Közélet

Nem fizeti a biztosító a bábát

Pozsony | A kismamák egyre gyakrabban kérik a szülészasszisztensek szolgáltatásait, sokan azonban nem engedhetik meg maguknak – a nőknek mindent saját zsebből kell állniuk, az egészségbiztosítók nem térítenek semmit.
B. Szentgáli Anikó

2015. augusztus 17. 19:15

A Nővérek és Szülészasszisztensek Szlovákiai Kamarája csalódottságának adott hangot, amiért az illetékesek évek óta nem hajlandók javítani a nők és a gyerekek egészségügyi ellátásán. Régen a szülészasszisztensek önállóan tevékenykedhettek, az egészséges terhes és vajúdó nőknek segítséget nyújthattak, sőt segédkezhettek a szülés után is, a kismamák otthonában tanácsokat adhattak az újszülöttről való gondoskodás és a szoptatás terén. A bonyolultabb eseteket az orvosok oldották a kórházakban. A múlt század ötvenes éveiben ezt a fajta ellátást az orvosok teljesen átvették, és a szülészasszisztensek pozíciója radikálisan megváltozott: önálló bábából az orvosok parancsainak a végrehajtójává váltak, mutatott rá a nővérkamara. 
 
Igény van bábára 
 
Az egészségügyi ellátás színvonalát mérő közvélemény-kutatások szerint sok kismama elégedetlen a kórházak szolgáltatásaival, egyre több terhes nő orvos helyett inkább választana magának saját bábát, akihez bizalommal fordulhatna bármilyen egészségi problémával kapcsolatban. Szlovákiában erre de facto nincs lehetőség, mert bár a szülészasszisztensek elméletileg önállóan is dolgozhatnak, az egészségbiztosítók nem hajlandók velük szerződést kötni. „Más európai országokban ezt a fajta ellátást az egészségbiztosítás fedezi, nálunk a nőknek fizetniük kell érte” – mutatott rá Iveta Lazorová, a nővérkamara elnöke. Aki bábát választ, a családi költségvetésből legalább 300 eurót kell kigazdálkodnia. 
 
Szlovákia lemaradt 
 
Emberjogi aktivisták ugyancsak évek óta nehezményezik, hogy a politikusok a szlovákiai szülészasszisztenseknek nem biztosítanak ugyanolyan jogállást és hatásköröket, mint amilyenekkel a fejlett európai államokban rendelkeznek. Miroslava Rašmanová, a Női Körök polgári társulás alelnöke szerint mindez hozzájárulna a terhesség alatti és utáni egészségügyi ellátás színvonalának az emeléséhez, a szülészasszisztensek gondoskodása egészségügyi és gazdasági szempontból egyaránt hatékony lenne. Iveta Lazorová szerint a politikusoknak nem érdekük e téren bármit is változtatni, ami végső soron a gyerekeknek és a nőknek egyaránt árt. „A túl sok császármetszést, azok következményeit a nők reprodukciós egészségére, a szoptatás gyér támogatását, az idő előtt született gyermekek magas számát, a kismamák és a babák szülés utáni elválasztását még a szocialista korszakból származó állítólagos szakemberek véleményével támasztják alá, miközben sokan elégedetlenek a szülészetekkel és azzal, hogy nincsenek tekintettel a nők szükségleteire” – jegyezte meg Iveta Lazorová. 
A szülészasszisztensek jogállása utoljára képviselői indítványként került terítékre a parlamentben: Daniel Lipšic ellenzéki honatya azt javasolta, hogy a bábák szolgáltatásainak költségeit az egészségbiztosítók fedezzék, ám az elképzelést a képviselők lesöpörték az asztalról. 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matovic

Több száz eurós béremelést kaphatnak a nővérek

Krajniak

Nyáron tovább csökkent az állástalanok száma

ff

Ne hagyja az utolsó pillanatra! A szakértők szerint ekkortól kell készülődni a tanévre

adóhivatal

Így fosztja ki az állam a munkavállalók pénztárcáját

matovič k

Matovič újból nekiment az SaS-nek: Mečiarhoz és Ficóhoz hasonlította a pártot

kullancs

Vigyázzunk a kullancsokkal, egyre többen kapják el az agyvelőgyulladást!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.