Közélet

Nem született egyezség a ŽSR vezetése és a szakszervezetek között a béremelésről

Pozsony | A Szlovák Állami Vasutak mellett működő szakszervezetek képviselői egyelőre nem egyeztek meg a vasúttársaság vezetésével a béremelésről. Erről Michal Lukáč, a ŽSR szóvivője tájékoztatott szerdán, miután véget ért a kollektív szerződésről szóló tárgyalások hatodik köre.
TASR

2019. január 23. 19:15

Illusztráció - Felvétel: Matej Kalina/Plus Jeden Deň

A munkáltató úgy oldaná meg a bérek kérdését, hogy garantálja a rendkívüli jutalmak kifizetését jó gazdasági teljesítmény esetén. A ŽSR továbbá a jutalmazási rendszer megváltoztatását, és az operatív személyzet előnyben részesítését javasolja.

A szakszervezetek azonban a javaslatot elutasították. Darina Fabuľová, a vasutasok szakszervezetének alelnöke ezt azzal indokolta, hogy a ŽSR javaslata következtében az egyes alkalmazottak bérei nem egyenlő mértékben növekednének.

A kollektív szerződésről szóló tárgyalás következő köre január 31-én esedékes. Fabuľová szerint addig a közlekedési minisztériumnak is állást kellene foglalnia a bérekkel kapcsolatban. A ŽSR vezetői leszögezték: ők abban érdekeltek, hogy a lehető legrövidebb időn belül megkössék az új kollektív szerződést.

A szakszervezetek a tarifabérek 100 euróval való emelését követelik, és azt, hogy az emelés minden alkalmazottat érintsen.

A ŽSR mellett működő szakszervezetek január 11-én sztrájkkészültséget hirdettek. 2018. december 31-gyel lejárt a 2017-2018-ra kötött kollektív szerződés. A vezérigazgató ezt követően egy egyoldalú belső rendeletet adott ki. A szakszervezetek szerint autonóm döntést hozott anélkül, hogy megegyezett volna a szociális partnerekkel az általuk választott juttatások garantálásáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Általános sztrájkra készülnek az elégedetlen gazdák

Frissítve

Matečná rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezet be a lengyel hús miatt

Frissítve

VIDEÓ: A feldühödött gazdák trágyát dobáltak az Agrárkifizető Ügynökség épülete elé

A győzelem küszöbén állva

Veterán versenyző, új motivációval

GALÉRIA: Ezek voltak a legjobb transzparensek a tegnapi tüntetéseken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?