Nőtt a gyes és az anyasági összege

<p>Az újdonsült szülőkre számos kihívás vár &ndash; az egyik a hivatali ügyintézés, közvetlenül a baba világra jötte után több hivatalba is el kell látogatni. A kismamáknak azonban jó hír, hogy májustól emelkedett az anyasági támogatás és a gyes összege.</p>

Amikor kilenc hónap várakozás után végre megszületik a várva várt gyerek, a szülőkre sok papírmunka is vár –viszonylag rövid időn belül sok hivatalt fel kell keresni, sőt már a terhesség alatt akad intéznivaló, miközben a kismama állapota nem mindig teszi lehetővé, hogy azonnal felkeresse a hivatalokat. Szerencsére az apa egyedül is sok mindent elintézhet, és szükség esetén más családtagot is felhatalmazhatnak.

Magasabb anyasági

A terhesség 34. hetében – veszélyeztetett terhesség esetében már a 32. hétben – a kismama anyasági támogatást igényelhet. A tavaly jóváhagyott módosításnak köszönhetően a támogatás májustól a jogosult személy kivetési alapja 75%-ának megfelelő összegre emelkedett: ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az anyasági összege megegyezik a kismama nettó fizetésével. A támogatás összege átlagosan 518,80 euró, ami 34,60 eurós emelést jelent, a felső határ pedig 1350 euró. Az anyasági támogatást a Szociális Biztosító (SP) folyósítja, és azok is számíthatnak emelésre, akiknek még a régi szabályok szerint hagyták jóvá. Az SP automatikusan átszámolja az összeget, az emelést nem kell kérvényezni, a megemelt támogatást először júniusban kapják kézhez. Egyébként pedig az anyaságit úgy kell kérni, hogy a nőgyógyász által kitöltött nyomtatványt a kismama leadja a munkaadójának, az pedig továbbítja a SP-nek. Az egyéni vállalkozók, a munkanélküliek és a diákok az űrlapot személyesen viszik a biztosítóba. Ha a kismama több biztosítás alapján is jogosult az anyasági támogatásra – például alkalmazott is volt és mellette vállalkozott –, akkor a nőgyógyásznak annyi kérvényt kell kitöltenie, ahány biztosítás alapján a kismama igényelni akarja.

Szülés után

A szülés után lényegesen több az adminisztratív munka. Első lépésben a baba születési anyakönyvi kivonatát kell elintézni. Ezt a születés helye szerint illetékes anyakönyvi hivatal állítja ki a gyermek megszületése után, és a legfontosabb adatokat tartalmazza: a születés dátumát és helyét, a születési számot, a gyermek pontos nevét, a szülőkre vonatkozó adatokat. Ez a baba első irata. Az ügyintézéshez szükség van a gyermek megszületéséről szóló jelentésre – ezt a szülészet állítja ki– és az édesanya személyi igazolványára. Sok kórház segít az ügyintézésben: az anyakönyvvezető személyesen megy az egészségügyi intézménybe, segít kitölteni a szükséges nyomtatványokat, s a dokumentum pár nap múlva a hivatalban átvehető. Az anyakönyvvezetőtől igazolást kell kérni a gyermek megszületéséről is, amire a születési támogatás kérvényezésénél lesz szükség. A születési anyakönyvi kivonatról érdemes azonnal több fénymásolatot készíteni, a további ügyintézés során több helyen is kérik.

Apa segít

Ha a gyermek érvényes házasságban születik, a születési anyakönyvi kivonatot az apa is átveheti. Fel kell mutatnia a házasságlevelet és mindkét szülő személyi igazolványát. A keresztnevet az anya diktálja be még a szülészeten, az apa csak megerősíti az anyakönyvi hivatalban az aláírásával. A vezetéknév adott a házasságlevélen lévő megállapodás alapján.

Az egyedülálló édesanyának sem kell mindent egyedül intéznie, felhatalmazást adhat valakinek. Ha az anya elvált, a hivatalban fel kell mutatni a válásról szóló bírósági ítéletet. Ha a gyermek édesanyja özvegy, kérik a férj halotti bizonyítványát. Az első születési anyakönyvi kivonatot ingyen adják, minden további példányért 5 euró illetéket kérnek.

A születési anyakönyvi kivonat átvételétől számított 3 napon belül a gyermeket be kell jelenteni a lakosság-nyilvántartásba (Ohlasovňa pobytu obecných a mestských úradov). A pici állandó lakhelye automatikusan megegyezik az anyáéval, és az anyakönyvi hivatal automatikusan tájékoztatja az illetékes lakosság-nyilvántartást. Személyesen csak akkor kell intézkedni, ha a babát más címre szeretnék bejelenteni. Ehhez szükség van a lakás tulajdonlapjára és az összes tulajdonos beleegyezésére. A lakáskezelővel is tudatni kell, hogy eggyel többen vannak a lakásban – a költségek elosztásánál figyelembe veszik a lakók számát.

A baba biztosítása

A szülészetről való távozás utáni napon fel kell venni a kapcsolatot a baba leendő kezelőorvosával, s meg kell egyezni az első látogatás időpontjáról. Első alkalommal a legtöbb orvos házhoz jön – ha nem engedik be, azt kötelezően jelentenie kell a gyámhatóságnak.

