Négyoldalas pályázatra kaptak 200 milliót

Pozsony |

<p>Törvénysértő, ha a Főnix Polgári Társulás az MKP kampányára használta fel a magyar Miniszterelnökségtől kapott támogatást. A felhasználásról a szervezet nem akar beszámolni, a támogatási szerződéshez csatolt szakmai programból és a pénzügyi tervből nem derül ki a pontos cél.</p>

A Főnix hallgat arról, hogyan használta fel a magyar Miniszterelnökség támogatását, Pósa Lajos, a szervezet elnöke sem nyilatkozik erről. A 200 millió forintos (645 ezer euró) támogatást egy kétoldalas „Szakmai program” és egy egyoldalas „Pénzügyi terv” alapján kapták meg. A támogatási szerződésből, amelyet az átlátszó.hu közvetítésével Király Zoltán kért ki a Miniszterelnökségtől, az látszik, hogy az összeget „A közösségi tudatot és az anyanyelvi oktatást erősítő kulturális rendezvénysorozat” megszervezésére kapta a Főnix. Célként „A közösségi tudat és az anyanyelvi oktatás megerősítését” jelöli meg. Ígéri, hogy kulturális rendezvényeket valósít meg január és április között 25 dél-szlovákiai városban, felsorolva az adott településeket. Nem szerepel sem az, hogy milyen rendezvényeket szerveznének, sem pedig az, hogy pontosan milyen célközönség számára. A támogatott tevékenység ismertetésében „a közösségi tudat erősítését” és „az anyanyelvi oktatás mindennemű támogatását” hangsúlyozzák, arról nem írnak, hogy ezt hogyan akarják elérni. A tervezett módszerekhez nem ad támpontot a pénzügyi terv sem, amely mindössze 3 tételre bontja a 200 millió eurót. A legnagyobb tétel a reklámköltség, amelyre több mint 86 millió forintot akart felhasználni a szervezet, ám eddig nem találkoztunk sem a Főnix, sem a kitűzött célok reklámozásával.

Ha a szervezet az MKP kampányának támogatására használta fel a támogatást, akkor törvényt sértett, állították lapunknak a Fair-Play Szövetség és a Transparency International Slovensko (TIS) vezetői. „A Főnix nem szerepelt a választási kampányba regisztrált szervezetek között, pedig a kampányt szervező szervezeteknek ez kötelességük” – mondta lapunknak Gabriel Šipoš, a TIS igazgatója. A törvénysértést a belügyminisztérium vagy az Állami Választási Bizottság büntetheti, akár 100 ezer eurós bírságot is kiszabhat.

A Főnix 2011-ben jött létre, de az MKP-nak már a pártszakadás előtt is volt egy támogató civilszervezete, a Mécs László Alapítvány. Bugár Béla korábbi MKP-elnök és a Híd jelenlegi elnöke szerint ez az alapítvány pályázott hazai és külföldi támogatásokra, de ebből nem finanszírozták a választási kampányokat. „Az alapítvány csak továbbképzéseket, konferenciákat szervezett, a párt vagy a kampányok finanszírozásában nem vállalt szerepet” – mondta lapunknak Bugár.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?