Közélet

Népszámlálás: az önkormányzatok mindent megtesznek, hogy növeljék a részvételt

Ekecs | A Statisztikai Hivatal közölte, a népszámlálás második fordulójában a kérdezőbiztosok előzetes egyeztetés nélkül nem kereshetik fel a lakosokat. A belügyminisztérium szerint ezzel igyekeznek megelőzni a lehetséges csalásokat, hiszen már több példa is volt rá, hogy adatgyűjtés ürügyével igyekeztek pénzt kicsalni nyugdíjasoktól.
Bugár Anna

2021. május 3. 19:30

ekecs
Ekecsen a községi hivatal épületében alakították ki a kapcsolattartó helyet, ahol egy erre kijelölt személy segít a kérdőív kitöltésében.  - Somogyi Tibor felvétele

A gyakorlat azt mutatja, az önkormányzatok igyekeznek eljuttatni az ívet mindenkihez, aki önállóan nem tudta kitölteni az interneten a kérdőívet.

Önkormányzatok szerepe

A számlálóbiztosok csak abban az esetben látogatják meg az embereket, ha ezt ők telefonon vagy e-mailben igényelték a helyi községi hivatalban. Ezzel kapcsolatban megkérdeztük Bukovszky László kisebbségi kormánybiztost, aki úgy véli, ez nem jelenti azt, hogy a falvak és városok vezetői aktívan ne járulhatnának hozzá a polgárok motiválásához. „Információim szerint minden önkormányzat betekintést nyer abba, hányan vettek részt a népszámláláson az adott településen. Éppen ezért úgy gondolom, senki sem tilthatja meg nekik, hogy aktív szerepet vállaljanak a népszámlálás asszisztált szakaszában. Szerintem adva van a lehetőség, és az lenne a legjobb, ha ezt az önkormányzataink is tudatosítanák. Függetlenül az általános trendtől, proaktívan vehetnének részt a népszámlálásban” – osztotta meg lapunkkal Bukovszky.

Zajlik a mozgósítás

A hétfőn startoló második fordulóról Polák Lászlónál, Ekecs község polgármesterénél is érdeklődtünk. A csallóközi településen a községi hivatal épületében alakították ki a kapcsolattartó helyet, ahol egy erre kijelölt személy tájékoztatást nyújt a kérdőív kitöltésével kapcsolatban, és helyben el is küldi a szükséges adatokat. A kezdeti stádiumra való tekintettel egyelőre nem volt túl nagy érdeklődés, a technikai eszközök üzembe helyezése is a nap folyamán zajlott. Az online kitöltésben a lakosok 91,88 százaléka vett részt, ami azt jelenti, körülbelül 200-220 ember hiányzik már csak a nyilvántartásból. „Az internetes szakasznak is megvolt az előnye, a lakosok a modern kor vívmányait használhatták ki. Az emberek nagy része ezt díjazta is, élvezték, hogy ők maguk, otthonról be tudják jelenteni a családtagjaikat is” – mondta Polák.

Monozlai Tímea, a hivatal munkatársa hangsúlyozta, attól függetlenül, hogy bár aktívan nem kereshetik fel azokat, akik nem vettek részt az internetes kitöltésben, mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtöbben kapcsolódjanak be a következő hat hét folyamán. A népszámlálást elmondása szerint számos felületen propagálják – a község honlapjától kezdve a kábeltévé helyi adásán és a hangosbemondón keresztül mindenhol közölnek a témával kapcsolatos felhívásokat. „Hivatalosan nem mehetünk oda senkihez, hiába tudjuk, hogy az adott személy még nincs megszámolva, ha ő maga ezt nem igényli, nem kereshetjük fel” – folytatta Monozlai.

01
    - Somogyi Tibor felvétele

Fontos, ki kérdez

A roma közösségek számbavétele az elmúlt években is rendszeresen gondot okozott, most ezt még kedvezőtlenebb feltételek mellett kell végrehajtani. Bukovszky szerint azonban erre is fel lehetett készülni. „Úgy tudom, a marginalizált roma telepek esetében a romaügyi kormánybiztos elég erős mozgósítást eszközölt. Ha arról beszélünk, hogy a romák körében alacsony volt a részvétel, akkor ez elsősorban az önkormányzatok felelőssége, de ahogy utaltam rá, a romaügyi kormánybiztos munkatársain keresztül felkereste az érintett települések polgármesterét” – állítja Bukovszky.

