Közélet

Nem vagyunk lusták

Pozsony | A túlságosan hosszú munkaidővel is indokolja a Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) a jövőre tervezett jelentős minimálbér-emelést. Szerintük ugyanis a szlovákiai munkás dolgozik a legtöbbet az Európai Unióban. Ez utóbbit ugyan az amerikai CNN tévécsatorna nem erősítette meg, de azt igen, hogy világviszonylatban az egyik legtöbbet dolgozó ország vagyunk.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2014. október 10. 15:30

A CNN szerint Szlovákia a 10. a világon az egy munkavállalóra jutó munkaórák számában. Ugyan a KOZ állítását nem erősíti meg, de így is előkelő helyen állunk. Az unióból három ország – köztük Magyarország – végzett előttünk, világviszonylatban viszont szinte csak a munkamániáról ismert távol-keleti országok, mint Japán és Dél-Korea, valamint Mexikó és Chile. A legtöbbet dolgozó nemzet a mexikói. A CNN szerint hetente átlagosan 45 órát dolgozik egy ottani munkavállaló. Ennek ellenére a listán szereplő országok közül itt a legalacsonyabb a fizetés, mintegy fele a szlovákiai átlagnak. A viszonylag magas átlag részben annak köszönhető, hogy még mindig jobbára a férfiak a családfenntartók: a férfiak 78 százaléka dolgozik Mexikóban, a nők esetében ez az arány csak 43 százalék.
 
A listán hetedik helyen végzett az USA, pedig egy átlagos munkahét ott csak 35 órából áll, a munkavállalók négyötöde ennyit dolgozik. Esetükben azonban nem garantált az éves szabadság, ami a legtöbb európai államban legalább egy hónap. A munkabér az USA-ban a legmagasabb, a több mint 55 ezer dollár évente még a japán bérnél is jóval több, nem beszélve a kelet-európai országok 20 ezer dollár körüli éves keresetéről.
 
A KOZ azonban állítja, a túlórák számában Szlovákia a listavezető Európában. „176 túlóra jut egy alkalmazottra, ami gyakorlatilag egy plusz hónap – állítja Emil Machyna, a KOVO szakszervezet elnöke. – És ez még csak a kimutatott túlórák száma.” (lpj, SITA)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
tesztelés

Kérdések és válaszok a rövidített karanténról

drr

10 tipp, amivel fiatalon tarthatja bőrét!

Ján Mikas

ÚVZ: Elég lesz az otthoni önteszt is a pozitivitás igazolására, de van egy kis bökkenő...

kimit

KVÍZ: Emlékszel még kedvenc retró műsoraidra?

Vágsellye

Terepszemle az integrált egészségügyi központban

Györfi

Elment Gyuri bácsi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.