Minden gyereket legkésőbb a megszületésétől számított 60 napon belül be kell jelenteni valamilyen egészségbiztosítóba. Addig annak az intézménynek az ügyfele, amelyiké az édesanya is. A picik már néhány naposan megkapják első – a kötelező K- és D-vitaminra kiállított – receptjüket, amit az anya a saját egészségbiztosítási kártyájával válthat ki. Előfordulhat, hogy adminisztratív okokból a gyermek biztosítási kártyájára 2-3 hétig is várni kell, de szükség esetén a gyógyszertárakban továbbra is lehet használni az édesanyáét, vagy ha ezt már nem fogadják el, akkor felmutatható a biztosítóba benyújtott kérvény másolata.

Ha külföldre akar utazni, az újszülöttnek saját útlevélre van szüksége, a szülő okmányába már senkit nem lehet beíratni. A kérvényt a rendőrségen kell beadni. 

A SZOCIÁLIS BIZTOSÍTÓ VÁLASZOL 

1. A gyermekem májusban lesz 3 éves, véget ér a gyermekgondozási szabadságom, a munkaadóm várhatóan szervezési okokból felmond. Ki kell jelentkeznem a nyugdíjbiztosításból, melyet a gyermekgondozási szabadság alatt az állam fizetett helyettem?

Önmagában az a tény, hogy a gyermek betölti 3. életévét, valamint hogy megszűnik a munkaviszony, nem ok arra, hogy kijelentkezzen a nyugdíjbiztosításból. Az említett biztosítás a gyermek 6. életévéig tarthat – függetlenül attól, milyen a gyermek egészségi állapota. Ha a munkaadó a gyermekgondozási szabadság után bármilyen okból megszünteti a munkaviszonyt, és az édesanya nem talál munkát, vagyis nem lesz kötelező társadalombiztosítása, továbbra is az állam biztosítottja maradhat, egészen a gyermek hatodik születésnapjáig. A nyugdíjbiztosításra nincs hatással, ha jelentkezik a munkaügyi hivatalban és folyósítanak számára munkanélküli-segélyt, sem az, ha a gyermek elkezd óvodába járni. A nyugdíjbiztosítás nem automatikus – attól a naptól keletkezik, amikor benyújtják a kérvényt.

2. Néhány héten belül megkezdem a második anyasági szabadságomat, jelenleg gyesen vagyok. A munkaadómtól szükség van egy igazolásra a feltételezett bevételemről. Milyen összeget kell kimutatniuk? A 2017. májusra vonatkozó feltételezett fizetésemet? Van erre külön nyomtatvány?

Az alkalmazott feltételezett napi kivetési alapja azon kivetési alap egyharmincad részének felel meg, melyből abban a hónapban fizetnék a betegbiztosítási díjat, melyben kialakult az anyasági támogatáshoz való jog. A munkaadó rendszerint a munkaszerződésben lévő adatokból – a bruttó fizetésből – indul ki. A szükséges nyomtatvány letölthető a www.socpoist.sk honlapról.

3. Van arra lehetőség, hogy egy családban, ahol két kisgyerek van, az egyik gyerek után az édesanya, a másik után pedig az apa kapjon anyasági támogatást?

Az anyasági támogatást 6 héttel a szülés feltételezett dátuma előtt kezdhetik folyósítani – ekkor csak az anya mehet anyasági szabadságra. Törvényből kifolyólag az édesanya legalább 14 hétig jogosult a támogatásra, a jogosultság nem szűnhet meg a szüléstől számított 6 hétnél korábban. Ha az édesanya nem szerzett jogosultságot a támogatásra, az édesapa a szüléstől számított 6 hétnél korábban akkor sem kérheti a támogatást. Az anya rendszerint 34, az apa 28 hétig részesülhet a támogatásban. Az apa csak akkor mehet anyasági szabadságra, ha az anya önként lemond a támogatásról, a szülők megállapodása szerint a gyermekről az apa gondoskodik, és az anyának nem folyósítanak sem anyaságit, sem gyest. Az anya és az apa egyszerre nem kaphat anyasági támogatást.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"274404","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"760","style":"width: 600px; height: 386px;","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"1181"}}]]

Kattintásra nagyobb lesz!

ÜGYINTÉZÉS SZÜLÉS ELŐTT, UTÁN

Szülés előtt

1. Névválasztás – választhatnak több keresztnevet. Ha az anyának két vezetékneve van, gyermeke csak az egyiket veheti fel.

2. Anyasági támogatás – a terhesség 34. hetében lehet igényelni, veszélyeztetett terhesség esetében már a 32. hétben. A szükséges nyomtatványt a nőgyógyász tölti ki, s a munkaadó továbbítja a Szociális Biztosítónak.

