Közélet

Nem változott a demokrácia szintje Szlovákiában

Pozsony | Változatlan maradt a demokrácia szintje Szlovákiában 2012 harmadik negyedévében, az idei év első hat hónapjához képest - derült ki a Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) hétfőn nyilvánosságra hozott negyedéves jelentéséből (IVO Barométer).
MTI

2012. október 15. 19:27

Az intézet értékelési skálája szerint Szlovákiában a demokrácia szintje 2012 harmadik negyedévében az azt megelőző hat hónap szintjén, vagyis 2,8-as értéken maradt. 

    Az értékelők szerint az 1-es osztályzat a legjobb és az 5-ös a leggyengébb. Az érték az első félévhez képest stagnálást, a 2011-ben kimutatott éves átlaghoz (2,6-os érték) képest viszont visszaesést jelent.
    Az intézet a demokrácia elveinek érvényesülését a közélet négy területén vizsgálja: a demokratikus intézményeket és a jogállamiságot, a törvényalkotási folyamat helyzetét, az emberi és a kisebbségi jogok betartását, továbbá a sajtó függetlenségét értékeli.
    A jelentés megállapítja: Szlovákiában az elmúlt három hónapban nem volt tapasztalható jelentős változás a törvényalkotási folyamat, valamint a demokratikus intézmények működése és a jogállamiság tekintetében. Ezen két szegmensen belül az ország az intézetnél a közepesnél valamivel jobb (2,5) osztályzatot kapott.
    Bár az aktuális jelentés szerint, az értékelés részét képező másik két szegmensnek - a szlovákiai sajtó függetlenségének, valamint az emberi és a kisebbségi jogok betartásának - a megítélése sem mutatott változást az elmúlt három hónapban, ezek a jogállamiság helyzeténél rosszabb, közepes (3,0) értékelést kaptak.
    Az emberi és a kisebbségi jogok betartása kapcsán a jelentés megállapítja: az értékelt területhez tartozó jogok betartására fordított figyelem lanyhulása veszélyeket rejthet magában. Rámutat: nem született előrelépés a szlovák állampolgársági törvény terén, amely "a populizmus túszaiként tartja fogva" a magyar kisebbséget. Hozzáteszi: nyugtalanítónak értékelhető, hogy az európai emberi jogi bíróság döntése alapján született megegyezés ellenére folytatódik a Malina Hedviggel, a Nyitrán megvert egykori diáklánnyal szembeni büntetőjogi eljárás.
    Miroslav Kollár az IVO Barométer projektvezetője szerint az elmúlt időszakban, a demokrácia elveinek betartását a vizsgált területek többségében egymással ellentétes tényezők befolyásolták. Ezek összhatása, valamint az a tény, hogy az egyes szegmensekben megnyilvánuló negatív trendek nem voltak jelentős hatásúak, azt eredményezték, hogy nem kellett változtatniuk az előző értékelés eredményén.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 50 beteg elhunyt, kétezer fölött a fertőzöttek, háromezer fölött a gyógyultak száma

oasis

Oasis-album Liam nélkül

Slovnaft k

Egyre több pénzt kérnek az üzemanyagokért

koronavírus Magyarország

Koronavírus - Meghalt 93 beteg, 1569-cel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

gólyafészek

A nap képe: korán érkezett gólya Rimaszécsen

fülek park

Fülek komoly beruházásokat tervez a parkban és a temetőben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.