta eddigi miniszterelnökét egy új kormány megalakításával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.