Naď: Jogszerűen adtuk a Mig-eket Ukrajnának

nad
Pozsony |

A korábbi védelmi miniszter Jaroslav Naď (Demokraták) szerint jogszerű volt a MiG–29-es vadászgépek Ukrajnának való átadása, és Robert Kaliňák (Smer) jelenlegi tárcavezető alaptalanul vádolja őt hazaárulással. A Demokraták szerint ha a kormány ennyire problémásnak látja a gépek átadását, kérje azokat vissza.

Naď csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján reagált arra, hogy Kaliňák büntetőfeljelentést tett ellene és hazaárulással vádolja őt. A volt miniszter több olyan dokumentumot is bemutatott, amelyek a vadászgépek átadásának jogi megalapozottságát támasztják alá, ezek közül az egyiket az államfő írta alá, a másikat az egész akkori kormány is jóváhagyta. Hozzátette, akkor a gépek átadását a hadsereg vezérkari főnöke, Daniel Zmeko is támogatta. Majd rámutatott, a külügyminisztérium beleegyező álláspontját akkor az a Miroslava Vozáryová dolgozta ki, aki hosszú évekig Kaliňák közeli munkatársa volt, most pedig a Juraj Blanár (Smer) által vezetett külügy főtitkára. Kaliňák a szerdai kormányülés után jelentette be, hogy büntetőfeljelentést tesz Naď ellen, mivel szerinte a vadászgépek átadásakor a Heger-kabinetnek nem volt jogköre arra, hogy ezt a lépést megtegye, hiszen csak ügyvezető státuszban volt. A mostani védelmi miniszter szerint Naď ezzel meggyengítette az ország védekezőképességét, ami az alkotmányba ütközik.

„Önök hazudnak” – jelentette ki Naď a mostani kormányról. A jelenlegi védelmi államtitkár Igor Melicher (Smer) ugyanis azt állította, keresték a tárcánál a vadászgépek átadását alátámasztó jogi indoklást, de nem találták azt. Szerinte Naď hazudott, amikor a lépés megtételekor egy ilyen jogi elemzésre hivatkozott. A kérdéses dokumentumokat egyébként nemrég Róbert Dobrovodský ombudsman is kérte a védelmi minisztériumtól, de a tárca ekkor sem találta meg azokat, míg most Naď több ilyen iratot is bemutatott. A korábbi védelmi miniszter azt is elárulta, a szokásoktól eltérően arról a kormányülésről, amelyen a MiG–29-esek átadásáról tárgyaltak, felvételt is készítettek. „Felszólítom önöket, hozzák ezt nyilvánosságra” – mondta Naď azzal, a titkos információkat tartalmazó részeket ki lehet vágni az anyagból. Szerinte ebből kiderülne, hogy megalapozott volt a lépésük. Úgy véli a jelenlegi miniszter csak az aktuális problémák és botrányok elfedésére használja az ellene való vádaskodást. A korábbi miniszter szerint, ha Kaliňákék Moszkvából kapták volna az utasítást arra, hogy az Ukrajnát segítő szlovák politikusok ellen eljárást indítsanak, az nem nézne ki máshogy.

Naď arra emlékeztetett, a 13 vadászgép és egy közepes hatótávolságú Kub légvédelmi üteg átadásáért Szlovákiának 150 millió euró kompenzáció jár a szövetségesektől. Összehasonlításképpen Magyarország hasonló helyzetét említette, ahol 19 darab MiG–29-est és a hozzá tartozó alkatrészeket, köztük rakétákat és hajtóműveket próbálnak 9,8 millió euróért eladni, de nem találnak vevőt. Az említett 150 milliós kompenzációnak az Európai Békekeretből való kifizetését egyébként a magyar kormány blokkolja.

A sajtótájékoztatón Juraj Šeliga (Demokraták) arról beszélt, hogy a MiG–29-esek Ukrajnának való átadását egy nemzetközi szerződés alapján hajtották végre. Ez az egyezmény azt is tartalmazza, miként lehet a megállapodástól elállni. „Tessék, a nemzetközi jognak megfelelően küldjenek egy jegyzéket Ukrajnának (...) és kérjék vissza a vadászgépeket” – szólította fel a kabinetet Šeliga. Eduard Heger (Demokraták) korábbi miniszterelnök a sajtótájékoztatón kijelentette, a vadászgépek átadása jogszerű volt, illetve ezzel az ország a történelem jó oldalára állt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?