Polák úgy véli, fontos, hogy felkészült kérdezőbiztosokat neveztek ki, akik a község irányítása alá tartozó környező településeket is jól ismerik. „Olyan személyeket próbáltunk megszólítani, akik ismerik a helyi lakosokat és viszonyokat. Ne feledjük, a községünkhöz több településrész is tartozik, ezért olyan tapasztalt személyeket kértünk fel, akik ismerik az embereket és tudnak adminisztratív munkát végezni” – tette hozzá. Ekecs és Apácaszakállas esete azért is érdekes, mert a közigazgatási határai a belterületen jócskán túlnyúlnak. Ide tartoznak ugyanis a környékbeli puszták és majorságok – Aszód, Túzok, Nagybélle, Viharos, Nagyszegpuszta és Gólyás.

Bukovszky elárulta, személyes találkozóra a polgármesterekkel nem került sor, de felhívásaiban rendszeresen figyelmeztette őket az idősek és kirekesztett csoportok számbavételére. „Az önkormányzatoknak saját lakosaikat kell felmérniük, bízom benne, hogy olyan asszisztenseket találtak, akik élvezik a helyi lakosság bizalmát. Biztosan akad néhány problémás település, de úgy gondolom, a legtöbb esetben az önkormányzataink ezt hibátlanul el tudják végezni” – hangsúlyozta.

A közösség ereje

Ekecs polgármestere szerint meg kell várni, milyenek lesznek az eredmények. Emlékeztetett, a régebbi népszámlálások során is voltak hiányosságok, hiába volt rá lehetőség, hogy személyesen is felkeressék a lakosokat. Sokan így is kimaradtak a statisztikából, mert épp nem tartózkodtak a lakhelyükön, mikor náluk jártak a biztosok. „Faluhelyen ismerik a számlálóbiztosokat, de a városokban ezzel tényleg gondok voltak” – fejtette ki Polák.

Kérdésünkre, hogy a Statisztikai Hivatal közreműködésével készül-e többnyelvű központi kampány a következő hetekben, azt a választ kaptuk: „Az előkészületek során a népszámlálás egész folyamatát vettük alapul, nem foglalkoztunk kimondottan az első és a második szakasszal. Egészében tekintek én és a hivatalom is a népszámlálásra. Ennek megfelelően szólítottuk meg az önkormányzatokat, akár a felhívásaimban, illetve a kétnyelvű ismertetőkön és szórólapokon keresztül.”

Ekecsen többen jelezték, hogy a későbbi szakaszban szeretnék kitölteni az ívet, így már az internetes fázis ideje alatt elkezdték feljegyezni azokat, akik önállóan nem tudtak regisztrálni. A szociálisan hátrányos helyzetű családok közül is páran bejelentették, internet-hozzáférés hiánya miatt a második fordulóban kapcsolódnak csak be a népszámlálásba. Erre valószínűleg a jövő héten kerül sor, a kérdezőbiztosok ekkor hajtják majd végre a lekérdezést a nagybéllei telepen. Állítják, az önkormányzat részéről hivatalosan nem lehet kezdeményezni a személyes kitöltést, de ettől függetlenül a közösségen belül igyekeznek mindenkit mozgósítani. „Magánemberként, nem mint számlálóbiztos, nem mint községi alkalmazott, hanem mint szomszéd, barát vagy ismerős” – mondta Monozlai.

Ezen a számon is kérhetnek időpontot

Alexander Ballek, a Statisztikai Hivatal elnöke hétfői sajtótájékoztatóján rámutatott, a népszámlálás során segítő asszisztensek, kérdezőbiztosok átestek a szükséges képzésen, tisztában vannak az adatvédelmi szabályokkal, és munkájuk során köti őket a titoktartás. A községi hivatalokon kívül a 02/20924919-es központi telefonszámon is lehet kérvényezni időpontot a kérdezőbiztos kiküldésére. A kitöltés kizárólag elektronikus formában zajlik, telefon, táblagép vagy számítógép felhasználásával.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
oltas

Nem mindegy, mikor regisztrál oltásra a 70 évesnél idősebb személy kísérője

Eduard Heger

Az oltásról és az EU-csúcsról tárgyalt Heger az uniós nagykövetekkel

időjárás borús

Csapadékos, szürke idővel zár a munkahét

koronavírus Olaszország

Egyetlen koronavírusos beteg maradt San Marinóban, bezárták a Covid-osztályt

Leicester–Newcastle focimeccs a tévében

usz

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.