Közélet

Népszámlálás: Mi az ön nemzetisége? Egyéb nemzetiséghez tartozónak is vallja magát?

Pozsony | A népszámláláson két nemzetiséget is bejelölhetünk, a Híd üdvözli a lépést, az MKP és az Összefogás a második kérdés figyelmen kívül hagyására biztat.
Czímer Gábor

2021. február 8. 18:45

népszámlálás k
- TASR-felvétel

A Szlovák Statisztikai Hivatal hétfőn délelőtt úgy döntött, visszavonja azt az intézkedés-tervezetét, amellyel törölte volna a február 15-én kezdődő népszámlálásból a nemzetiségre vonatkozó második kérdést. A döntést hivatalosan azzal indokolták, hogy a tárcaközi egyeztetésre bocsátott tervezethez olyan sok megjegyzés és javaslat érkezett, amelyet a felmérés kezdetéig már nincs módjukban feldolgozni. Az indítványhoz véleményt nyújtott be több minisztérium, köztük a kulturális tárca, de az ún. tömeges véleményezési eljárás keretében több ezer polgár az aláírásával támogatott egy ilyen dokumentumot. A beérkező hozzászólások többsége a nemzetiségre vonatkozó második kérdés megtartását célozta. Így végre eldőlt, hogy a népszámlálási online kérdőívben először a „Mi az ön nemzetisége?”, majd az „Egyéb nemzetiséghez tartozónak is vallja magát?” kérdés következik. 

Alexander Ballek, a Statisztikai Hivatal elnöke szerint ők azt is ki tudják értékelni, ha a nemzetiségre vonatkozóan egy kérdés van a népszámlálási ívben, de azt is, ha kettő ilyen szerepel benne. „Az adatok értelmezése nem a Statisztikai Hivatal feladata” – tette hozzá. Ballek megismételte korábbi állítását, miszerint január 29-én, eredetileg a sajtóban megjelent vita miatt nyitották meg a kérdést. 

Gyimesi: A nyelv számítson 

A nemzetiségre vonatkozó második kérdés törlését a kormánypárti OĽaNO parlamenti képviselője, Gyimesi György vetette fel január 20-án. A képviselő, aki korábban azzal érvelt, a két kérdésből származó adatok értelmezése jogbizonytalanságot okoz, a Statisztikai Hivatal mostani döntésére reagálva elmondta, arra kéri majd a koalíciós pártokat, hogy a kisebbségeknek kedvező döntésekhez használják fel a népszámlálás adatait. 

„Az SaS és a Za ľudí a nemzeti közösségek jogainak bővítésével érvelt a kettős nemzetiség mellet, így most én arra kérem őket, támogassák, hogy a településeken való kisebbségi nyelvhasználati joghoz szükséges 15 százalékot ne a nemzetség alapján, hanem az adott községben vagy városban a kisebbségi nyelvet anyanyelvként használók aránya alapján állapítsák meg”

– mondta Gyimesi.

A mostani népszámlálásban az anyanyelvet egy kérdésnél adhatjuk majd meg. A képviselő szerint nem minden kormánypártot érdekelnek a nemzetiségi közösségek jogai. „Az SaS a kisebbségi jogok kérdésében úgy viselkedik, hogy azt a Szlovák Nemzeti Párt is megirigyelné” – bírálta a koalíciós képviselő a kormánypártot. Gyimesi teljes mértékben bizonyos abban, hogy az OĽaNO frakciója támogatja majd a nemzetiségeknek kedvező döntéseket, de az SaS szerinte nem így tesz majd. Gyimesi szerint egyelőre még nincs semmilyen olyan, mandátummal bíró kormányzati intézmény, vagy bizottság, amelynek a népszámlálási adatok értelmezése lenne a feladata. 

Bizottságot akarnak 

Zuzana Kumanová (Za ľudí) kulturális államtitkár lapunknak elmondta, ő is üdvözli a nemzetiségre vonatkozó második kérdés megtartását. Szerinte a módszer alkalmas arra, hogy képet kapjunk az ország etnikai struktúrájáról. Hozzátette azonban, hogy a témára a kormánykoalíción belül is különböző nézetek vannak. Az államtitkár még pénteken a közösségi oldalán jelentette be, egy munkacsoportot hoz létre, hogy a két kérdésre adott válaszokból származó adatok értelmezését kidolgozzák. Ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta, ezzel az is a célja, hogy erre a kérdésre ne a sajtóban zajló viták során, hanem szakmai szinten találjanak megoldást.

„Ebbe a munkacsoportba meghívom a nemzetiségek képviselőit, és azon intézmények képviselőit, akik ezzel a témával dolgoznak. Így a kisebbségi kormánybiztost, a romaügyi kormánybiztost, a Statisztikai Hivatalt és mindenkit, aki a témát nem átpolitizálni akarja, hanem szakmai szinten szeretné tárgyalni”

– mondta.

