Közélet

Mózes Szabolcs: Ez átmeneti állapot, a cél a magyar egység!

A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) elnökével, Mózes Szabolccsal beszélgettünk a szlovákiai magyar pártok helyzetéről és az MKÖ jövőjéről.
Sánta Szilárd

2020. július 2. 19:15

Mózes Szabolcs
- A szerző felvételei

Vasárnap (június 28-án) hozta nyilvánosságra a Focus közvélemény-kutató ügynökség a politikai pártok népszerűségére vonatkozó friss felmérést. Látta az eredményeket?

Láttam. Két felmérés is készült. Az egyikben már Peter Pellegrini volt miniszterelnök pártjának a támogatását is mérték…

És a Magyar Közösségi Összefogás eredményét is látta?

Az a baj ezekkel a szlovák felmérésekkel, hogy három körrel vannak lemaradva a szlovákiai magyar történésekről. Nem lehet pontosan tudni, mit mérnek. Egyszer az MKÖ-t és a Hidat, más alkalommal az MKP-t és a Hidat. Megmondom őszintén, nem foglalkozom ezzel.

Az MKÖ-nek 0,5%-ot mértek. Hogyan értékeli ezt a támogatottságot?

Az MKÖ-nek mértek már 4,4%-ot is… Teljesen fölösleges ezzel addig foglalkozni, amíg a közvélemény-kutatók meg nem magyarázzák, hogyan fordulhatott elő a parlamenti választás előtt, hogy rosszul mérték a magyar pártokat és trendeket. Ez jó téma a szlovákiai magyar médiának is, a mi közösségünket érinti, a mi érdekünk, hogy feltárjuk. A szlovákiai magyar szcénát folyamatosan félremérik, nemcsak most, hanem az elnök- és EP-választáson is ez volt, ez bizonyított tény. Ezért nem tudom, mennyire relevánsak ezek az adatok. Ezen a területen a közvélemény-kutatóknak is önkritikát kellene gyakorolniuk, mert hiba van a rendszerben – ez lehet mérési, módszertani hiba, amit korrigálniuk kell.

Ha megnézzük az idézett felmérésben a szlovákiai magyar pártok támogatottságát – a Magyar Közösség Pártja 3,4%, a Híd 1,4%, az MKÖ 0,5% – akkor azt látjuk, hogy a szlovákiai magyarok körülbelül fele nem magyar pártot támogat. Ez milyen kihívást jelent egy pártelnöknek?

Nem lep meg igazán. Látom a február 29-ei parlamenti választás eredményeit, és látom azt is, hogy most mindenki szét van szóródva. A kihívás teljesen evidens; mi az Összefogást is azért indítottuk el, hogy együttműködjünk, egy lista, egy mozgalom vagy párt – most mindegy, minek nevezzük. Továbbá legyen egy mélyebb megújulás, nemcsak személyi, hanem tartalmi szinten is. Amíg ez nem teljesül, ilyen felmérési eredményekre lehet számítani.

Ha visszatérünk az MKÖ párt genéziséhez, a megalakuláskor a hirdetett fő cél, ahogy a párt nevében is szerepel, az összefogás volt. A parlamenti választás előtt egy adott helyzetben nyert ez a vállalkozás egyfajta értelmet. Február 29. után úgy döntöttek, hogy tovább folytatják pártként. Mi szólt amellett, hogy önálló pártként tovább folytassa ez a csapat? A pártspektrumon, az MKP-hoz és a Hídhoz képest, hol helyezhető el az MKÖ?

Ami leginkább a folytatásra kötelez, az a február 29-ei eredmény. A közös listán a karikák körülbelül egynegyede érkezett a mi jelöltjeinkre, miközben a helyek 20 százaléka volt a miénk a listán, jellemzően fiatal, kevésbé ismert jelöltekkel. A folytatással szemben nem is volt más alternatíva: van itt egy erős potenciál, amelytől nem akartunk megválni. Azt éreztük, hogy ha a fiatal vagy középgenerációból szeretne valaki a közéletbe belépni, akkor jellemzően az Összefogáson keresztül teheti meg. Nem akarom megsérteni sem az MKP-t, sem a Hidat, de ez a két brand nehezebben tudja megszólítani a fiatalabb választókat, és azokat is, akik be akarnak lépni a politikába. Azzal a céllal döntöttünk a folytatás mellett, hogy ne széttöredezett politikai képviselet legyen, hanem egységes, amelynek az Összefogás a motorja.

