Közélet

Népszámlálás: ha a járványhelyzet engedi, már májusban kezdődhet a második kör

Pozsony | Lezárult a népszámlálás első szakasza, a Statisztikai Hivatal elégedett a részvételi aránnyal, a regionális különbségek megmutatkoztak – az ország középső és keleti része elmarad a fejlettebb nyugati régióktól.
Bugár Anna

2021. április 7. 10:00

Népszámlálás: ha a járványhelyzet engedi, már májusban kezdődhet a második kör
Alexander Ballek, a Statisztikai Hivatal elnöke és Ľudmila Ivančíková, a Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón. - TASR-felvétel

A Statisztikai Hivatal kedden értékelte a népszámlálás első szakaszát, amely február 15-től március végéig tartott. A kérdőívet több mint 4,8 millió ember töltötte ki, tehát az első körben a lakosok 86%-a kapcsolódott be a népszámlálásba. A hivatal pozitívan értékeli, hogy a lakosok a vártnál (70%) magasabb arányban éltek az elektronikus kitöltés lehetőségével.

A megyéket tekintve Zsolna végzett az első helyen, itt 92%-os részvételi arányt sikerült produkálni. Az ország keleti részén azonban jócskán gyengébb részvétel született, Kassa megyében mindössze 79%-os kitöltést értek el. Nagyszombat megye az erős középmezőny kategóriába sorolható (88%). A délnyugati régiók viszonylag jól teljesítettek, Vágsellyén az országos átlagot meghaladva, 89,23%-os részvételi arány született. A magyarlakta városok közül Szenc 89,18%-kal, Somorja pedig 88,86%-kal szintén sikeres első szakaszt zárt. Lévától keletre azonban csökkenő tendenciát figyelhetünk meg, Nógrád, Gömör és Kassa környéke szinte világít a részvételt ábrázoló térképen. Szepsiben csupán a lakosok 76%-a kapcsolódott be az első körbe, Rimaszombatban pedig 79%-os részvételről árulkodnak az adatok.

01
Az ország keleti régióiban volt alacsonyabb a részvétel, itt 14 települést piros színnel jelöltek a térképen, ami azt jelenti, hogy a népszámláláson való részvétel a 10,8% és 30% között van. (Felvétel: Statisztikai Hivatal)

Alexander Ballek, a Statisztikai Hivatal elnöke sikeresnek nevezte a rendhagyó népszámlálást, amely először zajlott teljes mértékben elektronikus formában. Dél-Szlovákiában azonban egyelőre nincs ok ünneplésre, épp ellenkezőleg. A hivatal által ismertetett adatok alapján a déli régiók, beleértve a magyarlakta településeket is, rosszabbul teljesítettek.

Ami a városokat illeti, a 10 ezernél magasabb létszámú települések egyikében sem érte el a lakosok részvétele a népszámláláson a 86 százalékot: Dunaszerdahely (85%), Párkány (83%), Rozsnyó (83%), Losonc (82%), Galánta (82%), Gúta (81%), Komárom (80%), Rimaszombat (79%), Szepsi (76%).

Kisebb részvétel keleten

Az ország keleti részén azonban rosszabb a helyzet, itt 14 települést piros színnel jelöltek a térképen, ami azt jelenti, hogy a népszámláláson való részvétel a 10,8% és 30% között van. Halványpirossal, azaz 45%-os részvétellel 45 községet jelöltek meg a hivatal dolgozói. Gömörben több település halványkék besorolást kapott, ami azt jelenti, a lakosok 50–70 százaléka töltötte itt ki a kérdőívet.

Ravasz Ábel volt romaügyi kormánybiztos szerint az országos adatok biztatóak. „Látszik, hogy sokan komolyan vették a kitöltést, aminek örülök. Az is látszik viszont, hogy vannak olyan régiók, ahol sokkal alacsonyabb a kitöltés aránya, különösen az ország középső és keleti részén. Itt majd oda kell figyelni a második fázisban az asszisztált kitöltésre” – mondta Ravasz. A regionális különbségek szerinte is egyértelműen megmutatkoztak – Nógrád, Gömör és Kassa környékén kívül kiemelte Szepességet és Sárost is.