3. A gyes folyósításának a leállítása – ha a kismama gyermekgondozási szabadságon van, a szociális ügyi hivatalban jelentenie kell, hogy anyasági szabadságra megy, és kérnie kell a gyes folyósításának a leállítását. Egyszerre két támogatásra – gyesre és anyaságira – nem jogosult. Aki elfelejti leállítani a gyest, utólag vissza kell fizetnie. Az anyasági összegét a fizetés alapján számítják ki.

4. Gyerekorvos-választás – a szülészeten kérik a leendő gyerekorvos adatait. A szűrővizsgálatok eredményeit már neki küldik.

5. Szülés – aki otthon akar szülni, szülésznőt vagy bábát kell választania. Aki kórházban akar szülni, válasszon kórházat; szerződést köthet egy nőgyógyásszal, aki levezeti a szülést.

6. Kórházi csomag

- Iratok: személyi igazolvány, házassági anyakönyvi kivonat, terheskönyv, apasági nyilatkozat.

- Az anyának: elöl gombos hálóing, zokni, papucs, szoptatós melltartó, melltartóbetét, bimbóvédő, mellszívó, pongyola, nagy törülköző, kis törülköző, neccbugyik, tisztasági betét, papír zsebkendő, WC-papír, kozmetikai táska (benne: tusfürdő, fogkefe, fogkrém, fésű, izzadsággátló, kalciumkrém), evőeszközök, tányér, pohár, mobiltelefon és töltő, fényképezőgép.

- A babának: textilpelenka, egy csomag eldobható pelenka, 1 csomag popsitörlő kendő, cumi, cumisüveg. A legtöbb kórház ad ruhát, csak amikor távozik a szülészetről, kell saját ruhába öltöztetni a babát.

7. Apasági nyilatkozat – Ha a gyermek szülei nincsenek összeházasodva, apasági nyilatkozatot a csecsemő megszületése előtt és után egyaránt tehetnek. Ha a nyilatkozatot a kismama már a szülészetre magával viszi, az apa szerepelni fog a szülésről szóló jelentésben, és átveheti majd a születési anyakönyvi kivonatot.

Szülés után

1. Születési anyakönyvi kivonat – az anyakönyvi hivatalban állítják ki. Szükség van a gyermek megszületéséről szóló jelentésre (a szülészet adja) és az anya személyi igazolványára. Az anyakönyvvezetőtől kell kérni igazolást a gyermek megszületéséről – szükség lesz rá a születési támogatáskérvényezéséhez. A születési anyakönyvi kivonat fénymásolatát postázni kell a Szociális Biztosítóba, és az anya munkahelyére.

2. Gyerekorvos – a kórházból való elbocsátás után egy nappal fel kell venni a kapcsolatot a kiválasztott gyerekorvossal.

3. Állandó lakhely – Az újszülöttet a születési anyakönyvi kivonat átvételétől számított 3 napon belül be kell jelenteni a lakosság-nyilvántartóba.

Szükséges iratok: a gyerek születési anyakönyvi kivonata, az anya személyi igazolványa, esetenként tulajdonlap és a tulajdonosok beleegyezése.

4. Egészségbiztosító – a gyermeket a születésétől számított 60 napon belül be kell jelenteni valamelyik egészségbiztosítóba.

5. Születési támogatás – a szociális ügyi hivatalban kell kérni a gyermek születésétől számított 6 hónapon belül, a nyomtatványt az anyakönyvi hivatalban lehet beszerezni. A kérvényt az apa is beadhatja.

Szükséges iratok: kitöltött kérvény, a gyerek születési anyakönyvi kivonata, az anya személyi igazolványa, a gyerekorvos igazolása, hogy a baba legalább 28 napot élt, valamint igazolás a nőgyógyásztól, hogy az anya részt vett a kötelező vizsgálatokon, s hányadik gyerekről van szó.

6. Családi pótlék – a szociális ügyi hivatalban kell kérvényezni. Bármelyik szülő kérheti, de csak az egyiknek folyósítják. Szükséges iratok: a gyerek születési anyakönyvi kivonata; a kérvényező személyi igazolványa; ha az anyának és az apának nem egyforma az állandó lakhelye, igazolni kell, hogy a másik szülő nem kérte a családi pótlékot.

7. Gyermekgondozási szabadság – a Szociális Biztosító határozatot küld az anyasági szabadság befejeződéséről. Utána a szociális ügyi hivatalban lehet kérni a gyermekgondozási segélyt.

Szükséges iratok: kitöltött kérvény, személyi igazolvány, a gyerek születési anyakönyvi kivonata, igazolás az anyasági támogatásról. A kérvényt postázza a Szociális Biztosítóba, onnan visszaküldik a lepecsételt papírt, amit az anya visszavisz a szociális ügyi hivatalba. Tájékoztatni kell a munkaadót is, hogy az anya gyesre megy.

8. Adóbónusz – a munkahelyen kell kérni, ha az anya kéri, meg kell várni, amíg munkába áll, az apa a szülés után azonnal kérheti a folyósítást.

9. Útlevél a babának – a rendőrségen kell kérni. Szükséges iratok: a szülő személyi igazolványa, a gyerek születési anyakönyvi kivonata, 8 euró illeték (gyorsított eljárás esetén 32 euró). Az első útlevél 2 évig érvényes. (sza)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?