Közélet

Nemeshodos nem enged a nyelvrendőröknek

Nemeshodos | Egy újabb csallóközi falura szálltak rá a kulturális tárca illetékesei. Nemeshodoson a faluújsággal volt gondjuk. A polgármester nem hajlandó engedni a nyelvrendőröknek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. november 5. 11:04

A csallóközi Nemeshodos községet is megtalálta a kulturális tárcának az államnyelvtörvény betartását ellenőrizni hivatott osztálya, tudta meg a Pátria rádió. „Telefonon felhívtak a minisztériumból. Felrótták nekünk, hogy a helyi újságban kevés a szlovák nyelvű szöveg” – nyilatkozta Balódi László (Híd), a község polgármestere.

„Első helyen nem a törvénynek, hanem az embernek kell állnia. Próbáljunk igazságos döntéseket hozni. Olyanokat, amelyekért ki tudunk állni, 3-4 év múlva is az emberek szemébe tudunk nézni” – tette hozzá a falu vezetője. Balódi szerint a minisztérium „nem biztos, hogy jó irányba halad, ha ilyen törvényeket próbál betartatni”.

A polgármester elmondása szerint nem fogja megfogadni a nyelvrendőrök telefonos „jó tanácsait”. „Keresni fogom a megoldásokat, hogy a község lakossága legyen elégedett, és ne feszítsék művileg, butaságokkal a húrt a nemzetiségek között – fejtette ki Balódi. – Nehogy az legyen a fő probléma, hogy egy községi hirdetésben először magyarul vagy szlovákul hangzik el a szöveg.”

A községi hirdetéseket ugyanis Nemeshodoson először magyarul, aztán szlovákul mondják be, hasonlóan Bőshöz, ahol az illetékesek ezt felrótták a polgármesternek. Hodos esetében állítólag ez az információ még nem jutott el a minisztériumhoz. A Pátria riporterének kérdésére, hogy mit tesz Balódi, ha a nyelvrendőrök ezt a szemére vetik, azt felelte: „Mosolyogva, barátian megveregetem a vállukat, és megkérdezem: nem volt érthető az, amit Nemeshodoson hallott a hangosbemondóban? Az a fontos, hogy hogyan volt hirdetve először? Vagy a cél a fontos, hogy mind a két nemzetiség megértse, amit üzenni akartunk az embereknek?”

"BOŽE, POŽEHNAJ MAĎARA" - IZSÁN MÉG A HIMNUSZT IS LEFORDÍTTATTÁK

Balódi jelezte, ha megbírságolnák, nem lenne hajlandó fizetni, szerinte meg kellene változtatni a nyelvtörvényt. „Mindenképpen megoldásokat kell keresni. Egy jól működő kormánykoalíción belül lehet megoldásokat találni. De ha valaki túlfeszíti a húrt, ilyen problémákkal el lehet menni Szlovákia határain túlra is” – tette hozzá a polgármester, aki a márciusi parlamenti választásokon a Híd-lista 17. helyén szerepelt. Egyébként ha a Híd frakciójából valaki távozna, pótképviselőként Balódi foglalná el a helyét a parlamentben.

KOMMENTÁRUNK A TÉMÁBAN: NYELVRENDŐRÖK PÖRÖLYE

A műsorban megszólalt Fenes Iván, Bős polgármestere is. Fenes jelezte, nem biztos, hogy mindenben betartják majd a törvény betűjét. „Hagyok magamnak egy rezervát. Nem hiszem, hogy valaki engem arra kényszerítene, hogy a 48-as megemlékezésen először szlovákul mondjam el a beszédemet” – fejtette ki a bősi polgármester.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

426-ra nőtt az ismert fertőzöttek száma Szlovákiában

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Magyarul is figyelmeztet a belügyminisztérium a csalókra

Komárom

Az önkormányzatok is bajba kerülhetnek

határátkelőhely

Szigorított határellenőrzés, torlódás az átkelőknél

A németországi minimálbér nehezíti a munkanélküliség leépítését

Egy hónappal tovább folyósítanák a munkanélküli segélyt

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négyen utastársa megsérült

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négy utastársa megsérült

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.