Közélet

Nem érdekli a nőket a jelöltség

Pozsony | Minden negyedik polgármesterjelölt a gyengébb nemhez tartozik – derül ki a választási statisztikákból. Ez az arány négy évvel ezelőtt is hasonló volt. Az adatok azt mutatják, hogy nem érdeklődnek a nők a jelöltség iránt.
author
Mózes Szabolcs

2014. november 11. 12:04

8763 polgármesterjelölt méretteti meg magát a szombaton sorra kerülő önkormányzati választásokon, közülük 2156 nő – szinte pontosan a 25 százalék. A nők aránya négy évvel ezelőtt sem volt magasabb, a megválasztott polgármesterek között 22 százalékos az arányuk. Mindez azt mutatja, hogy a nők ugyanolyan eséllyel vágnak neki a választásnak, mint a férfiak. Csak – a férfiakhoz képest – kevesen indulnak el. 
 
Kvótákkal aligha növelhető
Látszólag a hagyományos „brüsszeli megoldás”, a kvóták bevezetése segíthetne a helyzeten: ha minden pártnak előírnának minimális női jelöltlétszámot. Így látja ezt Silvia Porubänová szociológus is a Munka- és Családkutató Intézetből. Kérdéses, mennyire lenne hatékony ez a megoldás, s egyáltalán, megvalósítható lenne-e. 
 
A parlamenti választásokkal ellentétben, ahol minden párt 150 fős jelöltlistát állíthat, a polgármester-választás esetében településenként minden párt csak egy jelöltet indíthat, így nehéz elképzelni, hogyan szabályoznák mindezt. A kvótarendszer könnyen megkerülhető lenne: a pártok „papíron” elindítanának még kellő számú nőt is, csak hogy teljesítsék az előírást. 
 
Azt, hogy nem a pártok nyomják el a női érdeklődőket, valószínűsíti, hogy a függetlenek között is kevés a nő – pedig ebben az esetben csak rajtuk áll, hogy indulnak-e vagy sem. Most 4241 független jelölt indul, ebből 1063 nő. Vagyis pontosan a jelöltek 25 százaléka tartozik a gyengébbik nemhez, akárcsak az országos arány. Dél-Szlovákiában hasonló az arány, érdekes eltérés van a Híd és az MKP között. A Híd esetében a jelöltek 21, míg az MKP-nál a 28 százaléka tartozik a gyengébbik nemhez. 
 
Szlovákia az élbolyban 
Mivel csak a települések felében van legalább egy női jelölt, így már most biztos, hogy a községek bő felét férfi fogja irányítani a következő négy évben. A korábbi választások statisztikái alapján a férfi polgármesterek aránya főként a városokban nagy: a 138 város közül 15-ben van női vezető, vagyis nem egész 11 százalékában. A megyei városok vezetői közül egy sem nő. 
 
Európai összehasonlításban egyébként Szlovákia meglepően előkelő helyen szerepel. Egy tavalyi összevetés szerint a 28 uniós tagországban 14 százalékos a női polgármesterek aránya, Szlovákiánál csak négy EU-tagországban volt ez az arány magasabb. Svédország vezet 31 százalékkal, a mögötte következő Lettország (23%), Nagy-Britannia (23%) és Írország (23%) mutatója csaknem olyan, mint Szlovákiáé. 
 
Érdekes, hogy a szomszédos Csehországban csak 8 százalékos a női polgármesterek aránya, Magyarországon 11 százalék. 
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Már hónapok óta zajlanak a tárgyalások az egészségügyi dolgozók béremeléséről, de úgy tűnik, hogy Matovičéknak egyelőre csak a nővérek fizetéséről sikerült megegyezniük

Matovič béremelést ígért a nővéreknek

f

Ebben az esetben a fizetése többszörösét is megkaphatja!

A bőrön keresztül juttathatók be gyógyszerek a szervezetbe

Nem téríti meg az állam a rákbetegek életét megmentő gyógyszert

megerőszakolás

BORZALOM: Betört egy családi házba, majd brutálisan megerőszakolta a bent alvó 18 éves lányt

bérlakás

Tizenhat új bérlakás készül Komárom központjában

policia

Gázrobbanás történt Vereknyén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.