Tehát ez a fiatalabb generáció – például Orosz Örs, Bauer Ildikó, Agócs Gergely – korábban nem találta meg a számítását az MKP-ban?

Erről őket kellene megkérdezni, de ily módon is próbáltak nyomást gyakorolni az MKP-ra és a Hídra, hogy létrejöjjön az összefogás.

Ez generációs probléma, vagy az Összefogás tartalmi kérdésekben is megpróbál újat hozni?

Is-is. A cél azonban nem az volt, hogy a létező pártok fiatal politikusait „ellasszózzuk”, hanem azoknak kínálunk lehetőséget, akiket az MKP és a Híd már nem szólít meg, nem kérnek a múlt örökségéből, az ároklövészetből.

Mózes Szabolcs

A parlamenti választás után egy héttel, március 6-án az MKÖ már tisztújítást tartott. A vezetőségben nagy változás nem történt. A pártnak öt alelnöke van. Mi indokolja, hogy ilyen sok (öt) alelnök legyen? Hogyan folytatja a régi-új vezetés a pártépítést? Jelentkeznek-e új tagok, folyik-e toborzás, alakulnak-e új alapszervezetek?

Nem hiszem, hogy meg lehet határozni egy pártnál, hány alelnök lenne ideális. Ami a pártépítést illeti, még ősszel deklaráltuk, hogy nem szeretnénk alternatív pártépítésbe kezdeni, nem a kiszorítósdi a cél. Persze, az a tény, hogy többen jelentkeznek a régiókból, abba az irányba visz, hogy építsük a mozgalmat tovább…

Folyik erről párbeszéd a pártban?

Igen. Ugyanakkor érvényben van még az az alapszabály, amely egyszerű pártstruktúrát határoz meg, tehát nincsenek járási, kerületi szervek. Aki belép, az a párt tagja lesz. Kérdés, hogy ez a jövőben változik-e, ami annak a függvénye, hogy sikerül-e megteremteni a magyar egységet. Nem alternatív pártstruktúrát akarunk létrehozni, hanem azokat, akik a közéletben szeretnének megjelenni, integrálni tudjuk – nem valaki ellen, hanem valamiért van.

Akkor a jelenlegi helyzetre úgy tekintenek, mint egy átmeneti állapotra, és az MKÖ majd „feloldódik” valamiben?

Mindenkinek arra kell készülni, hogy ez átmeneti állapot. Arról kell beszélnünk a következő hetekben a pártokkal, hogy milyen legyen az a jogi keret vagy új forma, amelyben együtt tudunk működni.

Ősszel erről nem sikerült megegyezni…

Egy választási listát kellett összerakni, és kevés volt az idő arra, hogy végső megoldást találjunk a problémára. A Híd akkori vezetése nem is akart része lenni az egységnek. Örülök, hogy a Híd új vezetése azokból került ki, akik korábban is az összefogás pártján álltak. Jelenleg nincs olyan kényszerhelyzet, mint amilyen a parlamenti választás előtt volt. Most van idő arra, hogy megfelelő módon megtárgyaljunk mindent.

Az MKÖ vezetése tárgyalt már az MKP ügyvivő elnökségével és a Híd új vezetőivel. A tárgyalások során eljutottak addig, hogy az együttműködésről beszéljenek?

Az MKP-val kapcsolatban meg kell várni a tisztújítás eredményét, hogy milyen irányba fordul. Abban megegyeztünk, hogy magyar egységre van szükség, amelyben mindenki megtalálja a helyét. Tulajdonképpen a Híddal is egyetértettünk ebben, bár a párt interetnikus pártként határozza meg magát, az új elnökségben már nincsenek szlovákok. Abban is egyetértettünk a Híd vezetésével, hogy nem nyújthatjuk el nagyon hosszan a tárgyalásokat, fél vagy egy éven belül fel kell mutatnunk valamilyen végeredményt.

Igor Matovič miniszterelnök bizalmába fogadott egy-két MKP-s szlovákiai magyar politikust. Egy beszélgetésben korábban ön tett egy olyan megjegyzést, hogy van egy törésvonal emiatt az MKP-ban. Hogyan értékeli a miniszterelnökhöz való viszonyt; mit jelent ez az új, önálló szlovákiai magyar politikai képviselet esélyeit tekintve?