Arra kérdésre, hogy a nemzetiségi pártokat is bevonja-e ebbe a munkacsoportba, az államtitkár úgy válaszolt, először az intézményi partnereivel, az említett kormánybiztosokkal, a Statisztikai Hivatallal és a kormány kisebbségi bizottságával szeretne megállapodni abban, hogy milyen széles legyen ez a munkacsoport. Hozzátette azonban, hogy a témában már korábban is egyeztetett a nemzetiségi pártokkal, és erre a jövőben is sort szeretne keríteni. Az államtitkárnál aziránt is érdeklődtünk, hogy a bizottság által megalkotott értelmezés lesz-e az irányadó a kormány közpolitikai lépései számára. Kumanová szerint erről azonban még korai lenne bármit is mondani. „Két hét múlva ezekre a kérdésekre is válaszolni tudunk majd” – mondta, és hozzátette, pártjának is elemeznie kell, az adatok milyen értelmezése mellett foglal állást. 

Az SaS parlamenti frakciójának tagja, Ondrej Dostál (OKS) is üdvözölte, hogy a Statisztikai Hivatal visszavonta a nemzetiségre vonatkozó második kérdés törlésére irányuló indítványát. „Az utolsó pillanatban meghozott, tárgyilagos érvekkel alá nem támasztott lépés hiba lett volna” – nyilatkozta. Hozzátette, a két kérdésből származó adatokat a kisebbségeknek kedvező módon kellene értelmezni.

„Tehát úgy, hogy az adott kisebbséghez tartozónak tekintenek mindenkit, aki a szóban forgó nemzetiséget beírja az ívbe, függetlenül attól, hogy ezt az első, vagy a második kérdésnél teszi-e meg”

– véli Dostál. A két kérdés megtartását hasonlóan üdvözölte ifj. Peter Pollák, az OĽaNO roma nemzetiségű parlamenti képviselője és az OĽaNO által jelölt Andrea Bučková romaügyi kormánybiztos is. 

A magyar pártok 

A nemzetiségre vonatkozó második kérdés egyik átültetője, Ravasz Ábel (Híd), korábbi romaügyi kormánybiztos, lapunknak elmondta, szerinte a Statisztikai Hivatal végül jó döntést hozott. Rámutatott, az utolsó pillanatig tartó bizonytalanság nem kedvezett az egyes kisebbségeknek, amelyek így nehezen tudták folytatni a felvilágosító kampányaikat.

„A vita ugyanakkor növelte az emberek tájékozottságát arról, hogy az ívben a nemzetiségre vonatkozó második kérdés is szerepel”

– tette hozzá.

Ravasz megismételte, szerinte a két nemzetiség bejelölhetősége nem okoz jogi bizonytalanságot. „Ezt a vita során készült jogi elemzések is megmutatták” – tette hozzá, azzal, hogy a kisebbségi nyelvtörvénybe ennek ellenére be lehetne építeni a kettős jelölésből származó adatokat is. Arra a kérdésre, hogy ez miért nem történt meg korábban, az előző kormány idején, amikor a Híd is a kabinetben volt, Ravasz azt mondta, nem szükségszerű, hogy a törvényeket a kettős jelölés alapján átdolgozzák, hiszen enélkül is alkalmazhatóak az új népszámlálás eredményeire. Hangsúlyozta, szerinte is össze kell adni az első és a második kérdésnél bevallott nemzetiségi hovatartozásokat. A Híd elnöke, Sólymos László úgy nyilatkozott, szerinte győzött a józan ész. Egyben veszélyesnek tartja, ha egyes politikusok „tiszta nemzetiségről” beszélnek. 

A nemzetiségre vonatkozó második kérdés törlése érdekében aktívan fellépő Összefogás szerint azonban a Statisztikai Hivatal engedett a koalíciós pártok politikai nyomásának. Azt javasolják, hogy aki magyarnak tartja magát és nem érzi okvetlenül indokoltnak feltüntetni más nemzetiségű származását, az első kérdésre válaszolva adja meg nemzetiségét, a másodikat pedig hagyja kitöltetlenül. 

Az MKP a Statisztikai Hivatal döntésére reagálva egy sajtónyilatkozatot adott közre, amelyben azt írják, a Szlovákiában élő magyarokat egyértelműen arra biztatják, a nemzetiségre vonatkozó első kérdésnél jelöljék be a magyart.

„A másodikat pedig hagyják figyelmen kívül. A második kérdésnél a magyart, egyfajta kötödésként értelmezve, azon személyek jelöljék be, akik nyelvileg, kulturálisan, regionálisan, történelmi és családi gyökereiket tekintve kötődnek a magyar nyelvhez, a magyar közösséghez”

– fogalmaznak. 

Az MKP és az Összefogás is hangsúlyozza, hogy a következőkben a nemzetiségre vonatkozó két kérdésre adott válaszok értelmezését szeretnék tisztázni. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A Szövetség megalakulását március 23-án jelentette be az MKP, a Híd és az Összefogás vezetője. (Somogyi Tibor felvétele)

AKO-felmérés: a Szövetség szavazói közül is többen két nemzetiséget jelöltek

Oroszország csalódott Szlovákiában – a válasz „nem fog sokáig váratni magára”

Oroszország csalódott Szlovákiában – a válasz „nem fog sokáig váratni magára”

Eduard Heger
Frissítve

Szlovákia három orosz diplomatát utasít ki az országból

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij üdvözölte az orosz csapatok visszarendelését az ukrán határtól

Vlagyimir Putyin
Frissítve

Putyin kész Moszkvában fogadni Zelenszkijt

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.