Közélet

Nyilvánosan csapott össze a közmédia vezetése az újságíróival

Pozsony | Feszült légkörben és nyomás alatt dolgoznak – állítják az RTVS újságírói, akik nyílt levélben fordultak a közmédia csúcsvezetéséhez. Az RTVS igazgatója szerint az újságírók lódítanak, és szakmai rátermettségük is megkérdőjelezhető.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. április 5. 07:05

szlovák rádió
- Matej Kalina/Plus Jeden Deň

Az RTVS közel 60 újságírója és szerkesztője írta alá azt a nyílt levelet, melyben a fokozatosan romló belső viszonyokról és a rájuk nehezedő nyomásról írnak, s melyet a közmédia vezérigazgatójának, Jaroslav Rezníknek és az RTVS Tanácsának címeztek. Ebben elhatárolódnak felettesük korábbi kijelentéseitől, mely szerint némelyiküket nem a tisztességes és színvonalas újságírás vezérli, hanem a politikába avatkoznának bele. Azt állítják, hónapok óta rendkívül rossz légkörben dolgoznak, és folyamatosan küzdenek a vezetés bizalmatlanságával. Kitérnek arra is, hogy több felettesük korábban valamelyik politikus szóvivőjeként, illetve minisztérium sajtóosztályán dolgozott. „Eddig semmilyen mechanizmust nem vezettek be azért, hogy a lehetséges összeférhetetlenséget kizárják a hírszerkesztésből. Azt reméltük, az új főszerkesztő orvosolja ezt a helyzetet, sajnos épp az ellenkezője történt” – áll a levélben. Vahram Chuguryan, az RTVS híradásának főszerkesztője két miniszter, legutóbb Peter Plavčan (SNS-jelölt) szóvivője volt. A szerkesztők nyomást éreznek a vezetés részéről, hogy olyan megszólalóknak adjanak teret, akik kokettálnak az álhíreket terjesztő sajtóval, nem kutatják az adott témaköröket, és akiknek – nem titkoltan – politikai ambícióik vannak. 

Jaroslav Rezník (SNS-jelölt), az RTVS vezérigazgatója támadással válaszolt a szerkesztők levelére. Úgy fogalmazott, hogy a „fiatal radikális szárny” ellenségeket keres. Szerinte a levelet aláíró szerkesztők lódítanak és ijesztgetnek, miközben szakmai rátermettségük nem üti meg a közmédiában elvárt szintet. 

Pavla Holcová a Kuciak-gyilkosság kapcsán: be kell fejeznünk, amit elkezdtünk

2018. március 26. 08:53

Pavla Holcová a Kuciak-gyilkosság kapcsán: be kell fejeznünk, amit elkezdtünk

„Politizáló szerkesztők” 

A kettős gyilkosság óta ugyanis az újságírók az összetartozás jelképeként viselik a kitűzőt a tv-riportok, tudósítások és az élő közvetítésekkor is. Az RTVS szerkesztői szerint múlt szerdán a híradás főszerkesztője, Vahram Chuguryan megtiltotta a kitűzők viselését. Azt állítják, a főszerkesztő politikailag motiváltnak nevezte a kitűzők viselését. Vahram Chuguryan szerint a szerkesztők felfújták az ügyet, ő pedig csak javaslatot tett a kitűzők mellőzésére. 

Még le sem csillapodtak a kedélyek és kiderült, a Szlovák Rádió külföldi híradásának mintegy 25 éves tapasztalattal rendelkező munkatársától vált meg az RTVS. Oľga Baková szakmai körökben elismert, tapasztalt újságíró. Több évig volt a rádió külföldi tudósítója, nemegyszer háborús övezetből tudósította a közszolgálati médiát. Vezető pozícióját átszervezéssel megszüntették, és gyakorlatilag elfogadhatatlan (sofőr, technikus, grafikus) munkaköröket ajánlottak fel neki, melyeket elutasított. 

Nyomást éreznek 

Tegnap közel hatvan újságíró és szerkesztő írt nyílt levelet az RTVS csúcsvezetésének és az RTVS Tanácsának, melyben az áldatlan állapotokat ecsetelték. A szerkesztők szerint, bár eddig még szabadon végezhetik a munkájukat, éreznek nyomásgyakorlást feletteseik részéről. Kifogásolják azt is, hogy az SNSjelölt Jaroslav Rezník vezérigazgató olyan egykori újságírókra cserélte le a híradás kulcsfontosságú vezetőit, akik politikusok szóvivőiként, illetve minisztériumok sajtóosztályain dolgoztak korábban. 

Lajčák: még semmi nem váltott ki ekkora figyelmet külföldön, mint az újságíró-gyilkosság

2018. március 30. 09:24

Lajčák: még semmi nem váltott ki ekkora figyelmet külföldön, mint az újságíró-gyilkosság

Rezník támad 

Válaszlépésként Jaroslav Rezník is támadásba lendült. Szerinte az új menedzsment lépéseivel az objektív, független és kiegyensúlyozott híradásra törekszik, vagyis a törvényben foglalt kötelezettségének próbál eleget tenni. Szerinte a levelet aláíró szerkesztők lódítanak, arról viszont nem beszélnek, hogy épp az RTVS új vezetése igyekezett őket a közszolgálatiság szellemének megfelelő munkára vezetni, miközben sokuk szakmaisága nem üti meg az elvárt mércét. Rezník szerint a szerkesztőség 80%-a fiatal és kevésbé tapasztalt szerkesztőkre cserélődött le. Az általuk készített és híradásba került tudósítások olyan szintre süllyedtek, hogy azok zaklatják a nézőket és a hallgatókat, mert tendenciózusak, szakmaiatlanok és gyakran a szerkesztők saját véleményét is tartalmazzák. 

Mika és Maďarič 

Rezník elődje, Václav Mika a közösségi hálón reagált az RTVS-nél folyó viszályra. A volt vezérigazgató korábban megfogadta, nem fogja kommentálni a közmédiánál történő eseményeket. Most arra emlékeztet, hogy az RTVS a híradásai előtt rendszerint lejátssza azt az önreklámot, melyben hangsúlyozza, még mindig az RTVS híradója a legmegbízhatóbb. „Vajon kinek köszönhetően a legmegbízhatóbb még mindig?” – tette fel a kérdést Mika. Hozzátette, menedzserként képtelen lenne szembeszállni azokkal, akiknek sikereit reprezentálja. Marek Maďarič (Smer) volt kulturális miniszter szerint az RTVS a tapasztalt kollégák elbocsátásával kockára teszi az utóbbi években kiépített bizalmat. „Maximálisan értem a szerkesztők nyílt levelét” – reagált Maďarič. 

Szerettük volna kikérni a Pátria rádió vezetésének álláspontját is az ügyről, lapzártáig azonban nem értük el a főszerkesztőt. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.