Mindegy, hogy milyen lesz az MKP új vezetése, ha azt szeretné, hogy a pártnak legyen jövője, akkor a többiekkel mindenképpen meg kell egyeznie. Az MKP-val történt találkozónkon felmerült a kormányhoz való viszony, és egyetértettünk abban, hogy konstruktív ellenzékinek kell lenni. Nem fejetlenül kritizálunk, ha pozitívumot tapasztalunk, elismerjük, de ha valamivel nem értünk egyet, akkor annak hangot adunk. Például legutóbb a parlament elnökének, Boris Kollárnak a plágiumbotránya kapcsán is megfogalmaztuk, hogy le kell mondania.

Több mint száz napja irányítja az országot Igor Matovič kormánya. Abban országos közmegegyezés van, hogy a kormány még ilyen nehéz helyzetben nem alakult. A koronavírus-járvány elleni küzdelem emésztette fel a kormány erejének jelentős részét. Az MKÖ elnöke hogyan értékeli az eltelt időszakot, mely területeken teljesített jól, s melyeken gyengén a kormány?

Valóban, a koronavírus-járvány mindent felülírt, ezért még nem lehetett látni olyan szakpolitikát vagy szakterületet, ahol tett volna valamit a kormány. Alapvetően a járvány elleni küzdelemért elismerést érdemelnek. A gazdasági segítségnyújtás viszont nagyon nyögvenyelősre sikeredett, ez még visszaüthet a következő hónapokban. Nem lehetett erre a helyzetre felkészülni, de aki kormányra lép, annak az is a feladata, hogy ezt megoldja. Ezen a területen gyengébben teljesítettek.

Mózes Szabolcs

Az idézett Focus-felmérésnek volt egy olyan érdekessége, hogy megmérték Peter Pellegrini volt miniszterelnök alakuló pártjának a támogatottságát. Akkor még nem volt ismert a párt neve, ma már azonban tudjuk, Hlas – sociálna demokrácia néven folytatják. Figyelemre méltó, hogy az új párt mindössze egy százalékponttal maradt el az OĽaNO mögött. Az MKÖ a parlamenti választás előtt hevesen bírálta az előző kormányt. Mennyire tartja hitelesnek és elfogadhatónak ezt a megújulást?

A felelősség őket is terheli az elmúlt négy évért. Peter Pellegrini miniszterelnök volt két évig, a társai közül pedig többen miniszterek voltak, tehát egyértelműen örökösei az elmúlt négy évnek, és nemcsak a négy évnek, hanem a Smer 12 éves kormányzásának, hiszen Pellegrini politikai karrierje a Smerhez kötődik. Tartok tőle, hogy hasonló dolog történik, mint korábban a HZDS-szel, a párt mögött álló oligarchák felismerték, hogy Mečiarra már nem számíthatnak, ezért fölépítették a Smert, most pedig Ficótól fordulnak el, mert vele már semmit sem lehet eladni.

A kormányalakítás után az MKÖ találkozók sorát kezdeményezte, találkoztak Grendel Gáborral, a parlament alelnökével, Filip Mónika oktatási államtitkárral és Natália Milanová kulturális miniszterrel. Miről szóltak ezek a találkozók, mi volt a konkrét kimenetük?

A cél az volt, hogy a kormányalakítás után találkozzunk azokkal, akik magyar ügyekben illetékesek lehetnek. Tájékoztattuk őket a szlovákiai magyar problémákról, kerestük az együttműködés lehetőségét. Az elsődleges cél a kapcsolatfelvétel volt, hogy ha konkrét ügyek felmerülnek, akkor hozzájuk fordulhassunk.

Volt már ilyen konkrét ügy?

A hétvégén alelnökünk, Zachar Pál a Lévai járás magyar középiskolák vezetőinek és az oktatási államtitkárnak szervezett találkozót, hogy megbeszélhessék a specifikus problémákat.

Miből finanszírozzák a MKÖ működését?

A választáson elért eredmény után kapott állami támogatásból. A szavazatokért körülbelül 1,2 millió eurót kaptunk, ebből 900 000 euró ment el hiteltörlesztésre, arra, amit a kampányban költött az egész csapat, a maradék részt a karikák arányában osztottuk el az Összefogás, az MKP és a Magyar Fórum között. Ez érvényes a másik tételre, amely a következő négy évben folyamatosan érkezik és hasonló nagyságú lesz. Az elosztásról szerződést kötött ősszel a három párt, és mi ehhez tartjuk magunkat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Monika Jankovská

Jankovská nem ismert be mindent, de Ficoról és másokról is vallott

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.