Közélet

Nem éri meg halogatni a földrendezést

Pozsony | A szlovákiai termőföldek felaprózottsága hosszabb távon tarthatatlan, ezért is fogadták sokan örömmel, hogy a parlament tavaly novemberben elfogadta az ezt orvosló jogszabály-módosítást. Ezt azonban a köztársasági elnök megvétózta, amit a szakemberek is elhibázott döntésnek tartanak.
Molnár Iván

2020. január 15. 12:00

Szlovákiában aggasztó méreteket öltött a telkek felaprózottsága: az országban 8,4 millió telek, 4,4 millió telektulajdonos és több mint 100 millió társtulajdonosi viszony van bejelentve. Egy parcellára átlagban 12 társtulajdonos jut, egy-egy tulajdonosnak pedig átlagban 23 földterülete van. Még mindig több mint 3 ezer olyan kataszteri terület van az országban, ahol nem rendezték a viszonyokat.

Az Iness gazdaságkutató intézet már régebben figyelmeztetett arra, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan, mivel a telkek felaprózottsága, szétszórtsága hátráltatja a mezőgazdaság fejlesztését. A földrendezésnek köszönhetően ugyanakkor nőhet az adott régiók vonzereje a beruházók számára, és nőhet az ingatlanok piaci értéke is – állítják az Iness elemzői.

„Az államnak évente átlagosan 120 kataszteri területen kellene beindítania a földrendezést, ami így nagyjából 30 évig tartana. Évente erre 30,8 millió eurót kellene fordítania az államnak”

– nyilatkozta még tavaly Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter.

A parlament tavaly november 27-én el is fogadta a földrendezéssel kapcsolatos szabályok módosítását, amit azonban Zuzana Čaputová államfő december 20-án megvétózott, és visszautalt a parlamentnek újratárgyalásra. Čaputová szerint kétséges, hogy az elfogadott jogszabály összhangban van-e az alkotmánnyal. Úgy véli, a törvény negatív hatással lenne a kis- és közepes gazdálkodókra, vagyis azokra, akik ténylegesen megművelik a földet. A tagosított földterületek tulajdonosait sújtó korlátozásokat és a bérlők javára hozott intézkedéseket az elnök szerint a jogszabály nem indokolja meg kellőképpen. „Ha a földrendezésről szóló törvényt újra el akarják fogadni, akkor azt előbb módosítani kell, a módosítást pedig komoly szakmai eszmecserének kell megelőznie” – vallja Čaputová.

A szakemberek nem értenek egyet a köztársasági elnök érvelésével. A Geodéták és Kartográfusok Munkáltatói Szervezete (ZZGK) szerint a parlament által elfogadott javaslat nem alkotmányellenes, és a mielőbbi elfogadásával mindenki csak nyerne.

„Az eddigi tapasztalataink alapján elmondhatom, hogy a földrendezéssel kapcsolatos jogszabály elegendő féket és ellensúlyt tartalmaz ahhoz, hogy a földtulajdonosok jogai ne csorbuljanak”

– nyilatkozta Vladimír Uhlík, a ZZGK igazgatótanácsi elnöke. Szerinte épp az jelentene gondot minden érintett félnek, ha a parlamentnek nem sikerülne megtörni az elnöki vétót. Ez esetben ugyanis maradnának a korábban érvényes szabályok, amelyek miatt a földrendezés továbbra is rendkívül lassú lesz, és több lesz az ezzel kapcsolatos hiba is, az új szabályok ugyanis jóval szigorúbb ellenőrzésekkel számolnak. Az Iness korábban ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi kormánynak olyan szabályokat kellene hoznia, amelyekkel a következő kormányok is egyetértenek, hiszen a földrendezést nem lehet pár éven belül megoldani, miközben a folyamatos változtatásokkal több kárt okoznak, mint hasznot. Az ügy végkifejletére egyébként már nem kell sokat várnunk: a köztársasági elnök által visszadobott jogszabály sorsáról a parlament legközelebbi, január 21-én kezdődő ülésén döntenek a képviselők.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ivan Korčok

Korčok: Ez itt nem Felvidék!

tornado
Frissítve

Tornádó csapott le Szlovákiában (VIDEÓ+GALÉRIA)

Kisebbségi Kulturális Alap kultminor

A BMI a KKA-ról szóló módosítás hátrányaira figyelmeztet

tuntetés
Frissítve

Beavatkozott a rendőrség a Hodzsa téren tüntetők ellen (GALÉRIA)

m

Diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak a szlovák külügyminisztérium

rendőrség

Szigorít Ausztria: Augusztus 15-től csak a teljesen védettek léphetnek be az országba

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.