Közélet

Nem lépünk át a piros fázisba, de mégis enyhülnek a járványellenes intézkedések

Pozsony | A javuló járványhelyzet miatt április 26-tól kinyithatnak az éttermek teraszai és az edzőtermek – jelentette be Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök. A kijárási tilalmat viszont egyelőre nem törlik el.
Nagy Roland

2021. április 21. 19:30

Eduard Heger
A teraszok és az edzőtermek a vártnál korábban, már jövő hétfőn kinyithatnak – közölte Eduard Heger kormányfő  - TASR-felvétel

Az éttermek teraszai szigorú higiéniai előírások mellett működhetnek, a Covid-automata szerint a belépéshez szükség lesz negatív tesztre, az asztalok között legalább 2 méter szabad helyet kell hagyni, és a terasz legalább két oldalának nyitottnak kell lennie. Az edzőtermekben minden vendégre 15 négyzetméternyi helynek kell jutni, csak 6-an tartózkodhatnak bent, itt is szükség lesz negatív tesztre.

Az előírásokat viszont Ján Mikas tiszti főorvos pénteki rendelete még pontosíthatja.

Javulnak az adatok

A nyitás azért is lehetséges, mert a járvány alakulását jelző legfontosabb adatok tovább csökkentek, közölte Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Jelenleg 1869 személy fekszik kórházban, a fertőzöttek átlaga pedig a múlt héten 1501 volt. 

A reprodukciós szám viszont ellentétes tendenciát mutat: az előző héthez képest enyhén növekedett, jelenleg 0,9 és 1 között van. Ez a mutató azt jelzi, hogy egy beteg hány további személyt fertőz meg. Ha a reprodukciós szám növekszik, az általában a fertőzöttek számának emelkedését is előrevetíti, de ez egyelőre nem következett be. Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője elmondta: amíg a mutatót sikerül 1 alatt tartani, addig valószínűleg nem fordul visszájára a csökkenő trend, pusztán lassul.

A reprodukciós szám növekedése ellenére mindhárom mutató teljesíti a feltételeket, hogy az ország a Covid-automata bordó fázisából a pirosba léphessen (sőt, ilyen adatok mellett akár a rózsaszín fázisban is lehetnénk, de az automata beállítása nem engedi meg, hogy átugorjunk egy fázist).

Felülírt automata

A piros fázisba lépés azonban csak a jövő hét után következhet be, és csakis akkor, ha a járványhelyzet továbbra is jól alakul. Heger szerint az óvatos hozzáállás elsősorban a szakértői konzílium kérése volt, mert az ezen a héten bevezetett intézkedések hatása csak a következő napokban mutatkozik meg.

Az éttermek és az edzőtermek újranyitása viszont előbbre lett hozva, hiszen ezek az enyhítések is csak a piros fázisban jöttek volna, de a kormány az esetükben felülírta a Covid-automata működését. Ján Mikas országos tiszti főorvos a döntést azzal magyarázta, hogy a dokumentum összeállítása hónapokkal ezelőtt történt, azóta pedig változtak a vírussal kapcsolatos ismereteink is. Hozzátette: kompromisszumos megoldás szültetett a szakértők és a politikusok között.

tab

A járások besorolása április 26-tól

  • Bordó járások: Báni, Nagybiccsei, Csacai, Alsókubini, Illavai, Kiszucaújhelyi, Lőcsei, Losonci, Turócszentmártoni, Miavai, Vágújhelyi, Poltári, Poprádi, Vágbesztercei, Puhói, Nagyrőcei, Szenicei, Szinnai, Ólublói, Trencséni, Stubnyafürdői, Turdossini.
  • Piros járások: Besztercebányai, Selmecbányai, Bártfai, Pozsonyi (I.–V.), Breznóbányai, Gyetvai, Dunaszerdahelyi, Galántai, Gölnicbányai, Galgóci, Homonnai, Késmárki, Komáromi, Kassa (I.–IV.), Kassa-környéki, Korponai, Lévai, Liptószentmiklósi, Malackai, Mezőlaborci, Nagymihályi, Námesztói, Simonyi, Bazini, Pöstyéni, Eperjesi, Privigyei, Rimaszombati, Rozsnyói, Rózsahegyi, Kisszebeni, Vágsellyei, Szenci, Szakolcai, Iglói, Sztropkói, Felsővízközi, Tőketerebesi, Nagyszombati, Nagykürtösi, Varannói, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zsolnai, Zólyomi.
  • Rózsaszín járások: Nyitrai, Érsekújvári, Szobránci, Nagytapolcsányi, Aranyosmaróti.

Fekete járás nélkül

A Covid-automata regionális járványtérképén a jövő héten sem lesz fekete járás, ami szintén a járványhelyzet javulását mutatja. A bordó járások száma 27-ről 22-re csökkent, a rózsaszíneké pedig eggyel nőtt. A bordó járásokban a munkába járáshoz egy 7 napnál nem régebbi negatív teszteredmény kell, a pirosakban elég a 14 napos tanúsítvány, a rózsaszínekben pedig a 21 napos teszteredmény is elfogadható.

A regionális járványtérképtől függ az iskolanyitás is. Jövő héten a bordó járásokban marad a mostani állapot, vagyis nyitva lehetnek az óvodák, az általános iskolák alsó tagozatai, valamint a nyolcadik és a kilencedik osztályok. A piros járásokban az óvodák és az alsó tagozatok mellett kinyitják a teljes felső tagozatot is (beleszámítva a nyolcosztályos gimnáziumok első négy évfolyamát). A rózsaszín járásokban pedig kinyithat minden évfolyam az általános iskolákban és a középiskolákban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
családon belüli erőszak

Brutálisabb a családon belüli erőszak

családon belüli erőszak

Javasolt biztonsági stratégiák a családon belüli erőszak áldozatai számára

pfizer

Már a 45 év felettiek is a Pfizer és a Moderna vakcináját kapják

Eduard Heger

Heger találkozik Kolíkovával és az OĽaNO képviselőivel

mentőhelikopter

Kilencéves kisfiút gázoltak el, mentőhelikoptert kellett hívni

Angkor

Virágkorában akár 900 ezer lakója is lehetett Angkornak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.