Közélet

Nagyot drágul jövőre az áram

Pozsony | Jövőre látványosan nőhet a lakossági áram-szolgáltatás díjszabása: az elemzők szerint megawatt-óránként akár 10 eurós drágulás is elképzelhető, a jövő évi lakossági díjak kiszámításánál mérvadó idei első féléves tőzsdei áramár ugyanis több mint a negyedével emelkedett.
Molnár Iván

2019. július 24. 13:14

60 000 háztartás maradt áram nélkül a Lévai járásban
- Képarchívum

„Az európai tőzsdéken az áram piaci ára az idei első fél évben 28 százalékkal nőtt, amit az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) már nem hagyhat figyelmen kívül a jövő évi lakossági árak kiszámításánál. Ha csak az áram mint nyersanyag piaci árának a növekedését venné figyelembe, és teljes egészében beépítené azt a fogyasztói árba, a szlovákiai családok jövőre az ideinél átlagosan 7 százalékkal nagyobb összeget fizetnének az áramszolgáltatásért” – mondta Jozef Badida, az energieprevas.sk energiaportál elemzője.

Nem árt azonban tudni, hogy az energiaszolgáltatóknak fizetett összegnek csupán a harmadát teszi ki a villanyáram mint nyersanyag. A fogyasztónak ugyanis az energiaátvitellel kapcsolatos díjakat is meg kell fizetnie, nem beszélve az állam által kiszabott legkülönfélébb díjakról, hiszen az állam az energiaárakon keresztül a háztartásokkal fizetteti meg a környezetbarát energiára való áttérést és a hatalmas veszteségekkel dolgozó szénbányáknak folyósított állami dotációt is. Hogy pontosan mekkora összeg szerepel majd a családok jövő évi villanyszámláin, az így sokban függ az Árszabályozási Hivatal döntésétől is, hiszen ez utóbbi az egyéb díjak csökkentésével enyhíthetné a családokra háruló terheket. A háztartási villanyenergia idén januártól például átlagosan 5,66%-kal drágult, ami jóval kisebb mértékű növekedés volt az energiaszolgáltatók által eredetileg javasolt 14%-nál. 

Radoslav Igaz, az Árszabályozási Hivatal szóvivője elismerte, hogy a villanyenergia tőzsdei árának a növekedése hatással lesz a szlovákiai háztartások által fizetett díjakra, szerinte azonban mindent megtesznek azért, hogy a családok ezt a lehető legkevésbé érezzék meg. A jövő évi árakról szóló döntési folyamat Igaz szerint azonban csak ősszel startol, és a hivatal a szóvivő szerint tartja magát ahhoz a szabályhoz, hogy előre nem kommentálják a várható döntéseiket.
Badida szerint hosszabb távon elengedhetetlen lesz az állami árszabályozás módosítása. A Közlekedési és Gazdasági Intézet legutóbbi ajánlásához hasonlóan Ba-dida is a lakossági árak liberalizálását javasolja. Az áramszolgáltatás ára a piaci helyzettől függően így fokozatosan nőne vagy csökkenne, vagyis a háztartásoknak nem kellene tartaniuk az egyszeri nagyobb áremelésektől, és a politikai nyomást is ki lehetne küszöbölni. ⋌(mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két fürdő van az átláthatósági céglista végén

Európa-liga: nézők előtt búcsúzik a Slovan

Adventi kalendárium: Tiszta lélekkel nyissunk ajtót az ünnepnek

Vágsellye: Bevásárlótáskákba csomagolt életek

Argentínában keres menedéket Morales volt bolíviai elnök

Fico panaszt emelt a büntetőeljárás ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.