Közélet

„Ne veszítsük el a józan eszünket!”

Tárgyalásra hívja a Hidat és az MKP-t a Kerekasztal. A pártelnököknek címzett felhívásáról Tokár Gézát, a civil ernyőszervezet szóvivőjét kérdeztük.
Mózes Szabolcs

2015. április 5. 12:55

Miért pont most fogalmazták meg felhívásukat?
A megyei választások előtt, de már 2012-ben is felmerült kritikaként, hogy a Kerekasztal miért nem foglalkozik ezzel a témával. Egy év múlva választások, a listaállításokig néhány hónap van arra, hogy dűlőre lehessen jutni – ha van rá politikai akarat. A szlovákiai magyarság alapvető érdeke, hogy minél erősebb politikai képviselete legyen, ehhez az kell, hogy a politikusok felülemelkedjenek a személyes nézeteltéréseiken, és képesek legyenek összefogni. Erre volt példa korábban is. Nem akarjuk, hogy egymás szapulásává fajuljon a kampány, de az elmúlt hónapok több kijelentése azt mutatja, hogy komoly a veszély, idáig juthatunk.
 
A Híd már decemberben határozatot hozott arról, hogy jövőre külön indul a választáson, és az MKP vezetői sem voltak korábban lelkesek, amikor szóba került az együttműködés gondolata. Miért gondolják, hogy a felhívást elfogadva megegyeznek, pláne, hogy a Híd támogatottsága így is stabilan 5% felett van?
Megegyezésre van tér és idő is, más kérdés, mennyire van rá akarat. A szlovákiai magyar politika az elmúlt pár évben teljesen elveszítette a realitásérzékét. Míg korábban természetes volt, hogy a magyar pártok és politikusok elsősorban egymásra számíthatnak, mára mintha erről a társadalom egy része is lemondott volna, a politikai elit egy része meg különösképp. Ha ezt így elfogadjuk és belenyugszunk, akkor ez újabb lépés a leépülés felé vezető úton. Ne veszítsük el a józan eszünket!
 
A két párt, főként a Híd, a 2014-es komáromi összefogás kudarcára hivatkozva mondta azt, hogy az emberek nem is biztos, hogy igénylik a közös listát. Mi alapján gondolják azt, hogy a magyar választók örülnének a két párt együttes indulásának?
Ha az együttes indulás csak azzal járna, hogy a két fél nem egymás nyílt szapulásával lenne elfoglalva a következő pár hónapban, már megérné. Azonban látjuk a parlamenti erőviszonyokat, látjuk, hogy mire van vagy épp nincs lehetőségünk annak következtében, hogy nem ül a törvényhozásban kellő számú képviselőnk. Senki nem tagadja, hogy minél nagyobb a parlamenti jelenlét, annál nagyobb az érdekérvényesítés.
 
Milyen lépéseket tesznek, ha nem fogadják el a pártok a meghívást?
A Kerekasztal nem akar háborúzni a pártokkal sem most, sem pedig később, nem akar büntetni senkit – azt legfeljebb a választók teszik meg. Továbbra is konstruktívan együtt akarunk működni mindenkivel, a fontos témákra összpontosítva. Témából pedig lesz éppen elég.
Bugár Béla kampányfogásnak nevezte levelüket, nem tartja tisztességesnek, hogy rögtön a sajtón keresztül próbálnak az együttműködésre nyomást gyakorolni.
 
Semmi különös nincs abban, hogy egyszerre megy ki egy hivatalos levél és egy sajtóhír. Furcsa lenne napokkal később sajtózni a levél kiküldését, akkor meg különösen támadó éle lenne egy erről szóló közleménynek, ha problémák adódnának az egyeztetéssel. Ezt el akarjuk kerülni, mivel minden felet a partnerünknek tekintünk.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
iskola

Matovič új tesztelési módszerrel állhat elő

sport a tv-ben

Trnava–DAC rangadó a tévében

koronavírus rendőrség határ

December 7-től az ingázóknak is tesztet kell felmutatniuk a határon

dér fagyás illusztráció

Ilyen időnk lesz szobaton

országos tesztelés

Több Regionális Közegészségügyi Hivatal is tesztelőpontot hoz létre

Balázs Fecó mti
Frissítve

Elhunyt Balázs Fecó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.