Közélet

Nemeshodos nem enged a nyelvrendőröknek

Nemeshodos | Egy újabb csallóközi falura szálltak rá a kulturális tárca illetékesei. Nemeshodoson a faluújsággal volt gondjuk. A polgármester nem hajlandó engedni a nyelvrendőröknek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. november 5. 11:04

A csallóközi Nemeshodos községet is megtalálta a kulturális tárcának az államnyelvtörvény betartását ellenőrizni hivatott osztálya, tudta meg a Pátria rádió. „Telefonon felhívtak a minisztériumból. Felrótták nekünk, hogy a helyi újságban kevés a szlovák nyelvű szöveg” – nyilatkozta Balódi László (Híd), a község polgármestere.

„Első helyen nem a törvénynek, hanem az embernek kell állnia. Próbáljunk igazságos döntéseket hozni. Olyanokat, amelyekért ki tudunk állni, 3-4 év múlva is az emberek szemébe tudunk nézni” – tette hozzá a falu vezetője. Balódi szerint a minisztérium „nem biztos, hogy jó irányba halad, ha ilyen törvényeket próbál betartatni”.

A polgármester elmondása szerint nem fogja megfogadni a nyelvrendőrök telefonos „jó tanácsait”. „Keresni fogom a megoldásokat, hogy a község lakossága legyen elégedett, és ne feszítsék művileg, butaságokkal a húrt a nemzetiségek között – fejtette ki Balódi. – Nehogy az legyen a fő probléma, hogy egy községi hirdetésben először magyarul vagy szlovákul hangzik el a szöveg.”

A községi hirdetéseket ugyanis Nemeshodoson először magyarul, aztán szlovákul mondják be, hasonlóan Bőshöz, ahol az illetékesek ezt felrótták a polgármesternek. Hodos esetében állítólag ez az információ még nem jutott el a minisztériumhoz. A Pátria riporterének kérdésére, hogy mit tesz Balódi, ha a nyelvrendőrök ezt a szemére vetik, azt felelte: „Mosolyogva, barátian megveregetem a vállukat, és megkérdezem: nem volt érthető az, amit Nemeshodoson hallott a hangosbemondóban? Az a fontos, hogy hogyan volt hirdetve először? Vagy a cél a fontos, hogy mind a két nemzetiség megértse, amit üzenni akartunk az embereknek?”

"BOŽE, POŽEHNAJ MAĎARA" - IZSÁN MÉG A HIMNUSZT IS LEFORDÍTTATTÁK

Balódi jelezte, ha megbírságolnák, nem lenne hajlandó fizetni, szerinte meg kellene változtatni a nyelvtörvényt. „Mindenképpen megoldásokat kell keresni. Egy jól működő kormánykoalíción belül lehet megoldásokat találni. De ha valaki túlfeszíti a húrt, ilyen problémákkal el lehet menni Szlovákia határain túlra is” – tette hozzá a polgármester, aki a márciusi parlamenti választásokon a Híd-lista 17. helyén szerepelt. Egyébként ha a Híd frakciójából valaki távozna, pótképviselőként Balódi foglalná el a helyét a parlamentben.

KOMMENTÁRUNK A TÉMÁBAN: NYELVRENDŐRÖK PÖRÖLYE

A műsorban megszólalt Fenes Iván, Bős polgármestere is. Fenes jelezte, nem biztos, hogy mindenben betartják majd a törvény betűjét. „Hagyok magamnak egy rezervát. Nem hiszem, hogy valaki engem arra kényszerítene, hogy a 48-as megemlékezésen először szlovákul mondjam el a beszédemet” – fejtette ki a bősi polgármester.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

NAKA k

Drograzziát tartott a NAKA – Öt személyt vettek őrizetbe, luxusautókat foglaltak le

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.