Közélet

Nem ellenőrzik a matricát

Pozsony | A környező országokban érdemben nem változik a sztrádamatricák ára idén, kivételt csupán Ausztria képez, ahol ugyan drágultak a matricák, de csak néhány centtel.
Demecs Péter

2016. január 13. 16:46

Szlovákiában is változatlan illetékért használhatjuk az autópályákat, az egyetlen változás, hogy már csak elektronikus sztrádamatricát vásárolhatunk, s hogy a hónap végéig nem büntetik azokat, akik még nem szerezték be.
 
A szlovákiai e-matricát benzin-kúton vagy a www.eznamka.sk honlapon vehetjük meg. Elég lediktálni a gépkocsi rendszámát, és kifizetni az illetéket. A fizetett útszakaszokon elhelyezett kamerák aztán lefényképezik az autót, és minden este párosítják a rendszámokat az e-matricák rendszerével, amely kimutatja, hogy az autóra kifizették-e az illetéket, vagy sem. Ugyanakkor január végéig nem büntetik azokat, akik érvényes matrica nélkül használják a fizetett útszakaszokat. Ennek oka, hogy jelenleg már csak kamerarendszerek ellenőrzik az illetékek kifizetését a rendszámok alapján, de mivel a hónap végéig még érvényesek a tavaly egy évre vásárolt levonó formájú sztrádamatricák, s ezek érvényességét a kamerák nem tudják leolvasni a szélvédőről, az illetékesek úgy döntöttek, hogy ebben az átmeneti időszakban nem fognak büntetni. Az első bírságokat tehát csak február 1-jén fogják kiküldeni.
 
Nemcsak nálunk, hanem Magyarországon sem változik érdemben az e-matricák ára, az éves 140 euróba kerül, ám érdemes figyelni arra, hol vesszük a matricát. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a határátkelőkön a szlovákiai eladók minden egyes matricát felárral kínálják, könnyen előfordulhat, hogy az évesért akár 180 eurót is elkérnek. Ezért kell a határátkelőkön magyarországi eladóhelyeket keresni.
 
Az osztrák autópályák használatáért többet kell fizetni, mint tavaly. Aki éveset akar, annak 85,70 eurót kell érte fizetnie, ami 1,30 euróval több, mint 2015-ben. A tíznapos matrica 10 centtel drágult, 8,80 euróba kerül.
Önnek ajánljuk
sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

Máté Eszter

Már szinte alig lehet biomézet előállítani

Érsekújvár

Vágsellyén és Érsekújvárban is emelték az ingatlanadót

Zuzana Čaputová

Čaputová elfogadja Sólymos lemondását

dd

Botrány a Grammy-díjátadó előtt

bugár sólymos

A Híd tiszteletben tartja Sólymos László döntését

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.