Közélet

Nem térünk vissza az utazási szemaforhoz, de cserébe szigorúbb lesz a határrezsim

Pozsony | Oltás nélkül továbbra is házi karantén vár a külföldről hazatérőre – jelentette be Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter az Alkotmánybíróság szerdai döntésére reagálva.
Bugár Anna

2021. július 15. 18:00

hatar
A határokon tovább folytatódik az ellenőrzés. Augusztus másodikától már nem számít védettnek az, aki csak az első adag vakcinát kapta meg, így a külföldről hazatérőknek ilyen esetben is karanténba kell vonulniuk.  - TASR-felvétel

Az egészségügyi tárca vezetője elárulta, a határrezsimmel kapcsolatos új rendeletet holnap hozzák nyilvánosságra, és hétfőtől (július 19-től) lép érvénybe. Ez azt jelenti, nem tér vissza az utazási szemafor, és védőoltás nélkül ezentúl is karantén vár a külföldről hazatérőkre. A kivételek csoportja azonban szűkül, így végső soron még keményebb feltételek vonatkoznak a külföldi üdülésre.

Kiderült az is, megváltozik a beoltott személy definíciója, az első oltás már nem mentesít a karanténkötelezettség alól. Lengvarský azt ígérte, kéthetes átmeneti időszakot jelölnek ki azoknak, akik még csak egy oltást kaptak – ők a hazatérést követő első napon elmehetnek PCR-tesztre, és ha negatív az eredmény, nem kell karanténba vonulniuk. Augusztustól azonban már csak a teljesen védett személyek kerülhetik el a kötelező karantént.

A kormány július elején jóváhagyta a szigorúbb határrezsimre vonatkozó szabályokat, a rendelet kidolgozásával a Közegészségügyi Hivatalt (ÚVZ) bízta meg. Az ellenzéki pártok képviselői a július 9-től hatályos rendelkezés miatt az Alkotmánybírósághoz fordultak, mivel szerintünk alkotmányellenes az emberek megkülönböztetése az alapján, rendelkeznek-e védőoltással, vagy sem. A Smer arra hivatkozva támadta meg a hivatal rendeletét, hogy diszkriminálja azokat, akik nincsenek beoltva, korlátozza a szabad mozgáshoz való jogukat, az ingázóknak pedig a munkavégzéshez való jogát. Az indítványt 31 képviselő támogatta, a bíróság pedig szerdán úgy határozott, felfüggeszti a határátlépésre vonatkozó szabályokat.

Egy oltás nem elég

A döntés egyelőre nem változtat semmin, az ítélet csak azután lesz jogerős, hogy bekerült a törvénytárba. Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter leszögezte, továbbra is érvényes, hogy a beoltott személyek szabadon utazhatnak, oltási igazolás nélkül viszont kötelező házi karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki külföldön járt. Rámutatott, az indoklásban azt rótták fel a testület tagjai, hogy augusztus 9-ig beoltottnak számít az is, aki csak az oltás első adagját kapta meg. A kivételt korábban azzal indokolták, hogy haladékot akartak adni azoknak, akik korábban már igényelték a vakcinát, de még nem telt el a szükséges idő a második adag beadásáig. A Pfizer második oltása általában 28 nappal az első után következik, az AstraZenecával pedig a hatékony immunválasz érdekében jóval többet, akár 8-10 hetet is kell várni.

A bíróság érvelése szerint nincs tudományos bizonyíték rá, hogy az első oltás után valaki kevésbé fertőz, vagy éppen nagyobb ellenálló képességgel rendelkezik a vírussal szemben, mint az, aki még nincs beoltva. Éppen ezért vitatott, hogy ugyanolyan bizonytalan védettség esetén az egyik csoport előnyben részesül, a másikra pedig korlátozások vonatkoznak.

A szemafor a múlté

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter kijelentette, az új rendeletet holnap hozzák nyilvánosságra, és hétfőtől még szigorúbb szabályok lépnek érvénybe a határokon. Az utazási szemafor, mely az aktuális járványügyi helyzet alapján három kategóriára (zöld, piros és fekete) osztotta az országokat, mégsem tér vissza. Az Alkotmánybíróság állásfoglalása a tárcavezető szerint nem hoz rendkívüli változásokat a határokon. Az ellenőrzések ugyanúgy zajlanak tovább, az embereket pedig arra kérte, tartsák tiszteletben a rendőrség utasításait a határátkelőhelyeken. Kolíková hangsúlyozta, a bíróság döntése csak azáltal emelkedik jogerőre, ha bekerül a törvénytárba, ez azonban 15 napig is eltarthat. Az eredeti rendelet felfüggesztését megelőzi a hétfőtől hatályos új szabályrendszer, így hétfőtől az utazási szemafor helyett a higiénikusok „javított” utasításait kell követni.

Kevesebb kivétel

Lengvarský beszámolt arról is, hogy a kéthetes átmeneti időszaknak köszönhetően nem kell pánikba esniük azoknak, akik egy adag vakcinával utaztak külföldre. A hazatérés első napján abszolválhatják a PCR-tesztet, és ha negatív az eredmény, elhagyhatják a karantént. Az új óvintézkedések kidolgozásánál figyelembe veszik az Alkotmánybíróság kritikáját, és ennek megfelelően augusztus másodikától eltörlik az egy adag oltással rendelkező személyekre vonatkozó kivételt. „Az embereket két kategóriába soroljuk, védettekre és nem védettekre. A második csoportba fognak tartozni azok is, akiket egy adag vakcinával már beoltottak” – tette hozzá a miniszter.

Fico tüntetést szervez 

A Smer elnöke elszámította magát az alkotmánybírósági beadványával. Leegyszerűsítve ugyanis a testület nem azt mondta ki, hogy a beoltatlanok ugyanolyan jogokat élveznek, mint a beoltottak, hanem azt, hogy az egyszer beoltottak sem élveznek olyan előnyöket, mint akik megkapták a második vakcinát. Robert Fico azt is kifogásolja, hogy a kormány új rendeletet készít az országba való belépésről, még mielőtt az Alkotmánybíróság döntése megjelenne a törvénytárban. „Az új rendelet még szigorúbb lesz az egyszer oltottakkal szemben. Ezzel az Alkotmánybíróság képébe röhögnek” – véli. „Ez tisztességtelen az emberekkel szemben, a halottakkal szemben. Nem marad más, erővel lépünk fel. Szeptember 1-jén, az Alkotmány napján országos tüntetést hirdetünk” – jelentette ki Fico. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ľubomíra Izáková

A lakosság jelentős része szorong, segítséget mégsem kérnek

Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

sport a tévében

Angol, olasz, német és francia bajnoki a tévében

v

A rutin diadala – simán győzött az FC Köbenhavn Pozsonyban

Igor Matovič

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

rimaszombati kórház petíció

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.