Nyilvánosan csapott össze a közmédia vezetése az újságíróival

szlovák rádió
Pozsony |

Feszült légkörben és nyomás alatt dolgoznak – állítják az RTVS újságírói, akik nyílt levélben fordultak a közmédia csúcsvezetéséhez. Az RTVS igazgatója szerint az újságírók lódítanak, és szakmai rátermettségük is megkérdőjelezhető. 
 

Az RTVS közel 60 újságírója és szerkesztője írta alá azt a nyílt levelet, melyben a fokozatosan romló belső viszonyokról és a rájuk nehezedő nyomásról írnak, s melyet a közmédia vezérigazgatójának, Jaroslav Rezníknek és az RTVS Tanácsának címeztek. Ebben elhatárolódnak felettesük korábbi kijelentéseitől, mely szerint némelyiküket nem a tisztességes és színvonalas újságírás vezérli, hanem a politikába avatkoznának bele. Azt állítják, hónapok óta rendkívül rossz légkörben dolgoznak, és folyamatosan küzdenek a vezetés bizalmatlanságával. Kitérnek arra is, hogy több felettesük korábban valamelyik politikus szóvivőjeként, illetve minisztérium sajtóosztályán dolgozott. „Eddig semmilyen mechanizmust nem vezettek be azért, hogy a lehetséges összeférhetetlenséget kizárják a hírszerkesztésből. Azt reméltük, az új főszerkesztő orvosolja ezt a helyzetet, sajnos épp az ellenkezője történt” – áll a levélben. Vahram Chuguryan, az RTVS híradásának főszerkesztője két miniszter, legutóbb Peter Plavčan (SNS-jelölt) szóvivője volt. A szerkesztők nyomást éreznek a vezetés részéről, hogy olyan megszólalóknak adjanak teret, akik kokettálnak az álhíreket terjesztő sajtóval, nem kutatják az adott témaköröket, és akiknek – nem titkoltan – politikai ambícióik vannak. 

Jaroslav Rezník (SNS-jelölt), az RTVS vezérigazgatója támadással válaszolt a szerkesztők levelére. Úgy fogalmazott, hogy a „fiatal radikális szárny” ellenségeket keres. Szerinte a levelet aláíró szerkesztők lódítanak és ijesztgetnek, miközben szakmai rátermettségük nem üti meg a közmédiában elvárt szintet. 

„Politizáló szerkesztők” 

A kettős gyilkosság óta ugyanis az újságírók az összetartozás jelképeként viselik a kitűzőt a tv-riportok, tudósítások és az élő közvetítésekkor is. Az RTVS szerkesztői szerint múlt szerdán a híradás főszerkesztője, Vahram Chuguryan megtiltotta a kitűzők viselését. Azt állítják, a főszerkesztő politikailag motiváltnak nevezte a kitűzők viselését. Vahram Chuguryan szerint a szerkesztők felfújták az ügyet, ő pedig csak javaslatot tett a kitűzők mellőzésére. 

Még le sem csillapodtak a kedélyek és kiderült, a Szlovák Rádió külföldi híradásának mintegy 25 éves tapasztalattal rendelkező munkatársától vált meg az RTVS. Oľga Baková szakmai körökben elismert, tapasztalt újságíró. Több évig volt a rádió külföldi tudósítója, nemegyszer háborús övezetből tudósította a közszolgálati médiát. Vezető pozícióját átszervezéssel megszüntették, és gyakorlatilag elfogadhatatlan (sofőr, technikus, grafikus) munkaköröket ajánlottak fel neki, melyeket elutasított. 

Nyomást éreznek 

Tegnap közel hatvan újságíró és szerkesztő írt nyílt levelet az RTVS csúcsvezetésének és az RTVS Tanácsának, melyben az áldatlan állapotokat ecsetelték. A szerkesztők szerint, bár eddig még szabadon végezhetik a munkájukat, éreznek nyomásgyakorlást feletteseik részéről. Kifogásolják azt is, hogy az SNSjelölt Jaroslav Rezník vezérigazgató olyan egykori újságírókra cserélte le a híradás kulcsfontosságú vezetőit, akik politikusok szóvivőiként, illetve minisztériumok sajtóosztályain dolgoztak korábban. 

Rezník támad 

Válaszlépésként Jaroslav Rezník is támadásba lendült. Szerinte az új menedzsment lépéseivel az objektív, független és kiegyensúlyozott híradásra törekszik, vagyis a törvényben foglalt kötelezettségének próbál eleget tenni. Szerinte a levelet aláíró szerkesztők lódítanak, arról viszont nem beszélnek, hogy épp az RTVS új vezetése igyekezett őket a közszolgálatiság szellemének megfelelő munkára vezetni, miközben sokuk szakmaisága nem üti meg az elvárt mércét. Rezník szerint a szerkesztőség 80%-a fiatal és kevésbé tapasztalt szerkesztőkre cserélődött le. Az általuk készített és híradásba került tudósítások olyan szintre süllyedtek, hogy azok zaklatják a nézőket és a hallgatókat, mert tendenciózusak, szakmaiatlanok és gyakran a szerkesztők saját véleményét is tartalmazzák. 

Mika és Maďarič 

Rezník elődje, Václav Mika a közösségi hálón reagált az RTVS-nél folyó viszályra. A volt vezérigazgató korábban megfogadta, nem fogja kommentálni a közmédiánál történő eseményeket. Most arra emlékeztet, hogy az RTVS a híradásai előtt rendszerint lejátssza azt az önreklámot, melyben hangsúlyozza, még mindig az RTVS híradója a legmegbízhatóbb. „Vajon kinek köszönhetően a legmegbízhatóbb még mindig?” – tette fel a kérdést Mika. Hozzátette, menedzserként képtelen lenne szembeszállni azokkal, akiknek sikereit reprezentálja. Marek Maďarič (Smer) volt kulturális miniszter szerint az RTVS a tapasztalt kollégák elbocsátásával kockára teszi az utóbbi években kiépített bizalmat. „Maximálisan értem a szerkesztők nyílt levelét” – reagált Maďarič. 

Szerettük volna kikérni a Pátria rádió vezetésének álláspontját is az ügyről, lapzártáig azonban nem értük el a főszerkesztőt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?