„Két olyan csoport van, amelyről azt gondoljuk, nehezebb számukra a kitöltés. Az egyik csoportba tartoznak a kis településen, magányosan élő idős emberek, a másikba pedig a koncentráltan élő roma közösségek. Mindkét esetben eleve alacsonyabb a hozzáférés a digitális technológiához és alacsonyabb a felhasználói ismeret is” – tette hozzá Ravasz.

A polgármesterek szerepe

Jasmína Stauder, a Statisztikai Hivatal népszámlálásért felelős szóvivője hangsúlyozta, a népszámlálás az önkormányzat hatáskörébe tartozik. „Eltérő eredmények születtek attól függően, egyes polgármesterek személyesen is bekapcsolódtak-e a népszámlálási kampányba” – tájékoztatta lapunkat a szóvivő. Kiemelte Alsókubin példáját, ahol a polgármester „Ami otthon van, az számít” című kampányban személyesen is részt vett, aminek meg is lett az eredménye – közel 92%-os kitöltési aránnyal vitte a prímet az első körben. Hozzátette, a lakosok szempontjából nagyobb szava van az önkormányzatnak, mint a Statisztikai Hivatalnak, ezért a második körben különösen fontos, hogy a polgármesterek szerepet vállaljanak a népszámlálás népszerűsítésében. Ami a nyelvi akadályokat illeti, odafigyelnek majd arra is, hogy a vegyesen lakott településeken az asszisztensek a kisebbség nyelvén is beszéljenek.

A Statisztikai Hivatal a kulturális tárcával és a kormánnyal közösen kampányt indít, hogy a roma közösségeket és a nemzeti kisebbségeket is hatékonyan meg tudják szólítani. A kampány célja, hogy elmagyarázzák, a korábbiaktól eltérően senkinek nem származik hátránya abból, ha megjelöli a nemzetiségét, illetve hogy melyik kisebbséghez tartozik.

Aktívabb nők

Ľudmila Ivančíková, a hivatal népszámlással kapcsolatos vezérigazgatója értékeléseben elmondta, a nők valamivel magasabb arányban kapcsolódtak be az elektronikus népszámlálásba, mint a férfiak. A jelentősebb különbség azonban a város–vidék dichotómiában rejlik. Ivančíková szerint egyáltalán nem meglepő, hogy vidéken nagyobb arányban élnek majd az úgynevezett asszisztált népszámlálás lehetőségével. Ennek elsősorban az az oka, hogy az idősebb lakosok könnyebben megteszik a kérdőív kitöltését személyesen, ha ehhez megfelelő támogatást nyújt az adott község.

A legtöbben rögtön az első nap, február 15-én eleget tettek állampolgári kötelezettségüknek, így több mint 650 ezer ember már az adandó első alkalommal kitöltötte a kérdőívet. A mélypont március 26-án következett be, ekkor mindössze 42 ezer ember regisztrált. Az utolsó napra alig több mint 100 ezer hagyta a népszámlálást, az is kiderült, leggyakrabban vasárnap kattintottak a kérdőívekre.

A második szakasz kezdeti időpontja feltehetően május eleje, de a járványhelyzettől függően kerülhet sor az asszisztált népszámlálásra. Minden település köteles biztosítani a népszámláláshoz szükséges feltételeket, információs pont létrehozása, illetve asszisztensek bevetése is várható. Ez a rész legfeljebb 6 hetet vehet igénybe, a tervek szerint október végéig országszerte lezárul a népszámlálás ezen szakasza is. Ha a koronavírus-járvány engedi, akár az év végén is ismertek lehetnek a népszámlálás összesített adatai.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marián Kočner

Kuciak-per: sorsdöntő ítélet születhet

miku

Két koalíciós képviselő is megszavazza Mikulec leváltását

BMW X7

Vezettünk egy autót, amelyből csak ötszázat gyártottak le a világon

EURO-2020 – Szlovákia–Lengyelország 2–1

EURO-2020 – Öngól és kiállítás is kellett a szlovákok sikeréhez

Schäfer András

Schäfer: Nem szabad leírni minket

talaj menti fagy k

Talaj menti fagyokra figyelmeztetnek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.