Közélet

Nem tudni, milyen segítséget várhatnak a déli régiók az uniós mentőcsomagból

Pozsony | Az egyesülési szándékát kinyilvánító MKP, Híd és Összefogás is bemutatta, hogy mire költené a világjárvány következményeinek kezelésére adott uniós pénzeket. Abban azonban, hogy az EU-s támogatásokat a jogállamisághoz kössék-e, nincs közös álláspontjuk.
Czímer Gábor

2020. október 9. 18:30

Az MKP, a Híd és az Összefogás képviselője szerint a világjárvány következményeinek kezelésére adott uniós pénzekből többet kellene költeni a déli régiókra ⋌(Somogyi Tibor felvétele)
Az MKP, a Híd és az Összefogás képviselője szerint a világjárvány következményeinek kezelésére adott uniós pénzekből többet kellene költeni a déli régiókra. - Somogyi Tibor felvétele

A három párt a közeledési folyamat során közös munkacsoportokat hozott létre, amelyek közül az egyik a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó uniós pénzügyi csomag felhasználására tesz javaslatokat. Ebben többek közt a mezőgazdaság és az infrastruktúra fejlesztését emelték ki.

Kihagyott déli régiók

Nagy József, az Összefogás alelnöke, az uniós támogatásokkal foglalkozó munkacsoport vezetője pénteken a parlament előtt tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, szerinte a kormány alábecsüli a járvány második hullámának gazdasági hatásait. Szerinte a kabinet által közreadott, a gazdaság fejlesztési lehetőségeit elemző dokumentumból nem derül ki, hogy milyen segítséget várhatnak a dél-szlovákiai régiók. Ezért a munkacsoportjuk a dokumentumra reagálva egy javaslatcsomagot állított össze. Nagy szerint a környezetvédelmi célokon túl a mezőgazdaság fejlesztésére is áldozni kellene a szóban forgó uniós forrásokból. „A mezőgazdaság szó azonban még csak nem is szerepel a kormány dokumentumában” – tette hozzá.

Farkas Iván, az MKP alelnöke, a hárompárti munkacsoport tagja kiemelte, a pénzügyminisztérium által előterjesztett anyag magában rejti azt a veszélyt, hogy szét fogja aprózni a támogatásokat. „Ennek az lehet az eredménye, hogy a források bennragadnak a rendszerben” – mondta azzal, hogy az anyagban nem látni világos célkitűzéseket. Farkas szerint a pályázatok átláthatóságát, rugalmasságát kellene javítani és adminisztrációját egyszerűsíteni. A politikus szerint a forrásokat olyan módon kellene felhasználni, amelynek köszönhetően minél többen részesednek azokból, nem pedig csak egy-egy kiválasztott szektor fejlesztésére kellene azokat költeni. „Szerintünk célként lehetne megfogalmazni azt, hogy minden településnek legyen ivóvíz- és szennyvízhálózata” – emelt ki egy példát. Farkas elmondta, a hárompárti munkacsoport a kis- és középvállalkozók által biztosított munkahelyek megtartását is kiemelt célnak tartja.

A Híd részéről Rigó Konrád a közös sajtótájékoztatón arról beszélt, mindhárom párt egyetért abban, hogy az uniós forrásokból a közlekedési infrastruktúrát fejlesszék. „Azt kérjük és követeljük a szlovák kormánytól, hogy az anyagban, amellyel az EU elé áll, mindenképpen szerepeljen az R7-es és az R2-es gyorsforgalmi út továbbvitele” – mondta. Rigó kiemelte, mivel a támogatás 37 százalékát környezetbarát célokra kell elkölteni, ebbe nagyon jól beleilleszkedik a vasúti infrastruktúra fejlesztése. „Így a Pozsony–Komárom nyomvonal kétpályássá tételét szeretnénk látni a kormány anyagában, amely 400–500 milliós tételt tesz ki” – részletezte, és hozzátette, hogy a Pozsony–Párkány és a Zólyom–
Kassa vonal modernizálására is sort kellene keríteni. Az informatizáció fontosságát is hangsúlyozta, de arról is beszélt, hogy a kormány kórházfejlesztési tervét csak úgy tudják elképzelni, ha a dél-szlovákiai intézmények is helyet kapnak benne.

A jogállamiság kérdése

Azzal kapcsolatban, hogy az uniós támogatásokat jogállamisági kritériumokhoz kössék-e, a három párt eltérő véleményen van. Farkas alapvetően egyetért a törekvéssel. „Azonban a jogállamiság megítélését minden tagországban egyforma séma szerint kellene végezni” – tette hozzá. Nagy azonban arról beszélt, a témában alapvetően más a véleménye. A korábbi EP-képviselő szerint például egy ország politikai vezetője miatt nem lehet egy konkrét terület fejlesztésére szánt támogatásokat leállítani. „Hogy is lehetne olyan, hogy egy mezőgazdász ne kapja meg a támogatását addig, amíg egyik vagy másik politikust le nem váltják?” – tette fel a kérdést Nagy azzal, hogy egy ilyen helyzetet abszurdnak tartana. A megoldást inkább abban látja, hogy az uniós forrásokat veszélyeztető korrupciót az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) kell kivizsgálnia. „Illetve erre szolgál majd az Európai Ügyészség is” – mondta, és hozzátette, nem tud azzal egyetérteni, hogy a polgárokon, vállalkozásokon keresztül akarjon valaki nyomást gyakorolni az egyes nemzetállamok kormányaira. Rigó szerint azonban az ő pártja természetesnek tartja, hogy a jogállamisági követelmények és az uniós források egymással összefüggjenek. „Nagyon helyénvaló, ha az EU ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik, és nagyon helyénvaló, ha ezt is olyan paraméternek veszi az államok megítélése során, ami aztán hatással van a gazdasági juttatásokra” – mondta a Híd politikusa a jogállamisági követelményekről.

Tárgyalás a kormánnyal

A három magyar párt az egyes témákban a kormány tagjaival is igyekszik egyeztetni. Ehhez kapcsolódó hír, hogy Berényi József (MKP), Csenger Tibor (MKP) és Pataky Károly (Híd) megyei alelnök pénteki tárgyalást folytatott a közlekedési minisztérium államtitkárával, Jaroslav Kmeťtyel (Sme rodina-jelölt). A megbeszélés főleg a Dél-Szlovákiát érintő úthálózat-fejlesztésről szólt. A két párt politikusai a Nagymegyert és Galántát összekötő úthálózat modernizációját, a Komárom–Érsekújvár–Nyitra útszakasznak a városok elkerülésével történő felújítását és a Kassát elkerülő, R2-es Kassaolcsvár – Saca útvonal megépítését szorgalmazta. Az államtitkár pedig arról beszélt, hogy az R7-es gyorsforgalmi út folytatása – Dunaszerdahelyt érintve Érsekújvár irányába – ennek a kormánynak is a prioritása.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.