Közélet

Ne dőljünk be a zöldségeknek

Néhány nap alatt több százezren látták azt az interneten terjedő videót, melyben egy férfi egy kézi teszterrel egy ismert áruházláncban vásárolt zöldségekben ellenőrzi a nitrátszintet, és drámai hangon bejelenti, sokkoló eredményeket tapasztalt. Valóban nitráttal mérgeznek minket az élelmiszerláncok?
Finta Márk

2017. május 23. 18:04

„Osszák meg ezt a videót! Itt már valószínűleg mindannyiunk életéről és egészségéről van szó” – mondja a férfi a videóban, melyet néhány nap alatt csak a YouTube videómegosztón mintegy 200 ezren láttak. A videós – aki nem mutatkozik be a felvételen – a Lidl áruházláncban vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket vizsgálja meg egy kézi tesztelő készülékkel. A gép kijelzőjén a fóliába csomagolt brokkolinál még csak sárga szín villan fel, de a káposztánál már vörösbe vált, és veszélyre figyelmeztet. Az epernél szintén a vörös szín villan, a kínai kelnél pedig a határérték csaknem háromszorosát méri a géppel. „Ezzel akar minket megetetni a Lidl?” – kérdezi.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"276436","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
A kis készülék, melyet a férfi használ, az interneten körülbelül 150 dollárért beszerezhető. A gyártó weboldalán egy atomerőmű stilizált képe, és nitrátveszélyre, illetve radioaktivitásra figyelmeztető hatósági szalagok adják a baljós hátteret. A tesztelőegység a gyártó leírása szerint ugyanis radiációt is mér. „Tudjuk, hogyan segítsünk önnek és családjának” – ígérik, a készülékkel szerintük laborvizsgálat nélkül, 3 másodperc alatt megállapítható, káros-e az adott élelmiszer a szervezetre, vagy sem.
A Lidl saját Facebook-oldalán reagált a vírusvideóra. Szerintük a videós teljesen szakmaiatlan módon tesztelte a zöldségeket és gyümölcsöket, a teszt szerintük nem teljesíti a standard tudományos vizsgálatok feltételeit, így hamis következtetéseket lehet belőle levonni. Felhívják a figyelmet, hogy a videós az egyes termékeket rosszul tesztelte, a banánt például a héjában, a káposztát csak a torzsájánál, a brokkolit pedig ki sem csomagolta. Hozzáteszik, a tesztelőegységet minden mérés előtt meg kell tisztítani, és az sem derül ki a videóból, helyesen kalibrált-e a készülék. Leszögezik, az általuk árult termékeket rendszeresen ellenőrzik hitelesített laboratóriumokban, s ha hibát találnak, a terméket nem hozzák forgalomba, vagy leveszik a polcokról.
 
Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet rendszeresen teszteli a zöldségek és gyümölcsök nitráttartalmát. Maga a nitrát azonban nem valami titkos méreg, amit kívülről juttatnak be a zöldségekbe – a zöldségeknek és gyümölcsöknek van természetes nitráttartalmuk. Egyes szakértők szerint pedig nem is lenne szükség a mérésükre. 
 
Felnőttekre nem veszélyes a nitrát
 
Tisztán a nitrátok a felnőtt ember szervezetére nem jelentenek különösebb veszélyt. Csecsemőknél azonban fontos odafigyelni a zöldség, gyümölcs és a hús bevezetésénél.
A nitrát serkenti a vérkeringést, ezért korábban gyógyszerként is alkalmazták, amíg nem találtak hatékonyabb szereket. Tulajdonképpen a nitrátok lebomlásakor keletkező nitritek azok az anyagok, melyek már kedvezőtlenül hatnak a szervezetre – írja az elelmiszerteszt.hu szakportál. A nitritek a felvett nitrátokból alakulnak lebomlás útján, és lényegesen mérgezőbbek a nitrátoknál, hiszen közvetlenül reakcióba lépnek a vér hemoglobinjával, meggátolva ezzel az oxigénszállítást. Ez az állapot különösen csecsemőknél jelent gondot. A vérük különösen érzékeny még ezekre a behatásokra, és az immunrendszerük fejletlensége miatt a védekezésük is gyengébb hatásfokú. Ezért rendkívül fontos, hogy csecsemők lehetőleg nitrátszegény étrenden éljenek.
 
Igor Bukovský orvos a Szlovák Rádiónak nemrég azt mondta, a nitrátokat a szakemberek manapság már hasznos anyagként tartják számon. Felnőttekre veszélyessé csak akkor válhatnak, ha például a füstölt húskészítményekben a nitrát nitritté bomlik, és a húsban jelenlévő baktériumok hatására nitrózaminná változik, ami rákkeltő – ám ez vegyi reakciók sorozata során történhet meg a kolbászokban, szalámikban, vagy olyan emberek szervezetében, akiknek baj van a bélflórájával, és C-vitamin-hiányban szenvednek.
 
Marta Bujdosová, a komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet munkatársa lapunknak azt mondta, a lidls zöldségeket elemző videó több helyen is sántít. Véleménye szerint fontos megkülönböztetni, hogy a tesztelt zöldség szabadon termesztett, vagy üvegházas-e, utóbbiak nitráttartalma ugyanis magasabb – ahogy például egyes zöldségeké, a káposztáé vagy a reteké is. Az is befolyásolja a nitráttartalmat, mikor szedték le a zöldséget, a reggel leszedettekben ugyanis több a nitrát, mely a nap folyamán lebomlik.
 
A szakember szerint a videós által mért nitráttartalmak a hivatalos határértékeken belül vannak. A felügyelet egyébként rendszeresen ellenőriz laboratóriumi körülmények között. „Ezek pontosabb eredményt adnak, mint az ilyen kis gépecskék” – zárta.
 
Önnek ajánljuk

Közös lista pártelnök nélkül?

El-selejtező - Döntetlennel várja a hazai visszavágót a Ferencváros

Frissítve

Villám csapott több kirándulóba a Tátrában, egy turista meghalt

Nem valószínű, hogy károsítják az egészséget az ivóvízben lévő műanyagszemcsék

Az ötödikesek novemberben, a kilencedikesek áprilisban írnak tesztet

Sikeres díjlovaglás, jön a fogathajtás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?